Investícia do ergonómie v priemysle. Oplatí sa?

Investícia do ergonómie v priemysle. Oplatí sa?

„Dobre navrhnuté pracovné prostredie môže byť kľúčom k efektivite a ziskovosti v priemyselných podnikoch,“ hovorí Peter Gunnarsson, manažér priemyselnej sekcie spoločnosti v AJ. Zlepšenie ergonómie sa podľa neho oplatí vďaka motivovaným a zdravým zamestnancom, ktorí dosahujú lepšie výsledky.

Predstavte si pracovníka v priemysle, ktorý si nastaví výšku svojho dielenského stola, aby ho nebolel chrbát, nasadí si chrániče sluchu, aby sa vyhol hluku, a nakoniec si nastaví osvetlenie, aby vyhovovalo jeho aktuálnej úlohe.

Tento jednoduchý scenár sa denne odohráva vo Švédsku a ilustruje dôležitú súčasť pracovného života. Aby človek mohol svoju prácu vykonávať čo najlepšie, potrebuje pohodlné a ergonomické pracovisko.

 

Peter Gunnarsson
Nožnicový paletový vozík
499,- €

Peter Gunnarsson poznamenáva, že mnohí v tomto odvetví si to uvedomujú a považujú túto problematiku za dôležitú. Menej z nich si však plne uvedomuje, ako blaho zamestnancov v skutočnosti ovplyvňuje financie spoločnosti.

„O ergonómii sa veľa hovorí, ale nie v zmysle jej priameho vplyvu na hospodársky výsledok podniku. Mať pracovisko, kde sú zamestnanci spokojní a cítia sa príjemne, je dôležité aj pre prosperitu firmy," dodáva.

 
Čo je to ergonómia? 

 

Zdôrazňuje tiež, že dobre navrhnuté pracovisko môže nielen znížiť náklady, ale aj zvýšiť výnosy. V neposlednom rade preto, že uľahčuje prácu a znižuje riziko chýb:

„Ak si dokážete udržať spokojných a skúsených zamestnancov, budete efektívnejší. Dodávanie vysokokvalitných výrobkov bude jednoduchšie a znížite počet chýb vo výrobe.“

Podľa švédskej organizácie pre priemysel s názvom Industriarbetsgivarna sa očakáva, že prechod na zelenú energiu vytvorí v nasledujúcich rokoch ďalších 50 000 pracovných miest v priemysle. To znamená, že spôsob, akým sú navrhnuté ich pracoviská, ovplyvní čoraz viac ľudí.

Napríklad spoločnosť, ktorá pracuje s vozíkmi a regálovými systémami, musí organizovať svoj priestor a vybavenie, aby si uľahčila prácu a znížila preťaženie. Starostlivé plánovanie priestoru môže minimalizovať pešie vzdialenosti a zároveň zvýšiť efektivitu.

„Lepšia ergonómia je dlhodobý záväzok a nemusíte urobiť všetko naraz, ale môžete sa zlepšovať krok za krokom. Investícia do dobrého pracovného prostredia je investíciou do úspechu spoločnosti,“ dopĺňa Peter Gunnarsson.

 

Tri tipy pre lepšiu ergonómiu

1. Vyhľadajte odborníkov a zapojte zamestnancov:
Najmite si odborníkov na ergonómiu, aby vám poskytli pohľad na vaše pracovisko zvonku. Môžu identifikovať problémy a riešenia, ktoré vy sami nemusíte vidieť. A nezabudnite požiadať o pomoc svojich zamestnancov, aby ste čo najlepšie porozumeli ich každodenným činnostiam.

3. ...ale vezmite do úvahy širšie súvislosti:
Nezabúdajte, že ergonómia je viac ako len jednotlivé výrobky. Venujte čas pochopeniu toho, ako môže celé pracovné prostredie prispievať na vytvorení zdravého a zároveň produktívneho miesta.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).