LED osvetlenie

LED osvetlenie

Šetrite energiu a peniaze vďaka správnemu osvetleniu

Dnes je asi štvrtina celosvetovej spotreby elektrickej energie použitá na osvetlenie. Ale správnou voľbou to vieme zmeniť. LED osvetlenie je optimálnou voľbou pri výbere svetla, vďaka dlhej životnosti, šetrnosti k životnému prostrediu a nižšej spotrebe energie. Uvedieme zopár argumentov pre výber LED osvetlenia – predovšetkým šetrí peniaze a energiu.

LED je skratka pre Light Emitting Diod ( svetlo emitujúca dióda) je to dióda, ktorá v poslednej dobe nahrádza pôvodné žiarovky. LED boli vynájdené v roku 1920, ale až v 90-tych rokoch sa začali bežne používať. Dnes sa LED používa vo všetkom, od mobilných telefónov, počítačových monitorov a televízorov až po brzdové svetlá na autách. Sú najväčšou inováciou osvetlenia vo vývoji elektrického svetla.

Prečo si zvoliť LED ?

LED diódy produkujú viac svetla vo wattoch ako bežné žiarovky a ďalšou veľkou výhodou je ich dlhá životnosť. LED diódy môžu svietiť 40-50 000 hodín alebo viac ako 13 rokov, ak svietia viac ako 8 hodín denne. Porovnajte to s tradičnými žiarovkami, ktoré často svietia asi 1 000 hodín alebo úspornými žiarovkami s 15 000 hodinami a potom pochopíte, prečo je LED osvetlenie v popredí vo svete svetla.
LED svetlá sú veľmi energeticky úsporné. Prechodom na LED môžete znížiť spotrebu energie až o 80% v porovnaní s bežnými tradičnými žiarovkami. Zmenu používania LED zistíte aj na účtoch, keď dlhodobo nebudete musieť tak často meniť žiarovky.

Lepšia voľba aj pre životné prostredie

Okrem toho, že LED osvetlenie má dlhú životnosť, dobrú dostupnosť a úspornosť v spotrebe energie, je tiež najlepšou voľbou pre životné prostredie, pretože neobsahuje žiadne škodlivé toxíny alebo chemikálie. Spotrebúvame príliš veľa energie, čo má za následok vysoké emisie uhlíka, ktorý je dnes hlavným znečisťovateľom životného prostredia. Oxid uhličitý je skleníkový plyn, ktorý sa hromadí v atmosfére a prispieva ku globálnemu otepľovaniu. LED osvetlenie je v mnohých prípadoch prijateľnejšie pre životné prostredie ako bežné žiarovky, pretože neobsahuje žiadne škodlivé látky ako olovo, ortuť alebo halogénové plyny a bez UV žiarenia. Dlhá životnosť LED zaručuje, že je menej odpadu a nemusia byť tak často recyklované.

Aj pri práci v kancelárii môžete prispieť k zlepšeniu živnotného prostrednia. Chcete vedieť ako? Prečítajte si náš blog 9 Tipov pre Eco-Friendly Kanceláriu.

Odolnosť a bezpečnosť

LED sa skladajú z komponentov v pevnej forme, ktoré lepšie vydržia nárazy a vibrácie ako klasické žiarovky. To robí LED skvelou voľbou pre náročné prostredie. Vzhľadom k tomu, že LED majú veľmi nízku teplotu, sú vhodné aj pre montáž do skriniek, pod dosku stola, no môžu byť inštalované aj v blízkosti textilu. Na rozdiel od tradičných žiaroviek, LED negeneruje teplo, možno sa ich bez problémov dotknúť a znižuje sa riziko požiaru.

Prečítajte si viac o výbere osvetlenia na pracovisko.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).