Cvičte viac, dosiahnete viac!

Cvičte viac, dosiahnete viac!
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sme aspoň 30 minút denne cvičili. Cvičením získame viac energie, budeme šťastnejší a schopní pracovať viac. No nepotrebujete týždenne hodiny cvičiť v posilňovni, aby Vaše telo bolo zdravé.

– Malé a stále rozhodnutia každý deň často vedú k veľkým zmenám, vraví PO Osbeck, osobný tréner a kouč zdravého životného štýlu.

Mnohohodinové sedenie zvyšuje riziko civilizačných ochorení, akými sú obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia a rakovina. Ak sa pravidelne postavíte a prejdete, zvýši sa Vám tok kyslíka v tele a ono začne tvoriť látky, ktoré prečistia Váš krvný obeh od tukov a cukrov. Tiež sa zvýši fyzická aktivita, čo pomáha kontrole nad telesnou hmotnosťou.

– Veľké zmeny nerobia len veľké rozhodnutia. Často je potrebné si uvedomiť, že dennodenné malé rozhodnutia majú väčšinou tie najväčšie výsledky. Postaviť sa a prejsť sa ku kopírke, stáť pri stole, piť veľa vody a robiť si prestávky Vám často zvýši úroveň energie a do svalov a mozgu sa Vám dostane kyslík, vraví PO.

Prispôsobte cvičenie pohybom tela


Ak máte prácu, pri ktorej celý deň sedíte, niektoré svaly sa namáhajú viac – napr. predná časť ramien, boky a predok stehien. To často vedie k problémom s krížami a oslabenými sedacími svalmi.

– Ak sa ich chcete zbaviť, pomôže ponaťahovať si hruď a chrbát, spraviť niekoľko drepov, ponaťahovať si boky alebo pľúca, hovorí PO.

Nemali by ste tiež sedieť alebo stáť dlho v tej istej polohe. Zmeňte polohu v sede tak, aby Vaše kolená boli jemne pod bokmi a uvoľnite a zveste si ramená.

Pre niekoho, kto denne aktívne pracuje a zdvíha ťažké predmety, sú pre udržanie sa pri sile a v dobrom zdraví zase vhodné iné cvičenia.

– Mnoho ľudí, ktorí pracujú, napríklad, v sklade, si neuvedomuje, že pred začiatkom zmeny by sa mali rozcvičiť. Veľkou pomocou pri zdvíhaní ťažkých predmetov a aktívnej práci je 5-10-minútová rozcvička, pri ktorej si precvičia boky, chrbát a ramená. Často si zraníme chrbát, keď pred sebou zdvíhame niečo ťažké a otočíme sa do strany, vraví PO. Tento pohyb si vyžaduje flexibilitu a mobilnú hruď, boky a ramená.

Podporte zdravie zamestnancov


Spoločnosť zo zdravých zamestnancov môže veľa získať. Zvýši sa ich produktivita, cítia sa lepšie v práci aj mimo nej a náklady na PN-ky sa minimalizujú. Mnohé spoločnosti preto ponúkajú zamestnancom zdravotné benefity, no aj správne zariadenie kancelárií, ako dobré, ergonomické kreslá, výškovo nastaviteľné stoly a podložky na pracoviskách, podporujú ich zdravie. Investíciou do zamestnancov a ich zdravia veľa získate, myslí si PO.

3 funkčné cvičenia


Natiahnite si bedrové svaly

1. Spravte veľký krok vzad jednou nohou a pokľaknite.

2. Ohnite pri tom prednú nohu do 90-stupňového uhla a natiahnite si bedrové svaly.

Ramenné a hrudné svaly

1. Vyrovnajte si chrbát a hánky rúk si priložte k spánkom tak, aby palce smerovali dole.

2. Spojte lakte vo výške krku a hýbte nimi dopredu a dozadu, ako sa len dá.

3. Opakujte. Mali by ste cítiť, ako sa Vám naťahujú hrudné svaly a svaly medzi lopatkami.

Drepy

1. Postavte sa a rozkročte sa na šírku bokov.Chrbát držte vystretý.

2. Ohnite nohy tak, aby stehná boli vo vodorovnej polohe.

3. Opakujte 10-20-krát, aby ste rozprúdili krv.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).