Kombinácia ženského vedenia a metódy Kaizen prináša úspech

Kombinácia ženského vedenia a metódy Kaizen prináša úspech

Aké je to byť vedúcou ženou v priemysle a výrobe? Vo výrobnom závode, ktorý sa z malej stolárskej dielne rozrástol na pracovisko s viac ako 250 zamestnancami. Pre Wioletu Kowalik je to o rovnováhe sebavedomia a vedomostí zmiešaných s typicky ženskými vlastnosťami - a metódou Kaizen.
V odvetví, ktorému často dominujú muži, môže byť pre ženu ťažké stať sa šéfkou. Wioleta Kowalik, ktorá pracuje v našom výrobnom závode AJ Furniture Factory (AJFF) už viac ako 15 rokov ako manažérka a vedúca pracovníčka, sa v roku 2022 stala riaditeľkou celého výrobného závodu. Wioleta verí, že k úspechu jej pomohli nielen dlhoročné skúsenosti vo firme, ale  je niektoré z jej klasickejších ženských vlastností.
Vo vedení spoločnosti AJFF je 7 ľudí, pričom 4 sú ženy, čo je podľa Wiolety vyvážený pomer. Spoločne vedú tento výrobný závod, ktorý je súčasťou skupiny AJ od roku 1996, v Redzikowe na okraji malého poľského mesta Slupsk. Väčšinu drevených výrobkov spoločnosti AJ Produkty vyrábajú v tejto továrni, ktorá sa nedávno rozšírila o 8600 metrov štvorcových a teraz sa skladá z celkom 27 000 metrov štvorcových rozdelených do rôznych výrobných hál a skladov.
Výrobný závod AJ v Poľsku

Kaizen a lean production

Kedysi malá stolárska dielňa je dnes výrobným závodom, ktorý každý týždeň posiela do centrálneho skladu spoločnosti AJ Produkty v Halmstade približne 25-30 kamiónov nábytku. Pod vedením Wiolety Kowalik sa továreň neustále rozvíja, aby sa optimalizovala výroba a zlepšili procesy – ale aj spôsob riadenia spoločnosti.

„Naša spoločnosť má integrovaný systém riadenia založený na neustálom zlepšovaní. To je tiež jednou z najdôležitejších hodnôt našej spoločnosti, takže kaizen a lean production sú pre nás veľmi dôležité."

Kaizen pochádza z japonských slov "KAI" - zmena a "ZEN" - dobrý. Je to koncept riadenia podniku. Ide o snahu neustále usilovať o trvalý rozvoj prostredníctvom mnohých menších úprav – a nie prostredníctvom úprav veľkých a radikálnych. Môže to byť tak prostredníctvom zlepšovania zdravia a pohody zamestnancov, ako aj skracovaním zbytočne dlhých pracovných úkonov. Cieľom je znížiť plytvanie napríklad vo výrobe. Pojem "štíhla výroba" (lean production) vymyslel, rovnako ako kaizen, Japonec Taiiči Ohno, keď sa mal japonský vojenský priemysel po druhej svetovej vojne premeniť na civilný. Lean production je pracovná metóda zameraná na zefektívnenie pracovných postupov, odstránenie plytvania, t.j. zefektívnenie výroby, napríklad z hľadiska zbytočnej spotreby času a nadbytočných zdrojov, a maximalizáciu produktivity.

V AJFF sú Kaizen a lean production samozrejmosťou v celej spoločnosti a spôsobom, ako byť neustále v strehu, pokiaľ ide o výrobu, a schopnosti udržať sa medzi najlepšími. Každý proces je sledovaný na dennej, týždennej, mesačnej a ročnej báze. Ak sa ciele nesplnia, okamžite sa prijímajú opatrenia na zlepšenie procesov a v rámci organizácie prebieha aktívna spolupráca s jednotlivými oddeleniami s cieľom eliminovať odchýlky.

Ľudia v továrni

Najmodernejšie technológie

V roku 2021 bol vo výrobe zavedený systém Proxia, ktorý sa skladá z troch procesov: MES (Manufacturing Execution System), CMMS (Computerized Maintenance Management System) a APS (Advanced Planning System).

„Počas jedného výrobného týždňa vyrobíme celkom asi 3500 zákaziek. Vďaka spomínaným systémom môžeme kontrolovať každú výrobnú zákazku až do detailu a riadiť fungovanie strojov."

Každý môže prispievať k lepšiemu chodu spoločnosti

Ďalším spôsobom, ako pracovať s ohľadom na efektivitu a rozvoj, je podpora zamestnancov vo vyjadrovaní spätnej väzby. Zamestnanci AJFF sú povzbudzovaní k tomu, aby predkladali vlastné návrhy na zlepšenie, či už sa týkajú systémov, s ktorými pracujú, alebo iných vecí, ktoré ovplyvňujú ich každodenný život v práci. Aneta Magdziarek, personálna manažérka spoločnosti AJFF, je presvedčená, že je dôležité, aby zamestnanci cítili, že majú možnosť prispievať k rozvoju spoločnosti a rozvíjať ju. Tí, ktorí pracujú v prevádzke, vidia veci z iných uhlov a perspektív ako nadriadení. A práve to chcú v AJFF využiť.

Byť prítomný ako líder

Pre Wioletu je dôležité, aby zamestnanci cítili, že ona aj ostatní členovia manažmentu a vedúci oddelení sú prítomní pri každodennej práci. Väčšinu času počas svojho pracovného dňa je v kancelárii, ale každý deň si dáva záležať na prehliadke oboch výrobných hál, aby skontrolovala situáciu a trochu sa porozprávala so zamestnancami.

„Pri striedaní zmien má vedúci oddelenia vždy krátku záverečnú poradu, kde sa preberú úlohy, stanovené ciele atď. Dôležité je však tiež vedieť so zamestnancami viesť spontánne rozhovory. Výroba je srdcom spoločnosti, ale to najcennejšie, čo máme, sú naši zamestnanci."

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).