História nábytku až po vznik kovového nábytku

Rovnako, ako iné veci sa aj nábytok vyvíjal dlhé storočia. Začiatky sa datujú až do doby kamennej. Keď ľudia začali žiť v trvalých osadách a vytvárali si prvé kamenné obydlia. Postupne začali rovnako z kameňa vytvárať vo svojich obydliach prvé nábytky, ktoré boli primitívne, ale slúžili rovnakému účelu ako dnešný nábytok.

 

Ďalší pokrok nastal v starovekom Egypte. Začali vytvárať nábytok z konárov a dreva. Neskôr začali pracovať s drevom a nábytok tak naberal na tvare a dizajne. Vznikali tak prvé drevené stoly, stoličky, postele a skrinky s úložným priestorom. Na začiatku bola používaná slama na podsedáky na stoličky, ako matrac v posteli alebo na prikrývku.

Postele boli len pre urodzených

Postupom času sa nábytok zdokonaľoval a prišlo aj čalúnenie a s ním väčšie pohodlie. To platilo aj pre staroveké Grécko a Taliansko. Avšak postele a stoličky mali len urodzení páni, väčšinou iba kráľ a jeho rodina mali postele a pohodlné stoličky alebo kreslá. Služobníctvo muselo spať na zemi a stoličky mali iba jednoduché alebo sedeli na laviciach. V tomto období sa nábytok vyrábal hlavne z masívneho dubového dreva.

Vznik nového nábytku

Nábytok sa dedil z generácie na generáciu. V neskoršej dobe sa stával nábytok viac pohodlný a slamené výplne nahradilo perie. Nábytok sa zdokonaľoval aj z dizajnovej stránky. Prišiel nábytok zdobený rôznymi ornamentmi a tvarmi, pričom sa vyrábal už aj z orechového a mahagónového dreva. Až v 17. storočí vznikli nové typy nábytku, ako komody, hodiny alebo knižnice. Neskôr sa rozrastá aj trh s nábytkom, rovnako rastie počet výrobcov a vznikajú prvé katalógy.

Miestnosti v domoch boli striktne oddelené podľa toho na čo boli určené. Spálňová časť bola väčšinou na poschodí. Existovali miestnosti, v ktorých bol pekný nábytok, kreslá, prípadne pracovný stôl. Táto miestnosť bola určená dospelým a ich hosťom. Deti mali zakázané hrať sa v týchto priestoroch.

Súčasnosť

Začiatkom 20. storočia sa v nábytkárskom priemysle prešlo na Art Deco štýl, ktorý pretrváva dodnes. Tento štýl je založený na geometrických tvaroch a do nábytku sa zakomponovávajú materiály, ako je sklo, kov alebo plast. Začína sa viac dbať na funkčnosť nábytku, a preto vzniká kancelársky nábytok a neskôr kovový nábytok, ktorý je vhodný do pracovného a priemyselného prostredia. Pri výrobe sa dbá na zdravotné hľadisko využívania nábytku. Začal sa vyrábať tzv. zdravotný nábytok, ktorý zahŕňa matrace, stoličky alebo rôzne pomôcky, ktoré sú zdraviu prospešné.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).