Náhla bolesť kostrče? Vyskúšajte päť jednoduchých cvikov

Náhla bolesť kostrče? Vyskúšajte päť jednoduchých cvikov

Kostrč je zraniteľná časť chrbta, ktorá je každý deň vystavená záťaži. Bolí vás pri sedení alebo pociťujete bolesť, keď vstávate z kancelárskej stoličky? Potom to môže byť práve kotrč, ktorá vás bolí. Tak ako existuje mnoho vecí, ktoré môžu spôsobiť bolesť v tejto oblasti, existujú aj veci, ktoré môžete urobiť, aby ste jej predišli. Nižšie nájdete návrhy na lepšiu ergonómiu kancelárie a tipy na strečingové cvičenia.

Kde sa nachádza kostrč a aká je jej funkcia?

Kostrč je malá kosť, ktorá sa nachádza na konci chrbtice, pod krížovou kosťou. Bežne sa má za to, že nemá žiadnu funkciu, ale v skutočnosti to nie je pravda. Na kostrč sa upínajú mnohé naše svaly, väzy a šľachy v oblasti bedrového a panvového dna.

Príznaky, na ktoré si treba dávať pozor

Bolesť kostrče sa zvyčajne objavuje pri pohybe a námahe, napríklad keď si sadáte alebo vstávate. Aj pri chôdzi alebo behu môžete pociťovať bolesť v tejto oblasti. Môže byť intenzívna, silná, bolestivá alebo môžete pociťovať tŕpnutie.

V snahe zmierniť bolesť ľahko skončíte v neprirodzených polohách sedenia, čo následne ovplyvňuje váš chrbát a spôsobuje problémy aj s ním. Nepríjemné pocity môžete pociťovať aj na toalete, keďže kostrč sa nachádza tesne nad konečníkom. Pre niektorých ľudí môže byť ťažké dlhšie stáť.

Možné príčiny bolesti kostrče

Pád na zadok
Problémy sa zvyčajne vyskytujú po úraze alebo zranení, ako je napríklad bolesť kostrče po páde na ľade alebo na schodoch. Ak si narazíte kostrč, bolesť môže začať okamžite alebo aj neskôr po nehode, v ojedinelých prípadoch aj po rokoch.

Dlhodobé sedenie
Statická a sedavá práca preťažuje kostrč a jej väzy, čo sa môže prejaviť bolesťou tejto oblasti a spodnej časti chrbta. Môže to byť spôsobené aj výberom stoličky a nedostatočnou ergonómiou.  

Nedostatočná fyzická aktivita
Nerovnomerná záťaž a napätie vedú k horšej funkcii svalstva na chrbte - a oslabený chrbát je náchylnejší na zranenia. Ak vás bolí chrbtica, môže to byť spôsobené zníženou pohyblivosťou chrbta a ľahko sa tomu dá zabrániť zvýšením fyzickej aktivity.

Zlá pracovná poloha
Nesprávne držanie tela pri sedení neprirodzene zaťažuje stavce a kĺby, čo môže viesť k bolesti kostrče. Súvislosť medzi bolesťou a držaním tela nemusí byť zrejmá, môže sa napríklad objaviť oveľa neskôr. Vtedy môžete mať pocit, že vás bolí bezdôvodne.

 

Zistite viac o správnych technikách zdvíhania

Zmeny v kancelárii, ktoré môžu pomôcť

Väčšina ľudí vie, že celodenné sedenie je škodlivé, a preto je dôležité striedať pracovné polohy pri práci. Na druhej strane je tiež ľahké zahĺbiť sa do práce za pracovným stolom na dlhý čas. Poznáte sa? Potom môžete vyskúšať naledovné tipy: 

  1. Vymeňte si kancelársku stoličku za ergonomickú
  2. Používate výškovo nastaviteľný stôl?
  3. Chvíľu sa prechádzajte na chodiacom páse
  4. Prejdite na aktívne sedenie

Pre kancelárskych pracovníkov, ktorí väčšinu pracovného dňa vyvíjajú tlak na kostrč, je obzvlášť dôležité, aby z času na čas zmenili svoje držanie tela. Pohyb posilňuje svaly a kĺby tela. Kancelársku stoličku preto vymeňte za balančnú loptu, sedlovú stoličku alebo chodiaci pás. Aktívne sedenie tiež zlepšuje držanie tela, čím sa znižuje riziko bolesti dolnej časti chrbta.

Ak vás sedenie bolí, mali by ste zvážiť výmenu stoličky. Uistite sa, že máte vhodnú kancelársku stoličku, ktorá je šetrná k vašej chrbtici. Nesmieme zabúdať, že dnes mnoho ľudí pracuje z domu, preto je dôležié vedieť ako zariadiť ergonomický home office. Mäkké sedadlo, bedrová opierka a nastaviteľná hĺbka sedadla sú tri vlastnosti, ktoré by mala mať kvalitná kancelárska stolička.

Návod: Ako vybrať kancelársku stoličku?

Vždy pracujte v polohe, ktorá je šetrná k vášmu telu, či už sedíte alebo stojíte pri výškovo nastaviteľnom stole.

Cviky na zmiernenie bolesti kostrče

Okrem ergonomického pracoviska môže byť strečing tým, čo vaše telo potrebuje. Zvýšením pohyblivosti a znížením zaťaženia kostrče môžete dosiahnuť, že bolesť postupne zmizne. Vyskúšajte nižšie uvedené cviky!

  1. Ľahnite si na chrbát. Pokrčte pravú nohu a preložte ju cez ľavú tak, aby sa pravé koleno takmer dotýkalo podlahy na opačnej strane. Natiahnite ruky do strán. Otočte hlavu doprava. Vydržte asi 30 - 60 sekúnd a zopakujte s opačnou stranou. Toto cvičenie buduje pohyblivosť chrbta, čo pomáha zmierniť tlak na kostrč pri chôdzi alebo behu.

  2. Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami na podlahe. Ľavú nohu preložte cez pravé stehno. Ak sa chcete intenzívnejšie ponaťahovať, chyťte zadnú časť pravej nohy a jemne ju pritiahnite k sebe. Cítite, ako sa vaše slabiny a zadok naťahujú? Vydržte približne 30-60 sekúnd a zopakujte s opačnou stranou. Cvičenie znižuje napätie v gluteálnych svaloch, ktoré sa upínajú na kostrč. Je to jeden z našich najväčších svalov; jeho správnym natiahnutím sa telo stáva pohyblivejším a chrbtica sa odľahčí.

  3. Ľahnite si na chrbát a pokrčte nohy. Chodidlá dajte k sebe a kolená nechajte klesnúť do strán. Pritiahnite chodidlá k zadku, čo najbližšie k telu. Kolená nemusia klesnúť až k zemi, ale najlepšie čo najviac bez bolesti. Vydržte približne 30 až 60 sekúnd. Cvičenie zmäkčuje boky aj slabiny, čím sa odľahčuje chvostová kosť.

  4. Postavte sa s nohami mierne od seba. Drepnite si čo najhlbšie. Pomocou horných končatín tlačte kolená mierne smerom von. Vydržte približne 30 až 60 sekúnd. Toto cvičenie je vhodné na zníženie napätia v panvovom dne a bolesti v okolí kostrče.

  5. Ľahnite si rovno na chrbát. Zdvihnite ľavú nohu smerom k hrudníku s pokrčeným kolenom a zľahka ju pritlačte k telu, kým nepocítite, že sa svaly natiahli. Vydržte asi 30 až 60 sekúnd a opakujte s opačnou stranou.

Naťahujte sa každý deň, aby ste si vybudovali dlhodobú pohyblivosť a silu tela. Cvičenia vykonávajte samostatne alebo z nich urobte spoločnú aktivitu v kancelárii.

Tipy na rýchly strečing počas obednej pauzy

Zhrnutie

Bolesť kostrče môže byť spôsobená viacerými faktormi, ako sú pády, zlé držanie tela a nedostatočná aktivita. Zavedením ergonomických zmien v kancelárii a pravidelným vykonávaním strečingových cvičení je však možné zbaviť sa bolesti pri sedení alebo vstávaní a zároveň jej predchádzať. V prípade závažných problémov by ste mali vždy vyhľadať odbornú pomoc.

Hľadáte ergonomické riešenia pre svoju kanceláriu? Obráťte sa na našich obchodných zástupcov. V AJ vám radi pomôžeme so všetkým, od konkrétnych výrobkov až po interiérové riešenie na mieru.

Kontaktujte nás

FAQ

Ak je bolesť veľmi silná, nezlepšuje sa cvičením alebo trvá niekoľko týždňov bez zlepšenia.
Áno, môže to byť dokonca prospešné, pretože cvičenie a špecifické strečingové cvičenia môžu pomôcť zmierniť bolesť. Vyhnite sa cvičeniu, ktoré spôsobuje väčšiu bolesť.
Môže sa to veľmi líšiť. Niekedy bolesť zmizne už po niekoľkých dňoch, ale v niektorých prípadoch môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým zmizne. Ak bolesť dlho nemizne alebo sa nezmenšuje, vyhľadajte lekársku pomoc.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).