Dobite si energiu krátkym zdriemnutím

Dobite si energiu krátkym zdriemnutím

Unavený popoludní? Zdriemnite si! Krátky spánok Vám dodá stratenú energiu, zvýši koncentráciu a zrýchli reakčný čas. Ukážme si ako na to!

Asi si myslíte, že sme sa zbláznili, keď píšeme o spaní v práci... No podľa Výskumného ústavu z Michiganskej univerzity, ktorý sa zameriava na stres a jeho vplyv na ľudský organizmus, krátky spánok na päť alebo desať minút predstavuje skvelý spôsob, ako získať energiu na zvyšok pracovného dňa.

"Krátky spánok, či sediac vo vlastnej kancelárskej stoličke, na gauči alebo v odpočinkovej miestnosti, môže mať pozitívny vplyv na vašu efektivitu, reakčný čas a koncentráciu."

Americká štúdia tiež dokazuje, že vďaka krátkemu spánku sa posilníme aj po emočnej stránke. Respondenti vykonali niekoľko testov týkajúcich sa ich nálad, impulzívnosti a ospalosti. Vybraným respondentom bolo dovolené zdriemnuť si, pričom ostatní pozerali film.

Potom boli všetkým respondentom predložené rovnaké testy.

Asi už tušíte, ako výsledky dopadli...

Ľudia, ktorí si zdriemli, dosahovali oveľa lepšie výsledky v pozornosti a aj tolerancii voči ostatným ako tí, ktorí pozerali film. Toto zistenie potvrdilo pozitívne účinky spánku na zdravie a výkonnosť ľudí.

Aký je najlepší spôsob zdriemnutia si v práci? Vďaka nasledujúcim 4 krokom to bude pre Vás hračka:

  1. Posaďte sa do pohodlného kresla a relaxujte. Nemyslite na to, že chcete zaspať - ale možno zaspíte.
  2. Zatvorte oči, zhlboka dýchajte a myslite na veci, ktoré Vás ukľudňujú.
  3. Nastavte si budík na 10 minút, aby ste nezaspali na príliš dlhú dobu alebo požiadajte svojho kolegu, aby vás zobudil.
  4. Keď si na krátky spánok zvyknete, budík už nebudete potrebovať, pretože telo bude vedieť, kedy Vás zobudiť.

 

(Zdroj: Göran Kecklund, profesor, Stress Research Institute)

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).