Ako vybrať kancelársku stoličku?

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Správna kancelárska stolička je na nezaplatenie. Ale ktorá je tá najvhodnejšia práve pre Vaše potreby? V ideálnom prípade by mala kopírovať Vaše pohyby a pomôcť Vám sedieť správne, či sedíte jednu alebo osem hodín denne. Spísali sme pre Vás jednoduchý návod, ktorý obsahuje 5 tipov, na ktoré je dobré si myslieť ešte pred samotným výberom novej kancelárskej stoličky.

1. Ako dlho sedíte?

Doba sedenia má veľký vplyv na pohodlie kancelárskej stoličky. Všeobecne platí, že na čím dlhší čas sedenia je stolička určená, tým je vyššia jej ergonómia a funkcionalita. V našej ponuke nájdete kancelárske stoličky na nasledovné odporúčané doby sedenia:

4 hodiny: Základné kancelárske stoličky pre tých, ktorí sú často na cestách a v kancelárii trávia len krátky čas.

8 hodín: Komfortné a ergonomické kancelárske stoličky pre tých, ktorí sedia takmer počas celého pracovného dňa.

12 hodín: Tieto stoličky poskytujú exkluzívne možnosti prispôsobenia s optimálnym komfortom sedenia až na 12 hodín.

24 hodín: Stoličky pre dlhodobé používanie v kontrolných miestnostiach, call centrách, strediskách monitorovania poplachov a iných prostrediach s vysokými nárokmi na rôzne možnosti prispôsobenia a trvanlivosť.

2. Správny mechanizmus je dôležitý

Mnohé kancelárske stoličky sú okrem bežných možností prispôsobenia vybavené ergonomickými mechanizmami. Tie je možné zapnúť a vypnúť alebo zablokovať v ľubovoľnej pozícii.

Trvalý kontakt operadla s chrbtom: To znamená, že operadlo kopíruje pohyby hornej časti tela, zatiaľ čo sedadlo je fixované v jednej polohe. Tak môžete jednoducho meniť svoje pracovné polohy.

Hojdací mechanizmus: Jednoduchý mechanizmus, kedy operadlo a sedadlo udržiavajú rovnaký uhol pri pohybe a náklone. Sila odporu operadla sa dá jednoducho prispôsobiť telesnej hmotnosti.

Synchrónny mechanizmus: Uhol opierky chrbta a uhol sedadla sa pohybujú synchrónne v pomere 1: 2. To znamená, že ak sa uhol sedadla nakloní o jeden krok, operadlo sa nakloní o dva kroky. So synchrónnym mechanizmom si nájde svoju polohu na sedenie
naozaj každý. Preto sú takéto stoličky vhodné najmä pre pracoviská, kde niekoľko ľudí používa rovnakú kancelársku stoličku.

Multi synchrónny mechanizmus: Uhol operadla a uhol sedadla sa pohybujú synchrónne v pomere 1:2, ale tento mechanizmus poskytuje možnosť uvoľniť sedadlo a nakloniť ho do ľubovoľného uhla. Správnym nastavením multi synchrónneho mechanizmu môžete zlepšiť prekrvenie svojich nôh.

Asynchrónny mechanizmus: Sklon sedadla a operadla možno nastaviť nezávisle a buď ho zafixovať v najpohodlnejšej polohe, alebo ho nechať, aby sa riadil vašimi pohybmi. Vďaka tomu si môžete polohu sedenia prispôsobiť úplne podľa svojich preferencií.

3. Ktoré ergonomické funkcie potrebujete?

Aby vám stolička poskytovala správnu oporu, musí sa dať prispôsobiť vašej výške a hmotnosti. Keďže každý z nás je iný, mali by ste hľadať stoličku s viacerými možnosťami nastavenia. Uistite sa, že využívate všetky funkcie stoličky a nastavujete ju v pravidelných intervaloch, čím sa vyhnete statickému sedeniu.

Nastaviteľná výška sedadla: Základná vlastnosť pre dobrú oporu nôh voči podlahe. Správna výška kancelárskej stoličky je taká, keď máte celé chodidlá opreté o zem a váš spodný chrbát je opretý o opierku chrbta.

Nastaviteľná hĺbka sedadla: Je dôležité, aby ste mali dostatok miesta medzi sedadlom a zadnou časťou kolien. Nastavením správnej hĺbky sedadla teda zaistíte lepšiu cirkuláciu krvi do vašich nôh.

Nastaviteľná výška opierky chrbta: Umožňuje nastaviť operadlo do polohy, ktorá ideálne vyhovuje spodnej časti chrbta. 

Sklon sedadla: Aby ste zaistili správnu pracovnú polohu, nakloňte sedadlo mierne dopredu. Tým budú vaše bedrá trošku vyššie ako vaše kolená, zatiaľ čo vaše chodidlá budú opreté o zem. Vďaka tomu podporíte krvný obeh v nohách.

Nastaviteľné opierky rúk: Správne nastavenie vo vertikálnom aj bočnom smere uľavuje rukám a svalom na krku a ramenách.


Čo je to ergonómia?

4. Niekoľko ďalších funkcií a príslušenstva

Okrem ergonomických funkcií môžete k svojej kancelárskej stoličke pridať aj špecifické príslušenstvo. Opierky rúk a hlavy sú k dispozícii ako príslušenstvo pre naše základné modely kancelárskych stoličiek. Pri ostatných modeloch sú už súčasťou stoličiek.

Vysoká alebo nízka opierka chrbta: je to hlavne vec vkusu, ale základné pravidlo logicky hovorí - nízke operadlo pre ľudí s nižším vzrastom a naopak.

Opierka hlavy: štýlový detail a praktická funkcia v jednom. Opierka hlavy často pomôže vo fáze oddychu na príjemnejšie zrelaxovanie.

Opierky rúk: mali by odbremeniť vaše ramená a mali by mať nastaviteľnú hĺbku (v niektorých prípadoch sú nastaviteľné výškovo aj smerovo), aby ste si mohli pohodlne oprieť predlaktia.

Opierka chrbta: nie je len záležitosťou vzhľadu, ale má aj praktickú funkciu. Sieťovina na operadle dovoľuje lepšiu cirukáciu vzduchu a je ideálnou voľbou, ak vám je v práci vždy teplo.

Opora spodného chrbta: Umožňuje nafúknuť opierku v spodnej časti chrbta tak, aby sa prispôsobila prirodzenému zakriveniu chrbtice v tvare písmena S a zmiernila bolesť chrbta.
Kancelárska stolička LANCASTER
479,- €
Kancelárska stolička MARLOW
245,- €

5. Farby a oteruvzdornosť čalúnenia

Ak ste už našli ergonomickú stoličku, ktorá vám vyhovuje všetkými parametrami, môže začať tá zábavnejšia časť - výber vzhľadu vašej stoličky. V našej ponuke nájdete väčšinu kancelárskych stoličiek v rôznych farebných vyhotoveniach. Stačí vybrať tú, ktorá sa vám bude najviac hodiť do vášho interiéru.

Ďalším dôležitým faktorom pre výber stoličky do kancelárie je aj oteruvzdornosť. Martindale je jednotka odolnosti textílií proti oderu.
Čím vyššia je hodnota, tým vyššia je odolnosťmateriálu voči opotrebovaniu. Kancelárske stoličky používané iba niekoľko hodín denne by mali mať hodnotu Martindale najmenej 30 000. Pre stoličkypoužívané nepretržite počas pracovných dní by mala byť hodnota aspoň 50 000.

Neviete si vybrať? Uvádzame zoznam najlepších kancelárskych stoličiek roku 2023!

  1. Náš bestseller STIRLING je pohodlná kancelárska stolička s vysokým operadlom.
    - Sedadlo, operadlo a opierka hlavy stoličky majú odolné čalúnenie.
    - Operadlo a opierka hlavy sú výškovo nastaviteľné, aby poskytovali dobrú oporu
    - Stolička má synchrónny mechanizmus, ktorý umožňuje vzájomne prepojený pohyb operadla a sedadla.
    - Opierky rúk sú výškovo aj stranovo nastaviteľné.

  2. Kancelárska stolička STANLEY je model, ktorý vám za vaše peniaze poskytne veľa muziky.
    - Stolička má nastaviteľnú bedrovú opierku pre väčšie pohodlie.
    - Operadlo potiahnuté sieťovinou poskytuje dobrú cirkuláciu vzduchu.
    - Stolička má synchrónny mechanizmus, ktorý umožňuje vzájomne prepojený pohyb operadla a sedadla.

  3. Herná stolička LINCOLN je ergonomická stolička s vysokým sklopným operadlom.
    - Mimoriadne vysoké operadlo a širšie sedadlo.
    - Veľký a tvarovaný hlavový vankúš.
    - Hojdací mechanizmus, ktorý je uzamykateľný v piatich polohách.
    - Stolička má nastaviteľnú bedrovú opierku pre väčšie pohodlie.

  4. LANCASTER je štýlovo navrhnutá kancelárska stolička, ktorá ponúka širokú škálu farebných možností.
    - Čalúnená je odolnou látkou vyrobenou zo 100 % recyklovaných PET fliaš.
    - Stolička má synchrónny mechanizmus, ktorý umožňuje vzájomne prepojený pohyb operadla a sedadla.
    - Elegantný dizajn s úzkym sedadlom a operadlom.
    - Sedadlo a operadlo stoličky má tvarované polstrovanie pre väčšie pohodlie.

  5. RAMSEY je naša kancelárska stolička s najvyššou úrovňou pohodlia a funkčnosti.
    - Certifikovaná 24-hodinová stolička vhodná na dlhé sedenie.
    - Nafukovacia spodná časť operadla pre extra oporu
    - Stolička má hojdací mechanizmus, ktorý sa dá nastaviť podľa telesnej hmotnosti.
    - Opierky rúk sa dajú nastaviť výškovo aj do strán a dajú sa sklopiť.


Náš široký sortiment vám zaručí, že si nájdete kancelársku stoličku, ktorá vám bude vyhovovať. k máte problém s výberom, neváhajte nás kontaktovať – radi vám pomôžeme!

FAQ

Ak denne pracujete za stolom, kancelárska stolička je pre vás najlepšou možnosťou sedenia, pretože je jednoducho lepšie pre vaše telo mať stoličku, ktorá sa vám dokáže prispôsobiť.
Pri výbere vhodnej kancelárskej stoličky postupujte podľa vyššie uvedených krokov, ale v skratke si odpovedzte na hlavnú otázku: čo potrebujete, aby ste sa počas pracovného dňa cítili pohodlne?
Všetky naše kancelárske stoličky sú navrhnuté tak, aby vydržali mnoho rokov, ale životnosť bude samozrejme dlhšia, ak sa o stoličku doprajete základnú údržbu!
Najlepšia kancelárska stolička je tá, ktorá vyhovuje vám a vašim potrebám. Stolička by sa mala prispôsobiť vám a nie naopak!
Dobrá kancelárska stolička nemusí byť vždy tá najdrahšia. V závislosti od toho, koľko sedíte a ako chcete sedieť, máme kancelárske stoličky v rôznych cenových reláciách.
Vaše nohy by mali vždy spočívať na podlahe pričom vaše stehná a lýtka by mali zvierať uhol 90 stupňov. Uistite sa, že váš chrbát je v kontakte s operadlom a že opierka hlavy je umiestnená na úrovni vášho krku, a nie hlavy. Ak nie sú splnené tieto požiadavky, pravdepodobne je kancelárska stolička príliš vysoká.
Spôsob nastavenia kancelárskej stoličky závisí od toho, ako chcete sedieť. Využite vlastnosti svojej stoličky na čo najergonomickejšie sedenie.
Keď sedíte na stoličke, mali by ste mať chodidlá položené na zemi a predlaktia by mali byť rovnobežné s doskou stola.
Dobrá kancelárska stolička vydrží mnoho rokov, ak sa o ňu budete starať, ale keď funkcie, ktoré sú pre vás dôležité, už nefungujú správne alebo sa nedajú opraviť, je čas začať hľadať novú stoličku.
Opierky hlavy predstavujú jednoduchý spôsob, ako si udržať dobrú polohu krku, a tým predísť zlému držaniu tela, ktoré môže nakoniec viesť k bolestiam krku, ramien a chrbta.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby)..