Self-leadership: kľúč k osobnému a organizačnému úspechu

Self-leadership: kľúč k osobnému a organizačnému úspechu

Self-leadership sa prvýkrát objavil v 80. rokoch 20. storočia a ako metóda vedenia a dnes je populárnejší ako kedykoľvek predtým. Počas pandémie, s nárastom práce na diaľku, sa self-leadership stal bežnejším, keďže mnohí zamestnávatelia dali zamestnancom slobodu pracovať samostatnejšie a prevziať zodpovednosť. V rýchlo sa meniacom svete je však potrebný aj moderný líder, ktorý dokáže vytvoriť duševnú istotu pre ľudí, ktorí pracujú predovšetkým sami so sebou ako lídri. Pretože aj samostatný líder potrebuje vedenie.

Ako rodinná spoločnosť pôsobiaca na 21 trhoch sa neustále snažíme rozvíjať svoje vedúce postavenie. Už 45 rokov spolupracujeme aj s podnikateľmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Radi vám pomôžeme s návrhom interiéru pracoviska - a prispejeme vedomostiam o vedení, napríklad o self-leadershipe.

Čo je to self-leadership?

Self-leadership je metóda vedenia, pri ktorej zamestnanec preberá zodpovednosť za svoju prácu, rozhodnutia a výkon. Znamená to, že si samostatne stanovuje pracovné ciele, určuje priority úloh, preberá iniciatívu a pod. Súčasťou selfleadershipu je aj uvedomovanie si svojich silných a slabých stránok a neustála snaha o zlepšovanie a rozvoj.

Kedy je vhodné viesť sám seba?

Self-leadership nevyhovuje každému a je to spôsob práce, ktorý si vyžaduje angažovanosť zamestnanca aj jeho nadriadeného, aby fungoval. Ako zamestnanec musíte mať silnú vôľu a zmysel pre zodpovednosť, pretože na rozdiel od riadenejšieho štýlu vedenia máte svoje úlohy a ciele pod kontrolou. Existujú cvičenia a školenia, ktoré vám umožnia dozvedieť sa viac o sebariadení a o tom, ako funguje ako metóda vedenia.

Pohľad zhora na ženu pracujúcu v kancelárii

Od vedúceho k self-leaderovi

Ako manažér osoby pracujúcej pod vaším vedením musíte zabezpečiť, aby sa práca vykonala, a zároveň sa stále podieľať na práci ako zamestnanec. Je nevyhnutné urobiť krok späť a podporiť schopnosť zamestnanca prevziať zodpovednosť za svoju prácu. Často je potrebná väčšia emocionálna podpora zo strany nadriadeného. Nevyhnutná je aj priebežná spätná väzba, sledovanie a hodnotenie práce zamestnanca.

Práca samostatného lídra vo svete VUCA

Pojem, ktorý sa začal spájať s líderstvom, často v súvislosti s vedením seba samého, je VUCA, skratka pôvodne používaná americkou armádou na opis zložitosti, turbulencií a rýchlych zmien v dnešnom svete. V posledných rokoch sa VUCA stala horúcou témou v rámci vedenia, keďže mnohé spoločnosti neustále čelia výzvam, vysokému tempu a neustálym požiadavkám na organizáciu a zamestnancov.

Vedenie seba samého je vo svete VUCA obzvlášť dôležité, pretože úspech si vyžaduje prispôsobivosť, rozhodnosť a osobnú zodpovednosť. Mať zamestnancov, ktorí pracujú cieľavedome, držia krok so svetovým dianím a zvládajú rýchle technologické zmeny, je veľmi výhodné.

Muž pracujúci sám v kancelárii

Zhrnutie

Self-leadership sa stal čoraz populárnejšou metódou riadenia, najmä počas pandémie, keď sa zvýšila práca na diaľku a zamestnanci prevzali väčšiu zodpovednosť za svoju prácu. Samostatné riadenie znamená, že zamestnanci si stanovujú vlastné ciele, pracujú samostatne a stanovujú priority úloh. Tento spôsob práce nie je vhodný pre každého a vyžaduje si angažovanosť zamestnanca aj manažéra. Medzi výhody patrí väčšia zodpovednosť a prispôsobivosť. Medzi nevýhody môže patriť prepracovanosť a zvýšený stres.

Čo je to leadership?

FAQ

Dobré riadenie seba samého znamená prevziať zodpovednosť za svoj osobný a profesionálny rozvoj a mať schopnosť viesť sa v rôznych situáciách.
Ako manažér zamestnancov pracujúcich štýlom self-leadershipu je dôležité, aby sa cítili pohodlne a sebaisto pri samostatnom riadení svojej práce. Potrebná je aj vzájomná dôvera medzi nadriadenými a zamestnancami.
Volatility (Nestálosť), Uncertainty (Neistota), Complexity (Zložitost) a Ambiguity (Nejednoznačnosť).
Vision (Vízia), Understanding (Porozumenie), Clarity (Jasnosť), Agility (Pružnosť).

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).