Ako si uľahčiť triedenie odpadu

Ako si uľahčiť triedenie odpadu na pracovisku

Triedenie odpadu je účinné opatrenie, ktoré sa dá ľahko zaviesť a ďalej rozvíjať. Vďaka prehľadnému značeniu a rôznym nádobám je pre zamestnancov jednoduché správne triediť odpad. Prečítajte si niekoľko skvelých tipov, ako môžete zlepšiť triedenie odpadu na vašom pracovisku.

Šetrite energiu aj prírodné zdroje

Triedenie odpadu je výhodné pre všetkých. Napríklad baterky a iný nebezpečný odpad dajú zlikvidovať bezpečným spôsobom, ale triedenie odpadu výrazne prispieva k prínosom pre životné prostredie už vo fáze výroby. Napríklad je energeticky aj zdrojovo efektívnejšie vyrábať nový papier z recyklovaného materiálu, než spaľovať alebo vyhadzovať starý papier a využívať nové suroviny na výrobu papiera.

Začnite triedením nebezpečného elektroodpadu

Ako teda začať? Dobrým tipom je začať tým, čo spôsobuje najväčšie škody: odpadom nebezpečným pre životné prostredie a zdravie. Niektoré výrobky obsahujú látky, ktoré sú toxické, výbušné alebo horľavé, a teda škodlivé pre ľudí a životné prostredie. Použité batérie, úsporné žiarovky, žiarivky, počítače a iné elektrické predmety sú príkladom odpadu, ktorý by sa mal separovať a odovzdať na recykláciu.
.

Tip! Odpadkový kôš na použité batérie

Na bezpečné uloženie malých použitých batérií.   
• Kôš je vybavený uzamykateľným vekom odolným voči otvoreniu deťmi,.
• Dodáva sa s držiakom na pripevnenie na stenu alebo stĺp.   
• Tento kôš na použité batérie má objem 15 l. 

Zobraziť tento produkt

Uľahčite triedenie odpadu na pracovisku

Čím viac recyklujeme, tým lepšie pre životné prostredie. Uľahčite to teda svojim zamestnancom umiestnením odpadkových košov na triedenie odpadu v dostatočnej vzdialenosti od ich pracovísk. V kancelárskom prostredí je dobré mať pod každým stolom a v miestnosti s tlačiarňou kôš na papier. V dielni a v sklade by mali byť ekologické stanice strategicky umiestnené v blízkosti miest, kde vzniká odpadový materiál. A pokiaľ ide o počet kontajnerov, platí pravidlo: čím viac, tým lepšie - pravdepodobnosť, že odpad skončí na správnom mieste, je vyššia!

Jasné pokyny aj v jedálni

Triedenie odpadu má v jedálni svoje miesto. Separovanie plastových, sklenených a kovových obalov je veľmi prospešné - rovnako ako kompostovanie akéhokoľvek potravinového odpadu. Na uľahčenie triedenia používajte priehľadné štítky alebo kontajnery rôznych farieb. Ak použijete skrinku na triedenie odpadu s niekoľkými nádobami, recyklácia bude rovnako prehľadná a jednoduchá ako hádzanie všetkého do jedného koša.

Do klasického odpadkového koša dajte iba to, čo sa nedá triediť

Všetok zvyšný odpad, ktorý sa nedá recyklovať, môžete umiestniť do klasického odpadkového kontajnera, ktorý sa ľahko vyprázdňuje aj čistí. Tieto nádoby na odpad sú k dispozícii v niekoľkých rôznych veľkostiach, sú vyrobené z odolného a UV rezistentného HDPE a majú veľké kolieska, vďaka ktorým sa veľmi ľahko premiestňujú.  

Náš tip! Zostava so 4 odpadkovými košmi     

Zostava obsahuje 4 odpadkové koše s objemom 60 L s vekom a 2 vozíky, do ktorých možno umiestniť po dva odpadkové koše.
• Praktické mobilné riešenie 
• Vybavené vekom s rukoväťou na ľahké otváranie a vyprázdňovanie
• Vozíky sa dajú spojiť  

Zobraziť tento produkt

Na veľkoobjemový odpad používajte výklopné kontajnery 

Ak ide o triedenie odpadu vo väčšom rozsahu - ťažších materiálov alebo na zber odpadu triedeného na pracovisku - vynikajúcou voľbou sú výklopné kontajnery. Tieto robustné kontajnery sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, od 150 do 3000 litrov, pričom všetky sú určené na manipuláciu s ťažkými nákladmi a použitie s vysokozdvižnými vozíkmi. Sú k dispozícii aj v niekoľkých rôznych farbách, ktoré uľahčujú triedenie. Pridajte veko, kolieska, štítky a ďalšie funkčné príslušenstvo, ktoré uľahčí prácu aj s tým najťažším a najhrubším odpadom.

Štyri tipy, ako začať s triedením odpadu:

1. Začnite s nebezpečným odpadom – Vždy oddeľte batérie, žiarovky, elektroodpad atď. od ostatného odpadu.
2. Urobte to prehľadne – Používajte štítky alebo odpadkové koše rôznych farieb pre rôzne druhy odpadu.
3. Viac odpadkových košov v jednom – Ak máte dostatok miesta, vyberte si skrinku na triedenie odpadu s viacerými nádobami na odpad. Triedenie sa tak stane úplne prirodzené.
4. Majte niekoľko miest na triedenie odpadu – Uistite sa, že zamestnanci majú vždy prístup k odpadkovým košom na triedenie odpadu, a to v blízkosti vlastného pracoviska, ako aj v šatni a jedálni. 

Máte otázky? Kontaktujte nás!