Využite pracovné prestávky na 100%

Prestávka na kávu, krátka prechádzka, či rozhovor s kolegami? Viete, aký typ prestávok Vám doplní stratenú energiu a motiváciu? Podľa výskumu z Baylor Univerzity v Americkom Texase je optimálne, ak si urobíme prestávku ráno. Vtedy najviac ovplyvňuje naše zdravie a produktivitu. Ak chcete vedieť, ako prísť z prestávky s novou energiou, čítajte ďalej :)

Ranná prestávka

Výskumníci z Baylor Univerzity sledovali počas týždňa viac ako 100 zamestnancov v kanceláriách a zisťovali, aký vplyv majú na nich prestávky počas celého dňa. Počas tohto experimentu zistili, že najlepšia doba na prestávku je ráno pred obedom.

Pracovníci, ktorí mali pauzu ráno, zaznamenali menej bolestí hlavy, chrbta, a taktiež menej problémov so suchými a unavenými očami, v porovnaní s tými, ktorí pauzu nemali. Výskum taktiež potvrdil súvislosť medzi prestávkami, pracovným uspokojením a emočnou únavou.

Plánujte svoj čas

Je vedecky dokázané, že náš mozog sa dokáže sústrediť iba 45 minút, a potom potrebuje nachvíľku vypnúť. Naplánujte si prestávku – nastavte budík na 45 minút, a keď zazvoní, urobte si krátku 10 minútovú pauzu.

Prejdite sa po kancelárii, dajte si vodu, či kávu alebo si doprajte krátku prechádzku na čerstvom vzduchu.

Nezabudnite, že krátka prestávka by Vás mala vymaniť z pracovnej rutiny. Ak máte sedavé zamestnanie, určite využite svoju pauzu na prechádzku. Ak máte namáhavú manuálnu prácu, posaďte sa a oddýchnite si.

Dobrým nápadom je aj striedanie ťažších a jednoduchších úloh, kedy ľahšie úlohy môžeme oceniť ako pauzu od namáhavejších.

3 tipy pre ideálnu prestávku

  1. Doprajte si prestávku ráno. Výskum dokázal, že optimálny čas pre pauzu je ráno. Zvýšite tak schopnosť koncentrácie a dobijete sa potrebnou energiu na zvyšok dňa.
  2. Vymaňte sa z rutiny! Strávte svoju prestávku inak ako pracujete. Sedíte celý deň? Choďte na krátku prechádzku! Pracujete manuálne? Oddýchnite si :)
  3. Pravidlo 45 minút. Krátke pauzy počas celého dňa nám pomáhajú lepšie sa sústrediť. Počas pauzy si dajte vodu alebo kávu, prejdite sa po kancelárii alebo choďte na čerstvý vzduch.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).