Prečo by sme mali striedať pracovné polohy v kancelárii aj v dielni?

Prečo by sme mali striedať pracovné polohy v kancelárii aj v dielni?

Máte v práci nedostatok pohybu? Potom ste vystavený vyššiemu riziku zdravotných problémov, ako je obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne ochorenia. Pravidelným pohybom sa zlepší vaša srdcová činnosť, cirkulácia krvi, krvný tlak aj hladina cukru v krvi. Zaradením fyzických aktivít do svojich životov sa stanete šťastnejšími a budete mať viac energie na vykonávanie dôležitých úloh. Byť aktívny aj v práci sa teda naozaj vypláca. Pozrime sa na to, ako začať...
Výškovo nastaviteľný stôl v kancelárii

Využite každú príležitosť na aktivitu

Po dlhšom sedení pravdepodobne začnete pociťovať stuhnutosť svalov. Je to spôsobené svalovým napätím. Vtedy je dobré zmeniť polohu a postaviť sa, ale dlhé státie na mieste taktiež zaťažuje vaše telo.

Kľúčové je teda pravidelné striedanie pracovných polôh. Na zvýšenie hladiny energie a okysličenie svalov a mozgu môžu stačiť malé zmeny, ako napríklad striedanie sedenia na klasickej kancelárskej a balančnej stoličke a pravidelné prestávky.

Aktívna práca a striedanie pracovných polôh v stoji a v sede má mnoho výhod - napríklad zlepšovať krvný obeh a znižovať hladinu tukov v krvi.

Ak práve potrebujete zhodiť nejaké kilečko naviac, striedanie pracovných polôh prispieva spálite viac kalórii ako statickým sedením. Zároveň zlepšujete schopnosť svojho tela absorbovať kyslík a z dlhodobého hľadiska budete pociťovať nárast energie.

Ako meniť pracovné polohy?

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete zostať aktívni počas pracovného dňa. Prinášame vám niekoľko rýchlych tipov na pohyb počas pracovného dňa.
  • Použite výškovo nastaviteľný stôl a striedajte pracovné polohy počas pracovného dňa.
  • Namiesto výťahu alebo eskalátora choďte po schodoch.
  • Ak do práce jazdíte autom, vyberte si parkovacie miesto ďalej od vchodu.
  • Ak cestujete do práce verejnou dopravou - vystúpte o 1 zastávku skôr a časť cesty prejdite pešo.
  • Používajte aktívne stoličky.
  • V pravidelných intervaloch sa postavte a vykonávajte jednoduché balančné cvičenia, ako napríklad státie na jednej nohe.
  • Vypite šálku kávy alebo čaju v stoji.

Chcete byť ešte aktívnejší? Prečítajte si viac o našom chodiacom páse!

Malé zmeny majú význam

Malú zmenu môže predstavovať zaobstaranie si výškovo nastaviteľného pracovného stola alebo balančnej stoličky. Pri prechode zo sedu do stoja sa nezabudnite ponaťahovať, aby ste rozprúdili krv do celého tela. Každá fyzická aktivita sa počíta a toto vám môže pomôcť urobiť prvý krok.


Prezrite si naše 3 jednoduché cviky pre zdravší pracovný deň
Balančná doska
 Balančná doska BACK APP
162,- €
Priemyselná rohož pre prácu v stoji
Priemyselná rohož SECURE
Paletový vozík v sklade

Ako správne zdvíhať

Práca v sklade s veľkým množstvom zdvíhania ťažkých predmetov si vyžaduje iný prístup ako sedavé zamestnanie. Možno by stálo za to zvážiť rozcvičku pred pracovnou zmenou. Prečítajte si viac informácií o tom, ako správne zdvíhať.

Chrbát si často poraníme, keď zdvíhame niečo ťažké pred telom pri otáčaní do strán. To si vyžaduje dobrú pohyblivosť hrudnej chrbtice, bedier a ramien, aby sme si nespôsobili trvalé poškodenie. Aby ste tomu predišli, rozcvičujte a posilňujte primárne chrbát a ramená.

Formu cvičenia prispôsobte sebe a svojmu telu. Veľmi prospešný môže byť každodenný strečing.

Cvičením k dlhovekosti

Sedavé zamestnanie zvyšuje riziko predčasného úmrtia. Ulf Ekelund je profesorom na Nórskej škole športových vied a jedným z popredných svetových odborníkov na fyzickú aktivitu.

Ulf sa domnieva, že 30 minút cvičenia denne pôsobí proti zvýšenému riziku úmrtnosti a jedna hodina cvičenia toto riziko úplne odstraňuje. Zároveň hovorí, že nezáleží na tom, ako dlho cvičíte, pretože aj málo cvičenia má oveľa väčší účinok ako žiadne cvičenie.

Cvičenie zvyšuje hladinu serotonínu, noradrenalínu a dopamínu v krvi, čo sú prirodzené látky, ktoré okrem iného pôsobia proti stresu a depresii. Byť aktívny je prospešné aj pre mozog a pamäť.

Najčastejšie otázky

Sedavé zamestnanie je označenie pre zamestnanie s nízkym energetickým výdajom a svalovou aktivitou v sede.
Počas sedavého zamestnania sú vaše väčšie svalové skupiny, najmä svaly nôh, neaktívne a váš energetický výdaj je nízky. Okrem toho sa znižuje prekrvenie tela aj mozgu, čo znižuje vašu koncentráciu a výkonnosť - a spôsobuje väčšiu únavu.
Dospelí človek na Slovensku sedí v priemere deväť až desať hodín denne.
Dlhodobé sedenie zvyšuje riziko bežných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka 2. typu, vysoká hladina tukov v krvi a bežné druhy rakoviny.
Najlepšie je aktivovať svoje telo každých 30 minút a buď zmeniť pracovnú polohu, alebo sa na minútku prejsť, ponaťahovať svaly, atď.
Svaly, ktoré stabilizujú chrbticu, sú oslabené, čo uľahčuje stuhnutie a napätie svalov a kĺbov.
Meňte pracovné polohy a zostaňte aktívny počas pracovného dňa, ale nezabúdajte, že veľmi dôležité je cvičenie vo voľnom čase, aby ste posilnili svoje telo.
Príliš dlhé státie bez dostatočnej regenerácie je pre telo stresujúce, najmä pre svaly nôh a chrbta. Preto je dobré počas dňa meniť pracovnú polohu medzi sedením a státím.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).