Efektívne plánovanie

Nový rok je tu a s ním aj nové projekty. Správnym naplánovaním svojich aktivít sa vyhnete rozptýleniam a budete sa sústrediť vždy na jednu vec. Tento postup Vám umožní rýchlejšie splniť jednotlivé úlohy, a tým pracovať efektívnejšie. Prečítajte pár tipov, ktoré Vám na tejto ceste pomôžu!

Plánujte svoj čas s rozumom

Spíšte si hrubý plán na nadchádzajúci týždeň v piatok poobede alebo v pondelok ráno a snažte sa čo najpresnejšie určiť, ako dlho Vám bude trvať splnenie jednotlivých úloh. Buďte realista! Prílišný optimizmus môže priniesť viac škody ako úžitku. Rozdelenie úloh na menšie časti pomáha kontinuálnemu napredovaniu. Tip: do kalendára zapisujte iba úlohy, ktoré Vám zaberú viac ako 2 hodiny.

Pamätajte, pri naplánovaní celého dňa na minútu presne Vám nezostane žiadny čas na flexibilitu. Niekedy jednoducho nemáte náladu na riešenie práve naplánovanej úlohy a najradšej by ste ju odložili na neskôr.

Vyhnite sa multi-taskingu

Keď sa nám nakopia povinnosti, máme tendenciu robiť viac vecí naraz s domnienkou, že budeme hotoví rýchlejšie. Opak je pravdou. Obvykle takýto postup vedie k rôznym ťažkostiam a v konečnom dôsledku budeme mať viacero nedokončených úloh. Práve preto je dobré vždy sa sústrediť na jednu úlohu a po jej dokončení postupovať na ďalšiu.

Nenechajte sa rozptyľovať

Na telefóne si nastavte tichý režim, vypnite e-mail a odhláste sa zo sociálnych sietí počas práce na Vašich úlohách. E-maily si pozerajte pár krát denne alebo každú hodinu, podľa toho či ich potrebujete k svojej práci. Zorganizujte si prostredie okolo seba, aby ste dosiahli plné sústredenie bez nutnosti prerušiť prácu.

Všetko na jednom mieste

Poznámky na papierikoch, v kalendári, v telefóne, v počítači... je Vám to povedomé?

Čo tak mať ich na jednom mieste? Týždenné alebo mesačné plánovacie tabule sa výborne hodia do tímov, kde musia mať všetci členovia aktuálny prehľad o práve riešených a plánovaných úlohách.

Prispôsobte si svoj deň

Existuje veľa spôsobov a nástrojov, ktoré Vám pomôžu optimálne naplánovať čas. Tie však Vaše úlohy nevyriešia, a preto je najvhodnejšie vybrať si spôsob, aký vyhovuje Vám. Kedy sa Vám najlepšie pracuje? Pri počúvaní hudby? Keď pracujete dlho bez prestávky alebo keď máte viacero krátkych prestávok?

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).