Návod: Ako vybrať trezor alebo bezpečnostnú skriňu?

Návod: Ako vybrať trezor alebo bezpečnostnú skriňu?

Väčšina spoločností disponuje dôležitými dokumentami a cennosťami, ktoré je potrebné chrániť pred krádežou či požiarom. Výber správneho úložného riešenia je dôležitý bez ohľadu na to, čo sa má uchovávať. Ako si teda vybrať trezor alebo bezpečnostnú skriňu, aby boli cennosti v bezpečí? Pomôžeme vám nájsť trezory a bezpečné kovové skrine, ktoré najlepšie vyhovujú vašim jedinečným potrebám.

Na čo treba pri výbere trezoru myslieť?

Čo chcete do trezoru uložiť?

Na trhu je mnoho bezpečnostných skríň a trezorov rôznych veľkostí a bezpečnostných tried. Pri výbere trezoru je najlepšie svoj rozhodovací proces začať odpoveďou na otázku „Čo chcem do trezoru uložiť?" Vďaka tomu sa vám na začiatok zúži výber a môže to byť napríklad na bezpečnostnú skrinku alebo trezor na kľúče, trezor na zbrane, trezor na peniaze či trezor na dokumenty. Po zodpovedaní prvej otázky sa môžeme presunúť na druhú, rovnako podstatnú otázku.

Akú veľkosť má mať trezor?

Pre väčšinu ľudí spĺňa malý trezor všetky požiadavky, ktoré od sejfu očakávajú na uskladnenie cenností v domácnosti. Pre náročných zákazníkov a firmy však táto možnosť postačovať určite nebude. Tí však môžu siahnuť po veľkých trezorových skriniach, ktoré často bývajú aj ohňovzdorné a disponujú dostatkom priestoru - pri týchto trezoroch je však jediná nevýhoda ich hmotnosť v stovkách kilogramov a tým aj vyššia cena dopravy. 

Kde bude trezor uložený?

Ak vyberáte domáci trezor, jedným z najobľúbenejších riešení, ktoré vidíme aj vo filmoch je uložiť trezor do steny, prípadne do skrine. Tieto riešenia sú však vhodné iba pre malé sejfy. Trezor do firmy, kancelárie alebo väčší trezor do domu je zväčša voľne stojaci, keďže jeho vysoká hmotnosť zabezpečí, že vám ho nikto na pleciach nevezme. Takýto sejf si však vyžaduje aj investíciu značných finančných prostriedkov. Preto si treba riadne zvážiť, čo chceme v trezore skladovať, aby sa nestalo, že trezor bude oveľa hodnotnejší ako jeho obsah.

Pred čím chcete cennosti uchrániť?
Na trhu nájdete množstvo bezpečnostných skríň, ktoré sú označené ako trezory, no nespĺňajú potrebné certifikácie. Preto je dôležité vedieť, pred čím potrebujete obsah trezoru uchrániť. Ak nepotrebujete prílišné zabezpečenie, postačí vám bezpečnostná skriňa z hrubého plechu. Pre vyššie zabezpečenie a prípadné poistenie obsahu trezoru zvoľte sejf s certifikátom. Ak však máme dostatočne zabezpečenú miestnosť/budovu a potrebujete svoje cennosti uchrániť pred ohňom, vyberte si ohňovzdornú bezpečnostnú skriňu, ktorá podľa dosiahnutej bezpečnostnej triedy dokáže uchrániť dokumenty pred ohňom od 60 do 120 minút (tried P60 až P120).

Ako chcete trezor uzamykať?
Klasické trezory s mechanickým zámkom na kľúč sú stále obľúbené (možno vďaka nižšej cene), no vidíme veľký nárast dopytu po trezoroch s elektronickým zámkom. Hlavnou výhodou je rýchlejší a jednoduchší prístup, keďže si stačí zapamätať heslo a nie miesto, kde sme nechali kľúče. Moderné trezory už disponujú možnosťou uzamykania a odomykania odtlačkom prsta či RFID čipom.

Musí mať trezor bezpečnostný certifikát?
Trezory môžeme deliť podľa úrovne bezpečnosti, ktorú spĺňajú. Poznáme 2 európske normy EN 14450 a EN 1143-1. Normu EN 14450 užšie delíme na bezpečnostné triedy S1 a S2, pričom táto norma predstavuje iba základnú bezpečnosť, kde pre bezpečnostnú triedu S1 je odporúčaná úschovná hodnota maximálne do 2000 eur a pre bezpečnostnú triedu S2 je to 4000 eur.

Vyššiu bezpečnosť spĺňajú trezory certifikované podľa normy EN 1143-1. Tá sa delí až na 14 bezpečnostných tried, z ktorých najpoužívanejších je prvých 6 - ostatné sú určené na špeciálne účely. Tieto profi trezory majú totiž v triedach 0 až 5 odporúčanú úschovnú hodnotu od 10 000 do 500 000 eur, čo stačí na 99% domácich aj firemných účelov.  

Úložná skriňa s kódovým zámkom v dvoch rôznych výškach
Kovová skriňa s el. zámkom SAFE
339,- €
Skrinka na osobné veci CUBE
Skrinka na osobné veci CUBE

Čo potrebujete – trezor alebo bezpečnostnú skriňu?

Potrebujem skladovať menej dôležité predmety a dokumenty

Kovové skrine s elektrickým alebo mechanickým zámkom bez certifikácie sú vhodné na skladovanie predmetov a dokumentov s nízkou alebo žiadnou poistnou hodnotou. Nedisponujú protipožiarnou certifikáciou ani certifikáciou proti vlámaniu, ale môžu byť vhodné pre hotely, kancelárie, domácnosti, atď. Ak nemáte presnú predstavu, aký typ skrine vybrať, prečítajte si náš článok Ako vybrať správne úložné riešenie nielen do kancelárie.

Potrebujem ochrániť dôležité dokumenty pred krádežou

Vyberte si bezpečnostnú skriňu s ochranou proti vlámaniu. Tieto bezpečnostné skrine sú overené a certifikované podľa normy EN 14450. Sú klasifikované ako S1 (nižšia ochrana proti vlámaniu) alebo S2 (vyššia ochrana proti vlámaniu). Mnohé skrine s ochranou proti vlámaniu sú tiež ohňovzdorné podľa normy EN 15659.

Potrebujem skladovať zbrane

Pre tieto potreby určite odporúčame bezpečnostné skrine overené a certifikované podľa švédskeho štandardu SSF 3492. Skrine však nie sú ohňovzdorné, pretože sú predovšetkým určené na ochranu proti vlámaniu.

Potrebujem ochrániť hotovosť, šperky či cenné dokumenty pred krádežou a ohňom

Trezory s ochranou proti vlámaniu poskytujú primeranú ochranu pre vaše cennosti, pričom táto ochrana je na vyššej úrovni ako poskytujú bezpečnostné skrinky. Trezory na peniaze a šperky sú overené a certifikované podľa EN 1143-1 a klasifikované v stupňoch – čím vyšší je stupeň, tým lepšia ochrana proti vlámaniu. Trezory s ochranou proti sú často taktiež ohňovzdorné a klasifikácia udáva, koľko minút je obsah chránený pred požiarom.

Potrebujem ochrániť cenné dokumenty pred požiarom

Pre tieto potreby sú vhodné ohňovzdorné skrine alebo trezory. Ohňovzdorné skrine spĺňajú certifikáciu NT Fire 0017, UL, EN 15659 alebo EN 1047. Tiež spĺňajú miery ohňovzdornosti P60, P90 alebo P120 na ochranu papiera pred požiarom po dobu 60, 90 alebo 120 minút. Ohňovzdorné skrine alebo trezory na dokumenty môžu byť vybavené aj ochranou proti vlámaniu.

Potrebujem ochrániť dátové médiá, ako napríklad USB a pevné disky pred požiarom

Ohňovzdorné skrinky na dátové médiá sú špeciálne navrhnuté na ochranu tohto typu obsahu. Skrine sú ohňovzdorné a počas požiaru ich vnútorná teplota nikdy neprekročí 50°C až do uvedeného času.

Pred výberom trezoru alebo bezpečnostnej skrine si zvážte všetky možnosti. Ak potrebujete ochrániť cennosti alebo dôležité doklady, nebojte sa investovať do kvalitných trezorov a skríň. 

Upozornenie: Pred nákupom konzultujte požiadavky na trezor aj so svojou poisťovňou!
Trezory s priehradkami vybavenými kódovými zámkami
Bezpečnostná skrinka VALUE
810,- €
Dva trezory rôznych veľkostí odolné voči ohňu a vlámaniu
Ohňovzdorný trezor DEFEND
2 099,- €

Máte otázky? Kontaktujte nás!

Ak si nie ste istí, ktorý typ trezoru alebo bezpečnostnej skrine najlepšie vyhovuje vašim potrebám, kontaktujte nás. Radi vám odpovieme na vaše otázky týkajúce sa našich produktov.


Trezory na bezpečné skladovanie

FAQ

Trezory chránia cennosti pred krádežou a niektoré modely aj pred požiarom.
Pred nákupom si premyslite svoje potreby. Poraďte sa s našimi skúsenými predajcami.
Ohňovzdorné skrine majú požiarnu klasifikáciu napríklad podľa NT Fire 017, UL, EN 15659 alebo EN 1047.
Trezor umiestnite na miesto, kde ho možno bezpečne ukotviť do steny a/alebo podlahy.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).