Čo je to leadership? Byť manažérom a lídrom nie je vždy to isté

Čo je to leadership? Byť manažérom a lídrom nie je vždy to isté

Leadership spočíva v motivácii zamestnancov. Správny leader ukazuje smer, ktorým sa organizácia uberá, a zaisťuje, aby všetci pracovali na rovnakom cieli. Vedenie je často súčasťou zodpovednosti manažéra, ale nie je to tak vždy. Projektoví manažéri, supervízori, vedúci tímov a učitelia sú príklady profesií, ktoré sa venujú leadershipu. Existuje niekoľko štýlov a teórií vedenia vychádzajúcich z odborných štúdií. Najobľúbenejšia teória leadershipu sa v priebehu času menila. Situačný leadership a transformačný leadership sú dva najpoužívanejšie modely.

Ako rodinná firma pôsobiaca na 21 trhoch neustále pracujeme na rozvoji vlastného vedenia. Už 45 rokov však pracujeme aj s podnikateľmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Dovoľte nám teda, aby sme prispeli k vašim znalostiam o leadershipe.

Čo znamená leadership?

Leadership znamená spolupracovať s ostatnými na dosiahnutí spoločného cieľa. Jasné informácie o vízii a cieľoch sú nevyhnutné na to, aby sa celý tím alebo oddelenie spoločne usilovali o rovnaký smer, a tiež znižujú riziko nedorozumenia. Komunikácia je pre efektívne vedenie nevyhnutná bez ohľadu na použitý model.

Nejde len o to, čo treba urobiť, ale aj o to, ako by sa to malo urobiť. Na dosiahnutie stanovených cieľov musia byť k dispozícii potrebné zdroje. Pokiaľ chýba materiál, odborné znalosti, nástroje alebo firemné IT prostredie alebo nefunguje uspokojivo, bude aj pre ten najmotivovanejší tím ťažké odviesť prácu spôsobom, ktorý si praje.

Spoločné vedenie

Veríte, že najvyššie vedenie by mala tvoriť jedna určená osoba? Potom by ste sa mali zamyslieť znova. Spoločné vedenie je alternatívou s niekoľkými výhodami. Pri zdieľanom vedení dvoma alebo viacerými osobami sa rozdelí pracovná záťaž, ktorá môže byť pre jednu osobu príliš vysoká. Možnosť spoločne diskutovať a riešiť ťažké úlohy môže byť prínosná, pretože pri výmene myšlienok ľahšie vznikajú nové nápady.

Aby spoločné vedenie fungovalo, vyžaduje okrem iného, aby jednotlivci dobre spolupracovali. Nestrannosť a zdieľané hodnoty vytvárajú pevný základ pre efektívnu spoluprácu. Pre mnohých môže byť upokojujúce, že nenesú celú zodpovednosť sami. Jednotlivec nie je vždy silný, ale ani to neznamená, že zdieľané vedenie automaticky generuje dvakrát lepšie výsledky.

Leadership je cesta, nie cieľ. Preto je nevyhnutné, aby lídri pokračovali v rozvoji svojich tímov - a seba samých! Práve preto sa mi páči pracovať v AJ - každý má veľa príležitostí na rast.
David Bray, viceprezident AJ Produkty

Výzvy spojené s hybridnou prácou

Po pandemických obmedzeniach a sprievodných skúsenostiach s prácou z domu je tu hybridná práca. Táto zmena v pracovných metódach má vplyv aj na prácu vedúcich pracovníkov. Keď sa všetci zamestnanci nestretávajú denne v kancelárii, klesá sociálna interakcia a strácajú sa napríklad cenné konverzácie počas prestávok na kávu. Dôležité informácie zdieľané počas takýchto neformálnych stretnutí sa nemusia dostať k tým, ktorí pracujú na diaľku.

Tu si môžete prečítať o ďalších veciach, ktoré je dobré vedieť o hybridnej práci.

Rovnako ako pri mnohých iných situáciách, kedy dochádza k zmenám, závisí úspech na tom, ako dobre sa organizácia prispôsobí novým podmienkam. Pri zmene pracovného usporiadania môže nastať čas na aktualizáciu kancelárskeho nábytku a zasadacích miestností. Vytvorením správnej stratégie pre digitálnu komunikáciu a spoluprácu môže hybridné pracovisko fungovať dokonca lepšie ako tradičný prístup, kedy sú všetci prítomní každý deň.

Odporúčaný článok: Ako premeniť jedáleň na studňu kreativity

Aktívne a pasívne deštruktívny leadership

Deštruktívny leadership môže byť pre zamestnancov zničujúci. Negatívne a demoralizujúce pracovné prostredie môže ovplyvniť pohodu a výkonnosť zamestnancov. Aktívne deštruktívny leadership zahŕňa nadmerné požiadavky a hrozby, niekedy vrátane rôznych druhov trestov. Pasívne deštruktívny leadership znamená, že nadriadený je nedostupný a úlohy a oblasti zodpovednosti sú nejasné. To vytvára pre zamestnancov neistotu.

Formálni a neformálni lídri

Príkladmi pozícií formálnych lídrov sú manažéri, projektoví manažéri a vedúci pracovníci. Vedúci, ktorého organizácia vymenuje za lídra, má za úlohu posúvať prácu dopredu tým, že zapája a motivuje zamestnancov.

Neformálni lídri nemajú formálnu pozíciu vedúceho, ale napriek tomu majú na pracovisku významný vplyv. Ovplyvňovaním názorov a správania svojich kolegov môžu dosiahnuť určité skryté mocenské postavenie. V najhoršom prípade to môže viesť k šikanovaniu a intrigám. Jasné a dobre fungujúce formálne vedenie je potrebné, aby sa zabránilo vzniku neformálneho vedenia.

Čo robí dobrého lídra dobrým lídrom?

Ukázalo sa, že niektoré spôsoby vedenia sú účinné pri tom, aby sa zamestnanci cítili v práci dobre a dosahovali dobré výsledky. Tieto štyri tipy vám môžu pomôcť rozvíjať a zlepšovať vaše vodcovské schopnosti.

  • Pri rozprávaní o cieľoch a víziách buďte vždy pozitívni. Nadšenie je nákazlivé.
  • Buďte na pracovisku príkladom a buďte lídrom, ktorého chcete sami nasledovať.
  • Ukážte, že vám záleží na vašich zamestnancoch a oceňte ich úsilie.
  • Podporujte inovatívne myslenie, aby ste vytvorili kreatívne prostredie.

Manažment musí zabezpečiť správne podmienky

Vedúci pracovník, ktorý nemá vhodné podmienky pre svoju prácu, pravdepodobne nebude dobrým vedúcim, bez ohľadu na to, aké dobré sú jeho schopnosti. Projekt Chefios vznikol v rámci spolupráce medzi Univerzitou v Göteborgu a niekoľkými obcami v západnom Švédsku a bol zameraný najmä na manažérsku prácu v obecnej správe. Výsledky okrem iného ukázali, že existujú špecifické organizačné štruktúry, ktoré ovplyvňujú pracovnú situáciu vedúcich pracovníkov.
  • Jasne definované a vymedzené manažérske úlohy.
  • Počet zamestnancov pripadajúcich na jedného manažéra.
  • Prístup k dobre primeraným zdrojom administratívnej podpory.
  • Fóra pre dialóg o rozpočtových, prevádzkových a personálnych otázkach.

Aký je rozdiel medzi manažérom a lídrom?

Pojmy manažér a líder nie sú synonymá, hoci manažér môže byť aj lídrom. Aký je teda medzi nimi rozdiel? Nižšie uvádzame niekoľko všeobecných rozdielov. Presné povinnosti, ktoré sú súčasťou úlohy manažéra, sa môžu líšiť od pracoviska k pracovisku a od organizácie k organizácii, rovnako ako sa môže líšiť samotná manažérska pozícia.

Rola lídra

  • Zameriava sa na vlastný rozvoj a rozvoj zamestnancov
  • Motivuje svoj tím
  • Riadi a posúva prácu dopredu
  • Inšpiruje k samostatnej práci
  • Pracuje dlhodobo

 
Rola manažéra

  • Zastáva formálnu pozíciu
  • Má v rámci organizácie špecifické právomoci
  • Zodpovednosť za zamestnancov
  • Zodpovednosť za rozpočet
  • Prijíma kľúčové rozhodnutia

Rôzne štýly leadershipu

Tu sú príklady siedmich bežných štýlov vedenia. Je dobré poznať rôzne metódy, pretože nie všetky organizácie sú rovnaké. To, čo funguje v jednej spoločnosti, môže byť pre inú úplne nevhodné. Ľudia sú predovšetkým individuality, a to platí tak pre vedúceho, ako aj pre členov pracovného tímu.

  • Agilní leadership - rýchly: Agilný vedúci dáva svojim zamestnancom slobodu a povzbudzuje ich k iniciatíve a vlastnému rozhodovaniu. Agilné vedenie sa zameriava na prispôsobovanie sa rýchlym zmenám. Vytvára tak prostredie, ktoré podporuje kreativitu a inovácie.
  • Koučovací leadership - mentor: Koučujúci vedúci pomáha zamestnancom rozvíjať ich zručnosti a výkonnosť tým, že im poskytuje spätnú väzbu, kladie otázky a ponúka poradenstvo. Vedúci podporuje zamestnancov, aby prevzali zodpovednosť za svoj vlastný rozvoj.
  • Situačný leadership - založený na potrebách: Vedúci pracovník prispôsobuje svoje správanie konkrétnym okolnostiam situácie. Situačný leadership môže byť rovnováhou medzi autoritatívnym a delegatívnym prístupom v závislosti od potrieb situácie.
  • Transformačný leadership - zmena: tento štýl vedenia zahŕňa spochybňovanie a zmenu súčasného stavu organizácie alebo spoločnosti. Vďaka jasnej vízii môže transformačný líder povzbudiť organizáciu, aby prijala inovatívnejší a progresívnejší prístup k svojej činnosti.
  • Pedagogický leadership: Vzdelávací vedúci pôsobí ako učiteľ a pomáha svojim zamestnancom rozvíjať nové zručnosti a vedomosti. Vzdelávací leadership zahŕňa to, že zamestnancom objasňuje, čo sa od nich vyžaduje a ako majú dosiahnuť ciele.
  • Leadership založený na dôvere - sebadôvere: Istota, zodpovednosť a sloboda sú kľúčové slová vedenia založeného na dôvere. Tu vedúci vytvára prostredie, v ktorom sa zamestnanci cítia bezpečne a dôverujú rozhodnutiam a pokynom vedúceho. Zamestnanci majú veľkú mieru zodpovednosti a slobody a vedúci o nich prejavuje skutočný záujem a starostlivosť.
  • Charizmatický leadership - vizionársky: Charizmatickí lídri vytvárajú medzi zamestnancami nadšenie, zapájajú ich do sledovania vízie a cieľov a vedú ich k práci na ich dosiahnutí. Charizmatické vedenie sa spolieha na osobnosť vedúceho a jeho charizmu, aby inšpiroval a motivoval zamestnancov.

Najčastejšie otázky

Zapojenie zamestnancov znamená, že zamestnanci majú aktívnejšiu a zodpovednejšiu úlohu na pracovisku.
Vedúci pracovník riadi a rozdeľuje úlohy, ale zvyčajne nemá personálne povinnosti manažéra.
Znalosti v oblastiach, ako sú financie, nábor zamestnancov, pracovné právo a pracovné prostredie, sú pre dobrého lídra nevyhnutné. Dôležité sú aj dobré komunikačné schopnosti.
Existuje viacero prístupov k leadershipu, medzi najčastejšie patria agilný, koučovací, vzdelávací, transformačný, situačný, dôveryhodný a charizmatický leadership.
V meniacom sa prostredí môže byť vhodné transformačné vedenie s jasnou víziou alebo agilné vedenie zamerané na adaptáciu a rýchle zmeny. Vo fáze zameranej viac na riadenie môže k motivácii a angažovanosti prispieť vedenie založené na dôvere. V každom prípade je ale leadership o schopnosti využiť schopnosti pre konkrétny štýl vedenia, ktoré v lídrovi existujú.
V meniacom sa prostredí môže byť vhodný transformačný leadership s jasnou víziou alebo agilný leadership zameraný na adaptáciu a rýchle zmeny.
Vo fáze, ktorá je viac zameraná na riadenie, môže leadership založený na dôvere prispieť k motivácii a angažovanosti. V každom prípade je ale leadership o schopnosti využiť schopnosti pre konkrétny štýl vedenia, ktoré v lídrovi existujú.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).