Ako farby ovplyvňujú našu prácu?

Ako farby ovplyvňujú našu prácu?

To, že farby môžu ovplyvňovať našu náladu nie je žiadnym tajomstvom. Vedeli ste však, že farby vo vašom pracovnom prostredí môžu ovplyvňovať aj vašu produktivitu, kreativitu a celkovú pohodu?

Aké farby zvoliť do kancelárie, zasadacej miestnosti, či vstupných priestorov tak, aby sa u vás príjemne cítili nielen vaši zamestnanci, ale aj obchodní partneri si povieme v dnešnom článku.

Čo radia odborníci?

Výskum z fakulty environmentálnej psychológie Lundskej univerzity vo Švédsku ukázal, že farby majú výrazný vplyv na mozgovú aktivitu, a tým ovplyvňujú aj naše správanie a duševnú pohodu. V rámci výskumu bola respondentom meraná mozgová a srdcová aktivita počas práce v miestnostiach s rozdielnymi farbami. Výskum ukázal, že mozgy respondentov vykazovali oveľa väčšiu aktivitu v pestrofarebných miestnostiach, ako napríklad červená alebo modrá.

Modrá miestnosť mala na respondentov ukludňujúci efekt, zatiaľ čo červená v nich vyvolávala stres. To priamo dokazuje, že rôzne farby sa hodia do rôznych prostredí. Ako teda zvoliť správu farby pre to Vaše pracovné prostredie?

Najlepšia farba je...

Akú farbu je najlepšie zvoliť pre efektívne pracovné prostredie? Odpoveď znie: MODRÚ! Podľa výskumu Lundskej univerzity, modré farby je najlepšie zvoliť do kreatívnych a náročných prostredí, ktoré vyžadujú vysoké pracovné tempo.

 

Modrá je harmonická farba, ktorá podporuje sústredenie, čo vedie k efektívnejším pracovným dňom. Táto farba sa výborne hodí do kancelárii, škôl, skrátka všetkých prostredí, kde trávime dlhé hodiny a potrebujeme sa sústrediť.

A čo ostatné farby?

Červená, oranžová a žltá sú silné, energické farby, ktoré priťahujú pozornosť a podporujú našu aktivitu. Na druhej strane však môžu v niektorých zamestnancoch, či študentoch vyvolávať stres. Práve preto sa hodia do priestorov, kde netrávime veľa času, napríklad do jedální či recepcií.

 

Modrá vytvára pocit bezpečia a kľudu, vďaka čomu pomáha sústredeniu. Taktiež by mala stimulovať kreatívne myslenie a uvoľňovať stres a napätie. Modrá je výbornou voľbou pre kancelárie, školy, či zasadacie miestnosti.

 

Zelená je vnímaná ako príjemná a harmonická farba. Vďaka našim asociáciám s prírodou má pozitívny vplyv na úroveň stresu. Je vhodnou farbou pre interiérové doplnky ako napríklad kvety, ktoré navodzujú pocit pohody.

 

Biela, šedá a ostatné neutrálne farby sú stávky na istotu. Sú svieže a praktické, vďaka čomu majú na nás pozitívny vplyv. Väčšine respondentov sa podľa výskumu sa najlepšie učí, keď sú v miestnosti s neutrálnymi farbami, a preto sú tieto farebné prevedenia vhodné hlavne do škôl.

 

Okrem práce môžu farby ovplyvňovať aj našu náladu. Pozor si preto treba dať aj pri vyberaní farieb do domácnosti.

 

 

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).