Tipy od HR manažérky: moderná klasická kancelária

Tipy od HR manažérky: moderná klasická kancelária

Rozprávali sme sa s Else-Marie Lång, našou HR manažérkou o tom, ako má vyzerať moderná kancelária.

Čo dnes znamená pracovať v kancelárii? 

Myslím si, že stále viac zamestnancov bude striedať prácu z kancelárie a home office počas pracovného týždňa. Štúdie naznačujú, že mnohí zamestnanci budú stále pracovať z domu niekoľko dní v týždni. Klasické kancelárie teda budú zohrávať inú úlohu, ak budeme naďalej pracovať flexibilne a na home office. Stanú sa skôr miestom stretnutí ako bežným pracoviskom. Do kancelárie budeme chodiť skôr preto, aby sme sa stretli s kolegami a boli spoločne kreatívni, než aby sme vykonávali svoje každodenné pracovné úlohy, pretože tie môžeme robiť odkiaľkoľvek.

Aké sú výhody a výzvy návratu do kancelárií?

Výhody návratu do kancelárií môžu pre mnohých spočívať v tom, že dlho pracovali z domu a chýbala im sociálna interakcia s kolegami a možnosti profesionálneho rozvoja. Pre ďalších mohlo byť ťažké pracovať osamote a iní možno nemali dobre vybavené pracovné prostredie alebo dostatok priestoru.
 
Svetlou stránkou návratu do kancelárii sú napríklad spontánne stretnutia s kolegami, ako aj kvalitné brainstormingy, ktoré je ťažké dosiahnuť online.

To, čo mnohí považovali za jednu z najväčších výhod práce z domu, môže byť teraz po návrate do kancelárií pociťované ako veľká prekážka. Ako tušíte, je to dochádzanie do práce. Ďalšou výzvou je, aby sa každý zamestnanec cítil v práci pohodlne. To môže byť náročné keďže zrazu budete mať okolo seba väčší počet ľudí.
 

Čo bude podľa vás v budúcnosti najväčšou zmenou v práci v kanceláriách?

  • Menšie pracoviská a menej klasických pracovných miest.
  • Viacero menších zasadacích miestností s dobrým technickým vybavením, ktoré zaručí kvalitu online meetingov.
  • Viac „oddychových zón“, ktoré sú ideálne na socializáciu a kreatívne stretnutia.
  • Čoraz častejšie si firmy prenajímajú miesta z tzv. coworkingoch ako doplnok k bežnej kancelárii a home office. Je to tiež jeden zo spôsobov, ako si môžu znížiť náklady na prenájom priestorov.
 
Keďže sa klasické kancelárie budú využívať iba ako miesta stretnutí a priestor pre inovácie a kreativitu, štandardné pracovné miesta budú menej potrebné.

Online stretnutia budú určite pokračovať aj po pandémii. Niektorí zamestnanci zostanú pracovať štýlom home office, zatiaľ čo iní budú v kancelárii. Preto budú veľmi potrebné nové priestory, ktoré sú prispôsobené na online stretnutia, napríklad niekoľko menších zasadacích miestností s dobrým technickým vybavením.
 

Váš tip na prácu v kancelárii?

Zamestnávateľ má veľkú zodpovednosť na tom, aby sa zamestnanci cítili v kancelárii príjemne a aby boli pracovné miesta navrhnuté čo najlepšie.

Cieľom by malo byť predchádzať chorobám a úrazom pri práci a dosiahnuť optimálne pracovné prostredie, ktoré je prispôsobené všetkým zamestnancom.

Preskúmajte technické vybavenie kancelárie a zabezpečte čo najlepšie podmienky na uľahčenie spolupráce medzi zamestnancami pracujúcimi v kancelárii a tými, ktorí majú home office.

Dbajte na tímového ducha a zabezpečte, aby sa všetci zamestnanci priebežne stretávali. Workshopy, obedy a prestávky na kávu sú dôležitými prvkami pri vytváraní pocitu spolupatričnosti a spoločnej firemnej kultúry.

Prejdite svoje priestory a zlepšite tie, kde sa vaši zamestnanci stretávajú. Atraktívne pracovné prostredie bude v budúcnosti predstavovať konkurenčnú výhodu, ktorá sa bude hodiť pri nábore nových zamestnancov.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).