Defibrilátor v kancelárii - investícia, ktorá zachraňuje životy

Defibrilátor v kancelárii - investícia, ktorá zachraňuje životy

Na Slovensku nás každý rok opustí cca 5 000 ľudí v dôsledku náhlej srdcovej zástavy  - a len 5% postihnutých prežije. Preto je školenie a vzdelávanie zamestnancov v kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR) a zakúpenie defibrilátora na pracovisko skvelou investíciou.

„V súčasnej dobe je každá kancelária vybavená hasiacim prístrojom a lekárničkou, a súčasťou tejto výbavy by mal byť aj automatizovaný externý defibrilátor (AED).“  hovorí Anna Sjödin z nadácie Heart-Lung Foundation, vo Švédsku.
„Ak sa osobe, ktorá trpí náhlou srdcovou zástavou poskytne pomoc v podobe defibrilácie v priebehu troch minút, šanca prežitia sa zvyšuje o 75% . Preto je veľmi dôležité, aby boli defibrilátory tam, kde sú ľudia - na pracoviskách a v ďalších verejných priestoroch. Pre firmy to nie je veľká investícia.“ hovorí Anna Sjödin.

Čas je dôležitý

Náhla zástava srdca znamená, že sa srdce zastaví, často úplne bez varovania. Počas 10-20 sekúnd upadne postihnutý do bezvedomia a následne prestane dýchať. V tejto situácii je nesmierne dôležité konať rýchlo, prvé minúty po zástave sú rozhodujúce.
– „Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, ak sa domnievate, že nastala náhla srdcová zástava, je volať 112 a začať KPR. Ak máte po ruke defibrilátor (AED), mali by ste ho použiť,“ hovorí Anna Sjödin.

Vždy je lepšie niečo urobiť

Defibrilátor analyzuje srdcovú činnosť a vyhodnocuje, či je vhodné urobiť elektrický šok (defibriláciu), alebo nie. Elektrický výboj reštartuje srdce a umožní obnoviť  normálny rytmus srdca.
Anna Sjödin poukazuje na to, že defibrilátor môže použiť ktokoľvek, pretože práca s ním nevyžaduje žiadne poznatky z medicínskeho vzdelania.
– Pokiaľ nie je prítomný nikto so znalosťou KPR, je vždy lepšie urobiť niečo, ako neurobiť vôbec nič. Defibrilátor je vybavený hlasovou navigáciou, ktorá vám dá pokyny, krok za krokom, ako postupovať. Netreba sa obávať chýb, pretože nie je možné odštartovať elektrický výboj, ak to defibrilátor neodporúča.

Môže byť zachránených viac životov

Z 10 000 ľudí, ktorí utrpia náhle zastavenie srdca mimo nemocnice, prežije len 500. Nadácia Heart-Lung Foundation chce číslo zachránených zvyšovať.
– Môžeme zachrániť viac životov, ak budú ľudia ovládať  KPR a budú vedieť, kde sú defibrilátory (AED) umiestnené. V posledných troch rokoch sa počet ľudí, ktorí prežili, zvýšil vďaka život zachraňujúcim zásahom jednotlivcov pred príchodom záchrannej služby.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).