Pravidelnými prestávkami k vyššej produktivite

Pravidelnými prestávkami k vyššej produktivite

Koľko prestávok si počas pracovného dňa urobíte? Pravdepodobne málo! Mnohí ľudia hovoria, že na to nemajú čas alebo že nechcú prerušiť svoje sústredenie. Faktom však je, že prestávky by vám pravdepodobne pomohli zvýšiť celkovú produktivitu a sústredenie.
Väčšina ľudí si dnes uvedomuje dôležitosť zotavenia pre telo aj dušu. Zotavenie si spájame s dlhšími prestávkami a voľnom v práci - a nemýlime sa. Výskum však ukazuje, že aj krátke prestávky počas dňa sú veľmi dôležité. Nielenže nás robia produktívnejšími, ale môžu tiež pomôcť predchádzať stresu.

Výskum, ktorý uskutočnila Baylorova univerzita v Texase, ukazuje, že dôležité môže byť aj to, kedy prestávky robíme, ako aj to, čo počas nich robíme. Podľa výskumníkov, ktorí za štúdiou stoja, nezáleží veľmi na tom, čo počas prestávok robíme, pokiaľ je to niečo, čo nás baví. Dôležitejšie však je, kedy si ich robíme. Zo štúdie vyplýva, že najlepší čas je počas dopoludnia. Vďaka tomu máte na konci dňa viac energie.

Náš trik, ako si nezabudnúť urobiť prestávku!

Technika Pomodoro bola vynájdená v 80. rokoch 20. storočia a jej názov je odvodený od kuchynského časovača v tvare paradajky (pomodoro je taliansky výraz pre paradajku.) Metóda spočíva v intenzívnom sústredení sa na úlohu počas 25 minút, po ktorých nasleduje 5 minút prestávky. Postup sa opakuje štyrikrát a potom sa urobí dlhšia prestávka. Týmto spôsobom štruktúrovania práce a prestávok si zabezpečíte, že prestávky budete skutočne robiť bez toho, aby ste si ich museli pripomínať. Táto technika tiež poskytuje vášmu mozgu najlepšie možné podmienky na optimálnu prácu, pretože sa nemusí sústrediť dlhší čas v kuse.
Máte problém so sústredením? Prečítajte si naše tipy, ako sa lepšie sústrediť, či už v práci alebo v škole.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).