Dobre zariadená kancelária podporuje spontánne porady

„Prestávky na kávu zvyšujú efektivitu práce – a nejde iba o kofeín v krvi! Výskumy robené spoločnosťou Kairos Future ukazujú, že kancelárie, v ktorých sa myslelo na priestor pre sociálne interakcie, podnecujú v zamestnancoch kreativitu,” hovorí Niklas Laninge, psychológ špecializujúcí sa na behaviorizmus.

Niklas Laninge vedie vzdelávacie programy zamerané na kreativitu a behaviorálnu ekonómiu („psychológiu rozhodovania”) a na rovnakú téma i prednáša. Okrem iného sa podielal na založení uznávanej spoločnosti Psychology Factory.

„Pri výskumoch kreativity sa často hovorí o dôležitosti rôznych pohľadov na vec: s rôznymi ľuďmi prichádzajú rôzne riešenia. Štúdie dokazujú, že heterogénne skupiny sú omnoho kreatívnejšie a efektívnejšie ako tie homogénne,” konštatuje Niklas.

Nové perspektívy podporujú kreativitu

Výskumy sa zhodujú v tom, že kreativita a dynamika je na pracovisku najviac podporovaná pri spolupráci ľudí s rôznou odbornosťou. Kľúčom k tomu je vytvorenie priestoru, kde k takejto komunikácii bude prichádzať spontánne. Jeden veľavravný príklad za všetky: keď Steve Jobs pôsobil v štúdiu Pixar, umiestnil všetko dôležité do stredu kancelárskych priestorov, aby každý musel prechádzať rôznymi oddeleniami, nadväzovať kontakty a konverzovať.

Krátká pauza sa z dlhodobého hľadiska oplatí

Smutným faktom je, že mnohé pracoviská nie sú sociálnym interakciám naklonené, napriek tomu, že štúdie jednoznačne vyzdvihujú ich výhody. „Dnešné firmy chcú byť čo najefektívnejšie a vyžadujú okamžité výsledky. Málokto povie: ‚nechajte telefóny zvoniť a poďte si zahrať ping-pong!‛ Z dlhodobého hľadiska sú však krátke prestávky na občerstvenie prínosom, výskumy to potvrdzujú,” hovorí Niklas.

Stojí za to sa na chviľku zastaviť a popremýšlať o tom, čo by sa dalo v naších kanceláriách zmeniť a vylepšiť. Všetci máme v hlave predstavu stereotypnej kancelárie, kde sú stoly a stoličky v jednej linii. To ale nie je jediná možnosť!

„Za najlepšie kancelárske prostredie, ktoré je zdrojom inšpirácií, sú považované priestory spoločnosti Google. Zadajte do vyhľadávača „kancelárie Google” a presvedčte sa sami! A skúste po ich vzore kombinovať rôzne druhy nábytku, vytvárať atypické pracoviská, kam si môže sadnúť každý pracovník túžiaci po zmene, a nezabudnite na príjemné miesta pre rozhovory s kolegami. Kávovar s posedením kľudne môže byť uprostred kancelárie – kreatívne prostredie podporuje kreatívnych zamestnancov!” uzatvára Niklas.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).