Mýty o cvičení a zdraví

Mýty o cvičení a zdraví

Ľahké cvičenie počas práce môže byť rovnako efektívne ako intenzívne cvičenie po práci. Myslíte si, že to je pravda? Pokiaľ ide o zdravie a cvičenie v kancelárii, existuje veľa mýtov. Ak by sme mali veriť všetkým, príliš veľa kávy by viedlo rovnako k priberaniu aj chudnutiu. Čomu teda veriť? Dnes sa pozrieme na populárne mýty o cvičení a zdraví.

1. Ak pôjdem po práci cvičiť, nezáleží na tom, že celý deň sedím

MÝTUS. Čas strávený sedením počas práce sa bohužiaľ nedá plne kompenzovať ani cvičením s vysokou intenzitou. Celodenné sedenie v práci má nežiaduce účinky na vaše zdravie, ktoré nevynahradíte ani následným intenzívnym cvičením. Osem hodín sedenia každý deň môže viesť k obezite, cukrovke typu 2 či kardiovaskulárnym chorobám.

Ako zmeniť sedavý štýl práce? Stačí keď začnete striedať pracovné polohy medzi sedením a prácou v stoji s našimi výškovo nastaviteľnými stolmi, a tiež skúste začať s aktívnymi prestávkami v práci. Jednoduché zmeny v pracovných návykoch môžu mať veľký význam, napríklad chôdza ku kopírke, prechádzka na kávu alebo prejdenie sa za kolegom, ktorému ste chceli napísať email.

Ďalšími jednoduchými riešeniami na zvýšenie aktivity v práci sú chôdza na bežeckom páse alebo bicyklovanie na stacionárnom bicykli pre prácu v kancelárii. To zlepší váš krvný obeh a reguluje hladinu cukru v krvi.

2. Cvičenie s nízkou intenzitou spaľuje viac kalórií ako vysoká intenzita

MÝTUS. Dlhé tréningy s nízkou intenzitou majú približne rovnaký efekt ako krátke a intenzívne tréningy, hovorí Mikael Mattsson, športový fyziológ na Univerzite gymnastiky a športu v Štokholme. Krátke a vysoko intenzívne cvičenia spotrebujú veľa energie nielen počas, ale aj po tréningu. Preto nejde o to, koľko kalórií spálite počas tréningu, ale koľko spálite počas celého dňa.

Vieme, že niekedy nie je ľahké vtesnať tréning do každodenne preplneného rozvrhu. Zvážte však skutočnosť, že cvičiť môžete aj popri práci. Nemyslíme tým, že by ste sa mali potichu vypariť do posilňovne uprostred dňa, ale existuje množstvo cvičení, ktoré môžete vykonávať aj v práci. Napríklad, ako dobrý cvik na stehná skúste počas sedenia na stoličke držať nohy paralelne s podlahou po dobu 1 minúty. Je lepšie cvičiť s menšou intenzitou, keď potrebujete šetriť energiu na popoludnie.

3. pár minút cvičenia nemá žiadny efekt

MÝTUS. Je pravda, že by sme mali cvičiť aspoň 30 minút denne, ale to môže byť ťažké, keď musíme pracovať, vyzdvihnúť deti zo školy, variť a mnoho iného. Avšak aj pár minút cvičenia je lepších ako žiadne cvičenie. Ak je to možné, počas obednej pauzy alebo po príchode domov môžete jednoducho urobiť niekoľko drepov alebo rýchlych klikov v kancelárii. Dobrým nápadom je aj chodenie po schodoch namiesto výťahu. Päť minút cvičenia má väčší vplyv, ako si myslíte!

Je lepšie zacvičiť si poriadne, aj keď iba krátko, takže nevadí, ak sa začnete potiť. Po intenzívnejšom cvičení si budú vaše svaly myslieť, že budete aj naďalej vykonávať fyzicky náročnú činnosť a vaše telo začne spaľovať viac energie. To má priaznivé účinky na zdravie, ako napríklad zvýšený príjem kyslíka, znížená hladina lipidov a zlepšená citlivosť na inzulín. Nezabudnite, že každý je iný, a tak by si mal každý zvoliť takú formu cvičenia, aká mu vyhovuje. Vyskúšajte, čo má pozitívny vplyv na vaše telo a vaše blaho.

4. Kofeín pomáha s chudnutím

MÝTUS. Nie je žiadna vedecká štúdia, ktorá by spájala kofeín s chudnutím. Kofeín síce zrýchľuje metabolizmus, no nie však oveľa, a preto nemá preukázaný dlhodobý vplyv na znižovanie hmotnosti. Hlavným dôvodom, prečo káva nemá zásadný vplyv na hmotnosť je to, že sa do nej zvyčajne pridáva mlieko alebo cukor, čo výrazne zvyšuje príjem kalórií. Na druhej strane vám kofeín dáva viac energie, takže môžete byť aktívnejší po celý deň. Ak je tiež kávovar od vás vzdialený, pri každej kávičke si urobíte aj malú prechádzku, čo nevyhnutnosťou hlavne pri sedavých zamestnaniach.

 

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).