Správny pracovný kolektív zvyšuje efektivitu celého podniku

Správny pracovný kolektív zvyšuje efektivitu celého podniku

To, akí kolegovia sedia veľa nás, predstavuje dôležitý a zároveň podceňovaný faktor pri riadení podniku. Ak sedia správni ľudia spolu, zvyšuje sa produktivita a kvalita odvedenej práce, čo priaznivo ovplyvňuje ziskovosť firmy.

Efektívny spôsob, ako môžu podniky zvýšiť svoju ziskovosť, je vytvoriť skutočne dobré pracovné prostredie. No to nie je všetko... Podľa štúdie vedenej výskumníkmi na Harvard Business School v spolupráci so spoločnosťou Cornerstone OnDemand s tým ide ruka v ruke aj umiestnenie zamestnancov v kancelárii.

Výskumníci podrobne sledovali približne 2000 pracovníkov v technologickej spoločnosti s pobočkami v USA a Európe počas dvoch rokov. Vedci potom rozdelili pracovníkov do troch skupín:

  • Produktívni, ktorí pracujú rýchlo, ale nie vždy s najlepšími výsledkami.
  • Kvalitne zameraní, ktorí pracujú síce pomalšie, ale s vyššou kvalitou.
  • Všeobecní pracovníci, ktorí majú priemernú produktivitu aj kvalitu.

Výsledky výskumu ukazujú, že pracovný výkon zamestnancov bol silne ovplyvnený ich kancelárskym susedom. Zamestnanci dosahovali najlepšie výsledky vtedy, keď produktívni sedeli s kvalitne zameranými, zatiaľ čo všeobecní sedeli spolu.

To prinieslo 13-percentný nárast produktivity a 17-percentný nárast efektivity, pričom tieto pozitívne účinky boli dosiahnuté vo veľmi krátkom čase.

Štúdia tiež poukazuje na to, že napríklad prokrastinácia (chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr) a iné zlé správanie jedného suseda rýchlo „preletí“ na druhého a vo vysokej miere ovplyvňuje jeho ďalšie pracovné správanie.

Zo štúdie vyplýva, že zamestnávatelia by usadenie svojich zamestnancov v kancelárii nemali brať na ľahkú váhu, najmä v súčasnosti, kedy sa stále viac a viac firiem rozhoduje pre open space kancelárie.

Je vhodné, aby zamestnávatelia poznali silné a slabé stránky svojich zamestnancov. Sú potom schopní rýchlo konať a premiestniť ich na iné pracovné miesto, ak sa vyskytnú spomínané problémy. To umožňuje podnikom zvýšiť svoju ziskovosť jednoduchým a nákladovo efektívnym spôsobom.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).