10 ergonomických tipov pre prácu v sede alebo v stoji

Výhody ergonómie

Prevezmite kontrolu nad svojim pracoviskom a prispôsobujte si výšku stola podľa aktuálnych potrieb svojej chrbtice. Počúvajte svoje telo a doprajte si neustálu možnosť voľby medzi prácou v  stoji a v sede. Pre Vás máme 10 ergonomických tipov ako si prispôsobiť zdroj osvetlenia, monitor, výšku stola alebo opierku nôh.


1. Zdroj osvetlenia má byť umiestnený na opačnej strane ruku, ktorou píšete, aby sa nevytvárali tiene. Ak máte zavesené stropné svetlo, malo by byť umiestnené nad prednou hranou stola.

2. Monitor by mal byť umiestnený tak, že môže byť videný iba okraj obrazovky na vzdialenosť dĺžky ruky. Umiestnite dokumenty pred vami, aby sa zabránilo otáčaniu krku.

3. Svetlo z okna nesmie ísť priamo na monitor alebo do oči, monitor môže byť umiestnený rovnobežne s oknom.

4. Poloha ovládania kurzoru by mala byť v blízkosti alebo v prednej časti klávesnice tak, aby sa rameno nevytáčalo a mohlo pracovať v prirodzenej polohe vedľa tela. Veľmi dobrou voľbou je podporná doska pod predlaktie. Vyhnite sa vytáčaniu zápästia.

5. Výšku stola treba upraviť v závislosti od polohy sedadla pri stole. Optimálne pracovné nastavenie stola je vtedy, keď predlaktie položené na stole vytvára uhol 90 stupňov v lakťovom kĺbe.

6. Práca v stoji s použitím pracovnej rohože pôsobí uvoľňujúco na kĺby, kolená, boky a chrbát.

7. Skúste v priebehu dňa pri práci stáť alebo použite podpornú stoličku, ak nie ste schopný stáť tak dlho. Obúvajte si kvalitné topánky.

8. Opierka nôh je jedným zo spôsobov, ako zmierniť únavu nôh a chodidiel.

9. Keď sedíte, celé chodidlá musíte mať na podlahe.

10. Výška sedadla by mala byť upravená tak, aby vzdialenosť medzi sedadlom stoličky a kolenami bola na veľkosť päste. Operadlo by malo poskytnúť dobrú oporu dolnej časti chrbta. Predlaktia majú mať podporu stola alebo lakťovej opierke. Ak je možné, snažte sa pracovať s rukami v blízkosti tela.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).