5 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli o hybridnej práci

5 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli o hybridnej práci

Pracujete z domu zrazu sa stane nehoda, keď sa omylom oblejete horúcou kávou. Kto je však zodpovedný za vzniknutú poistnú udalosť? Vy alebo váš zamestnávateľ? V súvislosti s novou érou hybridnej práce sa ľudia nezamýšľajú nad mnohými vecami - tu je päť z nich. 
Home office

1. Zamestnávateľ rozhoduje

Práca na diaľku tu zostáva a pre mnohých je „novým normálom“ hybrid kancelárskej a domácej práce. Ako zamestnanec však nemáte právo požadovať, aby ste v budúcnosti pracovali z domu. O tom, kde sa bude práca vykonávať, rozhoduje zamestnávateľ. Mnohí zamestnávatelia ponúkajú prácu z domu ako firemný benefit, aby mohli súťažiť o najlepšie talenty v odvetví. Okrem toho mnohé spoločnosti zistili, že hybridná práca si vyžaduje menej kancelárskych priestorov, čo vedie k zníženiu fixných nákladov. V konečnom dôsledku sa model, ktorý bol pôvodne obmedzením, stal výhodným pre všetky strany.

Výškovo nastaviteľný stôl
Výškovo nastaviteľný rohový stôl NOVUS

2. Zamestnávateľ je zodpovedný

Zákon o pracovnom prostredí stanovuje, že za pracovné prostredie je vždy zodpovedný zamestnávateľ - bez ohľadu na to, či sa práca vykonáva v bežnej kancelárii alebo v domácnosti zamestnanca. Inými slovami, zamestnávateľ musí prijať všetky potrebné opatrenia, aby predišiel pracovným úrazom. Znamená to tiež, že zamestnávateľ musí priebežne kontrolovať, či niektorý zo zamestnancov nepotrebuje pracovnú adaptáciu, a ak áno, navrhnúť vhodné riešenie. Napríklad zamestnanec môže chcieť ergonomické pracovné vybavenie do svojej domácej kancelárie a zamestnávateľ to musí zabezpečiť.

Čo sa však stane, ak sa napríklad stane úraz zamestnancovi na home office?
Na to, aby sa uplatnilo poistenie pre prípad pracovného úrazu, musí k úrazu dôjsť v súvislosti s plnením úlohy zamestnanca. Konkrétne to znamená, že poistenie sa vzťahuje na prípadný úraz, ak zamestnanec náhodou zakopne o pracovnú šnúru v domácej kancelárii, ale nie v súvislosti s varením kávy v kuchyni.

Úložná skrinka

3. ... ale aj zamestnanec

Hoci za prácu vykonávanú na diaľku v konečnom dôsledku zodpovedá zamestnávateľ, zamestnanec je povinný informovať zamestnávateľa o všetkých rizikách alebo nedostatkoch v pracovnom prostredí. Zákon o pracovnom prostredí stanovuje, že zamestnávateľ a zamestnanec musia spolupracovať na vytvorení čo najlepšieho pracovného prostredia. To je samozrejme obzvlášť dôležité pri práci z domu, pretože možnosti zamestnávateľa rozpoznať, riadiť a odstrániť problémy pracovného prostredia môžu byť obmedzené.

Podložka pre prácu v stoji SPOT
Stolová lampa COSMO

4. Nábytok do vašej domácej kancelárie je pre vášho zamestnávateľa daňovo uznateľný náklad

Predpokladajme, že ste sa so svojím zamestnávateľom dohodli, že väčšinu práce môžete vykonávať z domu. Teraz je v záujme oboch strán vytvoriť kvalitný home office. Užitočnou informáciu je, že všetko vybavenie, ktoré zamestnanec potrebuje pri svojej práci, je pre zamestnávateľa daňovo uznateľný náklad.
Nižšie vám prinášame niekoľko vecí, ktoré je potrebné zvážiť pri spoločnom vytváraní praktického pracovného prostredia:

Stôl s kolieskami
Kancelárske stoly a stoličky
Keďže väčšina ľudí, ktorí pracujú z domu vykonávajú svoju prácu za kancelárskym stolom, je dôležité, aby mohli sedieť a pracovať ergonomicky správnym spôsobom a aby bolo možné meniť výšku stola a s ňou aj svoju pracovnú polohu.

Organizácia a poriadok
Správny úložný priestor je nevyhnutný, aby sa váš domov rýchlo nezaplnil zakladačmi, hromadami papiera a inými predmetmi súvisiacimi s prácou. Existuje aj nábytok, ktorý zaberá málo miesta a na konci dňa sa dá ľahko odložiť, napríklad malý stolík s výklopnou, výškovo nastaviteľnou doskou a kolieskami, ktorý po odložení všetkých pracovných materiálov dobre poslúži ako konferenčný stolík.

Myslite na osvetlenie
Správne svetlo je pre produktivitu veľmi dôležité. Vďaka nemu budete bdelší a budete sa môcť dlhšie sústrediť. Okrem vhodného stropného osvetlenia potrebujete aj stolnú lampu, ktorá vám poskytne sústredené svetlo.

Tu nájdete všetko, čo potrebujete pre váš home office
Pohovka

5. Zamestnávateľ je zodpovedný aj za vašu socializáciu

Práca z domu má mnoho výhod. To je jasné. Šetrí čas a zvyšuje efektivitu. Svoj každodenný život si môžete zorganizovať úplne novým spôsobom.


Existuje však aj množstvo úskalí pre zamestnávateľa aj pre zamestnanca, najmä vzhľadom na to, že sa s kolegami nestretávate a „nepoznáte“ tak ako predtým. Vedeli ste, že zamestnávatelia sú zo zákona povinní zabezpečiť, aby vaša práca poskytovala príležitosti na spestrenie, sociálne kontakty a spoluprácu? Jednoducho povedané, znamená to, že zamestnanci nesmú byť vylúčení z komunity na pracovisku - a to ani vtedy, keď pracujú z domu. Preto je dôležité, aby ste diskutovali o otázkach, ktoré ovplyvňujú spoločenské pracovné prostredie, ako napr:

Hybridná práca
Technika
Je pre hybridné stretnutia k dispozícii technické vybavenie a podpora? Ak je možnosť fyzického stretnutia obmedzená, je obzvlášť dôležité využívať dostupné digitálne nástroje.

Komunikácia
Cítia sa všetci účastníci stretnutí dostatočne zapojení? Buďte otvorení rozhovorom nielen o práci. Pýtajte sa jeden druhého, ako sa vám darí a navrhujte spoločné prestávky „na kávičku".

Tímový duch
Otázka na brainstorming: „Ako môžeme utužiť tímového ducha, keď sú niektorí zamestnanci v kancelárii a iní pracujú na diaľku?

Stretnutia
Aké typy stretnutí je možné organizovať online a kedy je dôležité mať fyzické stretnutia? E-mail nie je vždy najlepším prostriedkom komunikácie. Z času na čas sa potrebujeme navzájom vidieť a počuť, najmä keď pracujeme z domu.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).