Muž sediaci na lavičke v šatni

Ako zariadiť dokonalú šatňu?

Dobre organizovaná šatňa, či v práci, škole, telocvični alebo športovom centre, by mala spĺňať nasledovné: dobré úložné možnosti, priestor pre pohyb, a taktiež by mala byť využiteľná ako miesto pre socializáciu. Prinášame Vám 5 tipov, ako správne zariadiť šatňu a dostať z jej priestorov maximum!
Osoba v šatni

Výber správneho typu šatňovej skrinky

Pokiaľ ide o šatňové skrinky na výber je niekoľko rôznych modelov. Zvážte veľkosť šatne, maximálny počet osôb, ktoré ju budú súčasne používať, a typ ostatného vybavenia, ktoré bude v šatni. Ak potrebujete priestor na veľké tašky, hokejky alebo dlhé kombinézy, potrebujete šatňové skrinky s plnou výškou.

Potrebujete vytvoriť miesto na veľké hokejové tašky a hokejky? Alebo postačia skrinky iba pre menšiu tašku a oblečenie? Zaujímavou a vhodnou voľbou pre ušetrenie drahocenného miesta sú šatňové skrinky Z – sú to 2 skrinky s plnou výškou, pričom zaberajú miesto ako jedna obyčajná šatňová skriňa.

Pri výbere šatňových skriniek by ste sa mali zamerať aj na detaily, napríklad na to, či majú vetracie otvory na odvádzanie vlhkosti, háčiky alebo tyče na zavesenie oblečenia a pogumovaný okraj dverí na tiché zatváranie. Ak je používateľov veľa, použite visiace zámky. Ak sú skrine personalizované, dobre fungujú cylindrické zámky.

Oceľový plech je najbežnejším materiálom pre šatňové skrinky, no v našej ponuke nájdete aj skrinky z laminátu.
Malá skriňa so štyrmi priehradkami
Dve osoby v šatni

Vytvorenie v šatni dostatočný priestor

Poznáte to - niekedy celý deň nikto nechodí a zrazu príde hodina, kedy je šatňa preplnená ľuďmi. Na takéto prípady je nutné myslieť už pri návrhu šatne. Ak Vám to dovoľuje priestor, nechajte medzi šatňovými skriňami čo najviac miesta. Kombináciou s voľne stojacimi lavičkami s háčikmi sa môžete vyhnúť preplneniu lavičiek v šatni pred skrinkami. Verejné športové haly a plavárne majú často veľký počet návštevníkov, čo kladie nároky na dizajn interiéru.

Prispôsobte skrinky potrebám používateľov
Zrkadlo na vnútornej strane dverí skrinky minimalizuje tlačenice okolo spoločných zrkadiel a vytvára osobný priestor. Montáž je jednoduchá pomocou obojstrannej pásky.

Dodatočná polica na topánky vo vnútri skrinky poskytuje ďalší úložný priestor. Úložný box na vnútornej strane dverí je ideálny na uloženie menších predmetov, ku ktorým potrebujete ľahký prístup. 

Zabráňte vlhkému oblečeniu od mokrých uterákov. Uteráky nechajte visieť samostatne sušiť na vešiaku na uteráky namontovanom medzi skrinkami na polici na topánky a klobúky.

Miesto na rozcvičku a tímový rozhovor

Šatňa nie je vždy len na prezliekanie. Môže to byť aj miesto, kde sa športovci stretávajú, aby sa porozprávali a načerpali nové sily pred tréningom alebo zápasom. Časť miestnosti možno vybaviť pohodlným sedacím nábytkom rôzneho druhu a vytvoriť tak podmienky na spoločné stretnutia.

Biele magnetické tabule sú veľmi užitočné, keď je čas hovoriť o stratégii. Ak je priestor na stene obmedzený, odporúčame tabuľu na stojane s kolieskami, ktorú možno v prípade potreby ľahko presunúť.
šatňová skrinka so štyrmi dvierkami
Šatňová skrinka CAMPUS
239,- €
Uzamykateľné skrine s červenými dverami
Šatňová skrinka CURVE
749,- €

Miesto pre každého

Premyslite si, ako sa dajú šatne prispôsobiť potrebám návštevníkov a vašej firmy. Existujú skrinky, ktoré sú prístupné z invalidného vozíka? Čo je potrebné urobiť, aby mohli ľudia so zdravotným postihnutím bez problémov používať šatňu?

Vďaka dobre navrhnutým priestorom na prezliekanie pracovného alebo cvičebného oblečenia sa každý cíti vítaný a bezpečný.

Nepodceňte výber rohoží

Začnite výberom rohoží presne podľa typu prostredia, v ktorom sa budú nachádzať. Vo vonkajších priestoroch zvoľte rohože s vyššou odolnosťou voči oderu a dobrými absorpčnými schopnosťami. Tým zaistíte, že zvyšková špina a voda v nej ostanú zachytené.

Vo vnútorných priestoroch šatní je väčšinou všade voda a mokro, však?

Preto je vhodné využiť mäkké rohože do mokrého prostredia, ktoré efektívne odvádzajú vodu preč, znižujú riziko pošmyknutia a hladinu hluku v miestnosti.

Upratovací vozík

Čisté a upratané šatne

Zber špinavej bielizne je na mnohých pracoviskách a v športových kluboch každodennou rutinou. Našťastie existuje mnoho produktov, ktoré túto úlohu uľahčujú, od jednoduchých vriec na bielizeň zavesených na mobilných držiakoch až po skrinky na zber špinavej bielizne s otvorom vo dverách a zámkami, ktoré zabraňujú vstupu nepovolaných osôb. Vozíky na bielizeň alebo vrecia na bielizeň na držiakoch na vrecia s kolieskami uľahčujú prepravu oblečenia a uterákov do a z práčovne.

Vyberte si skrine, ktoré majú buď sokel po celej dĺžke, alebo rám na nožičkách, ktorý uľahčuje udržiavanie čistoty spodnej časti. Dobre umiestnené odpadkové koše a skrinky na triedenie odpadu s nádobami tiež prispievajú k bezproblémovému upratovaniu a uľahčujú každému, aby pomohol udržať šatňu čistú a upratanú.


Ako na jednoduché triedenie odpadu?

Plánujte neočakávané udalosti

Niekedy sa veci nevyvíjajú úplne podľa plánu. Našťastie, ak máte v šatni panel prvej pomoci, môžete v prípade nehody rýchlo pomôcť. Panel obsahuje kompletnú súpravu s náplasťami, obväzmi, prípravkami na umývanie rán a mnohým ďalším. Keďže je pripevnený na stene, je dobre viditeľný a ľahko prístupný.

FAQ

Skrinky s tvarom Z sú dobrou voľbou, ak máte málo miesta, ale potrebujete skrinky s plnou výškou.
Z-skrinky sú dve skrinky s plnou výškou, pričom v každej skrinke sa strieda úzka a široká časť.
Malo by tu byť miesto na uloženie oblečenia a vecí. Cenné veci by mali byť uložené samostatne v uzamykateľnej bezpečnostnej skrinke.
Alternatíva k šatniam určeným pre obe pohlavia, kde sa napríklad transrodové a nebinárne osoby môžu cítiť pohodlnejšie pri prezliekaní.
Zamestnanci, ktorí vykonávajú prácu, pri ktorej sa zašpinia alebo sa od nich vyžaduje nosenie špeciálneho pracovného odevu, musia mať na pracovisku prístup do šatní alebo iných vhodných priestorov na prezliekanie.
Ak sa pri práci potíte alebo špiníte, na pracovisku by mali byť k dispozícii sprchy.
Je potrebné zohľadniť počet osôb na pracovisku a rozdelenie podľa pohlavia. Všetci zamestnanci by mali mať možnosť stravovať sa, odpočívať a starať sa o svoju osobnú hygienu.

Šatňové skrinky a lavičky do šatne

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).