Techniky zdvíhania - ako zdvíhať, aby ste chránili svoje telo

Techniky zdvíhania - ako zdvíhať, aby ste chránili svoje telo

Zdvíhanie a nosenie ťažkých bremien sú bežné pracovné úlohy na mnohých pracoviskách. Aby ste sa vyhli namáhaniu tela, musíte mať správne znalosti o zdvíhaní, no to nie je všetko. Vaše pracovisko by malo podporovať ergonomické pracovné metódy, prispievať k ochrane zdravia zamestnancov a zároveň zlepšovať celkové pracovné prostredie.
Policový vozík a regál

Čo sa môže stať, ak budete zdvíhať nesprávne?

Najčastejšou chybou je, že pri zdvíhaní používame chrbát namiesto nôh. To nadmerne zaťažuje platničky v chrbtici. Bohužiaľ, nie vždy si všimneme varovné príznaky skôr, ako nás začne niečo bolieť. Okrem toho môže zdvíhanie ťažkých bremien z dlhodobého hľadiska spôsobovať napríklad opotrebovanie kĺbov.

Anna Millbourn Olanderová, odborníčka na ergonómiu a certifikovaná fyzioterapeutka, poskytuje tipy o veciach, ktoré treba zvážiť pri zdvíhaní ťažkých bremien alebo pri opakovanom zdvíhaní.

„Úplne najlepším spôsobom je vyhnúť sa zdvíhaniu a namiesto toho náklad tlačiť alebo ťahať pomocou prepravného vozíka alebo iného vozíka. Ak k nemu nemáte prístup, je potrebné naučiť sa správne techniky zdvíhania a používať ich bez ohľadu na to, čo človek zdvíha, ľahké balíky alebo veľký televízor.“

Správna technika zdvíhania v 4 krokoch

  1. Postavte sa tak, aby ste mali nohy na šírku ramien a predmet, ktorý zdvíhate, bol blízko vás.

  2. Zohnite sa v nohách a dbajte na to, aby ste mali vystretý chrbát. Zdvíhanie by mali vykonávať vaše nohy, nie chrbát.

  3. Predmet zdvíhajte rovno hore, ruky držte čo najbližšie k telu a počas zdvíhania sa neotáčajte ani nekrúťte telom. Keď sa postavíte, naďalej držte predmet pri tele.

  4. Pri odkladaní predmetu je rovnako dôležité používať rovnakú techniku - chrbát držte rovno a zohnite sa v nohách do drepu.

Ako viem, čo je pre mňa príliš ťažké?

Nie je možné povedať, aké ťažké veci môžete zdvíhať bez rizika zranenia. Vzdialenosť od vášho tela, uchopenie predmetu, povrch, na ktorom stojíte, a výška, z ktorej zdvíhate, to všetko ovplyvňuje, aké ťažké je bremeno. Rovnako aj to, ako často bremená zdvíhate.

Čo treba zohľadniť pri zdvíhaní ťažkých vecí?

„Predstavte si, ako zdvíhajú činku vzpierači. Zdvíhajú ťažké váhy, ale činku majú blízko pri tele a s chrbát majú krásne vystretý. Musíte sa dostatočne zohnúť v nohách a zdvíhať stehennými svalmi, Je tiež dôležité si uvedomiť, že rizikové nie je len zdvíhanie ťažkých váh. Aj menšie závažia môžu spôsobiť veľkú záťaž, ak ich zdvíhate často a nesprávnou technikou“, hovorí Anna Millbourn Olander.



Čo je to ergonómia?
Zdvíhací vozík

Uľahčite zdvíhanie na pracovisku

Ak pri navrhovaní pracoviska myslíte na ergonómiu, môžete predísť mnohým pracovným úrazom. Anna Millbourn Olanderová zdôrazňuje, že nestačí mať len vybavenie, ako je paletový vozík alebo zdvíhacia plošina. Každý musí vedieť, ako ich správne používať a musia byť ľahko dostupné.

Vytvorte priestor na zdvíhanie
Ak nie je možné vyhnúť sa zdvíhaniu, je dôležité, aby bol k dispozícii dostatok priestoru, aby ste mohli zdvíhať technicky správne a aby bol povrch rovný. Je tiež dobré umiestniť ťažké predmety do prístupnej výšky.

Uvoľnite chrbát protipohybmi
Ak máte prácu s veľkým množstvom zdvíhania, protipohyby sú dobrým spôsobom, ako predchádzať zraneniam. Zvyknite si aspoň raz za hodinu dať ruky za chrbát a ohnúť sa dozadu. Tip, ktorý môžu využiť aj tí, ktorí celý deň sedia naklonení dopredu nad stolom.
Rudla JONES
Rudla JONES
95,- €
Kancelársky vozík
Kancelársky vozík CLIP
245,- €

Tri jednoduché tipy pre bezpečné zdvíhanie

1. Namiesto prenášania tlačte alebo ťahajte. Jednoduchý, ale veľmi účinný spôsob, ako sa vyhnúť neželaným úrazom. Bez ohľadu na to, či prenášate šanóny v kancelárii alebo ťažké bremená v dielni, je dobré používať prepravné vozíky. Aj zdvíhanie ľahkého tovaru, ktoré sa často opakuje, môže mať negatívny vplyv na telo.

2. Najdôležitejšie veci majte vždy po ruke. Vyhnite sa zbytočnému ohýbaniu alebo naťahovaniu sa pre veci. Napríklad v dielni je ideálne mať panel na náradie nad dielenským stolom. V kancelárii využite na uloženie najpoužívanejších vecí do kancelárske kontajnery alebo kancelárske skrine - nezabudnite ich však uložiť do správnej pracovnej výšky.

3. Neumiestňujte ťažké predmety vysoko alebo nízko. Neumiestňujte ťažké predmety na podlahu. Veci, ktoré najviac vážia alebo ktoré používate najčastejšie, by mali byť uložené vo výške vášho pása. Neukladajte nič ťažké pod výšku kolien alebo nad výšku ramien.

Náš široký sortiment výrobkov zaručuje, že nájdete zdvíhacie zariadenia, ktoré potrebujete. Ak máte problém s výberom, môžete nás kontaktovať - radi vám pomôžeme!

FAQ

Pri zdvíhaní sa snažte udržať chrbát rovný a využívajte silu nôh.
Najčastejším spôsobom nesprávneho zdvíhania je nadmerný predklon so zohnutým chrbtom. Vtedy zdvíhate chrbtom a nie nohami, čo nadmerne zaťažuje platničky.
Pretože nenamáhate platničky v chrbte a tým šetríte svoju chrbticu.
Dobrým pravidlom je, že ak nedokážete udržať správnu techniku počas zdvíhania, je bremeno pre vás príliš ťažké. Jediné riešenie pre využiť na zdvíhanie príslušnú techniku v podobe vozíkov a zdvihákov.
Myslite na správnu techniku ešte predtým, ako ho začnete bremeno zdvíhať, aby ste od začiatku používali správnu techniku. Zdvíhajte nohami, držte rovný chrbát a majte bremeno čo najbližšie pri tele.
Môže sa objaviť mierna a nepríjemná bolesť kĺbov a svalov, ale aj akútna bolesť chrbta alebo vyskočená platnička.
Môže sa stať mnoho vecí, ale najčastejším následnom zdvíhania zlou technikou je takzvané seknutie v chrbte alebo kŕče chrbtových svalov v dôsledku napätia spôsobeného nadmerným zaťažením alebo nesprávnou technikou.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).