Žena v kancelárii stojaca pri výškovo nastaviteľnom stole

3 jednoduché cviky pre zdravší pracovný deň

Striedate pri svojom výškovo nastaviteľnom stole obvykle pracovnú polohu a pracujete aj v stoji? Gratulujeme! Keď sa rozhodnete pracovať v stoji, aktivujete svoje svaly, zlepšujete držanie tela, trénujete rovnováhu a zvyšujete krvný obeh, čo je dobré pre mozog aj telo. Príliš dlhé sedenie môže spôsobiť problémy s chrbtom, preto je dobré doplniť pracovný deň o krátke cvičenia s niekoľkými jednoduchými pohybmi každý deň. Aktivujte svoje telo pomocou cvičenia v stoji pri vašom pracovnom stole. Trocha pohybovej aktivity každý deň je pre vaše zdraviu prospešná.

Urobte si z kancelárskeho cvičenia dobrý zvyk

Vďaka jednoduchým cvičeniam, ktoré môžete vykonávať počas krátnej prestávky bez toho, aby ste opustili svoje pracovné miesto sa budete cítiť lepšie. Nasledujúce jednoduché cviky sa môžu zdať ako bezvýznamný tréning, ale faktom je, že prinášajú mnoho dobrého. Dlhodobé sedenie v rovnakej polohe nášmu telu neprospieva, preto je dôležité nečinnosť prerušiť krátkym cvičením pri kancelárskom stole.

Tri cviky, ktoré môžete vykonávať pri pracovnom stole

1. cvik: Stoj na jednej nohe

Počas státia na jednej nohe posilňujete svoje stehenné svaly, čo zlepšuje krvný obeh a tok kyslíka do mozgu, zatiaľ čo neustálym udržiavaním rovnováhy zlepšujete svoju koordináciu. Vytvorte si z tohto cvičenia svoju rutinu - stojte na jednej nohe napríklad pri telefonovaní alebo odpisovaní na e-maily. Vydržte čo najdlhšie, a keď Vám to začne byť nepohodlné, vymeňte nohy.

2. cvik: Výpony v stoji

Výpony v stoji vo veľkej miere zaťažujú stehenné a lýtkové svaly a rozprúdia krv do tela. Začnite s podopieraním o Váš stôl. Postavte sa na špičky po dobu 5 sekúnd, potom pomaly dostúpte na celé chodidlá. Toto opakujte 10 až 20 krát, pričom ani nemusíte prerušiť svoju prácu.

3. cvik: Prednožovanie, zanožovanie a unožovanie

Máte stuhnuté boky? Nasledujúce cvičenie predstavuje efektívny spôsob, ako ich aktivovať a posilniť. Chyťte sa stola, postavte sa na jednu nohu a prednožujte a zanožujte 10 až 20 krát, potom nohy vystriedajte a cvičenie opakujte aj s unožovaním. Tieto cviky taktiež prispievajú k zdravej a aktívnej pracovnej polohe a dodávajú telu novú energiu.

Podložka pod nohy pre prácu v stoji
Podložka pre prácu v stoji SPOT
56,- €
Výškovo nastaviteľný stôl
Kancelársky stôl QBUS
389,- €

Ako správne stáť pri výškovo nastaviteľnom stole

1. Zamerajte sa na to, aby ste stáli rovno, s rovnomerne rozloženou hmotnosťou na obe nohy.

2. Predlaktia majte opreté o dosku stola a ramená uvoľnené.

3. Veci, ktoré potrebujete, ako napríklad klávesnicu a myš, majte blízko seba. To Vám dovoľuje pracovať v ergonomickej polohe, ktorá minimalizuje záťaž na krk, ramená a ruky.

Prečítajte si viac o dôležitosti striedania pracovných polôh!

FAQ

Jednou z najčastejších príčin problémov súvisiacich s prácou, s výnimkou úrazov, je dlhodobé sedenie. Pravidelné prestávky na cvičenie majú pozitívny vplyv na zdravie.
Najdôležitejšia je pestrosť. Počas dňa niekoľkokrát striedajte státie a sedenie.
Podľa Agentúry pre verejné zdravie by ste si mali každú polhodinu urobiť krátku prestávku na pohyb.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...