Nebezpečný odpad a chemikálie skladujte bezpečne

Nebezpečný odpad a chemikálie skladujte bezpečne

Používa váš podnik chemické látky, ktoré môžu byť škodlivé pre ľudí a životné prostredie? Ako majiteľ podniku ste zodpovední za to, aby ste zaistili bezpečné zaobchádzanie s týmito chemikáliami, ich bezpečné skladovanie, a minimalizovali tak riziko úrazu. Ste tiež zodpovední za to, že nebezpečný odpad, ktorý z týchto chemikálií vzniká, bude riadne zlikvidovaný. Preskúmaním nakladania s odpadmi vo vašej spoločnosti môžete prispieť k zlepšeniu životného prostredia i zdravia ľudí.

Čo je nebezpečný odpad?

Nebezpečný odpad je odpad, ktorý poškodzuje ľudské zdravie alebo životné prostredie. Môže byť napríklad žieravý, karcinogénny, toxický, horľavý alebo výbušný. Medzi bežné nebezpečné odpady patria odpadové oleje, zvyšky farieb, batérie, žiarovky, rôzne chemikálie a elektroodpad obsahujúci nebezpečné zložky.

Na triedenie rôznych druhov odpadov a zvyškov prítomných vo firme používajte praktické, jasne označené odpadkové koše a recyklačné nádoby. Keď niet pochýb o tom, kam odpad zhromažďovať, znižuje sa riziko nesprávneho umiestnenia.

Čo sa rozumie chemickými látkami?

Chemikálie sú kategórie produktov, ktoré sa používajú v mnohých odvetviach priemyslu, v laboratóriách, poľnohospodárstve a ďalších oblastiach. Tieto produkty sú vyrobené z rôznych chemických zlúčenín a majú rôzne vlastnosti a funkcie. Medzi najčastejšie typy chemikálií patria napríklad kyseliny, zásady, rozpúšťadlá, oxidanty, redukčné činidlá, prírodné a syntetické polyméry, organické zlúčeniny, anorganické zlúčeniny a mnoho ďalších.

Potrebujeme vedieť, ktoré chemické látky sú škodlivé pre ľudí, zvieratá a životné prostredie. Všetky nebezpečné chemické výrobky musia byť klasifikované, označené a zabalené podľa pravidiel nariadenia EU CLP č. 1272/2008.

Skladovanie nebezpečných chemikálii

Pokiaľ spoločnosť skladuje chemikálie, vždy hrozí riziko rozliatia a úniku. Je dôležité, aby nedošlo k zasiahnutiu osôb a poškodeniu životného prostredia alebo k nebezpečným chemickým reakciám.

Niektoré kľúčové body pre skladovanie chemikálii:

  • Chemikálie by mali byť skladované vo vetraných skriniach na chemikálie, ekologických skriniach, skriniach na kyseliny alebo v skladoch chemikálií.
  • Chemikálie uchovávajte oddelene, pokiaľ by ich rozliatie mohlo pri zmiešaní spôsobiť nebezpečné chemické reakcie.
  • Na zachytenie rozliatych chemikálií používajte napríklad záchytné palety na sudy, skladacie záchytné vane alebo plastové záchytné vane.
  • Neskladujte kyseliny so zásadami, silné kyseliny s organickými látkami alebo silne oxidujúce látky s oxidovateľnými látkami.
  • Chemikálie skladujte tak, aby k nim nemali prístup nepovolané osoby, napríklad v uzamykateľných skriniach na chemikálie.

Nakladanie s nebezpečným odpadom

Nebezpečný odpad by sa nikdy nemal miešať s iným odpadom alebo vylievať do kanalizácie. Ako súkromná osoba môžete odovzdať svoj nebezpečný odpad v recyklačnom stredisku. Požiadavka triedenia odpadu sa týka súkromných osôb aj firiem, no pre firmy platia špeciálne pravidlá na to, ako treba nebezpečný odpad triediť, dokumentovať a prepravovať, ktoré je dôležité vedieť.

Ako podnikateľ ste okrem iného povinný vedieť, ako váš nebezpečný odpad vplýva na životné prostredie a zdravie, ako aj aké pravidlá platia pre nakladanie a klasifikáciu odpadu. Tiež sa od vás očakáva, že zdokumentujete, aký nebezpečný odpad sa v podniku nachádza a zabránite vzniku takéhoto odpadu. Okrem toho ste zodpovední za kontrolu, či má prepravca a príjemca odpadu potrebné povolenia.

Evidencia v oblasti odpadového hospodárstva

Na Slovensku musí podávať každá firma, živnostník alebo obce takzvané ročné hlásenie o produkcii a nakladaní s odpadmi za predchádzajúci rok. Toto hlásenie sa podáva prostredníctvom systému ISOH, čo je informačný systém odpadového hospodárstva.

Príklady nebezpečného odpadu

  • Acetón
  • Odmasťovacie prostriedky
  • Batérie
  • Pesticídy
  • Elektronický odpad
  • Impregnované drevo
  • Farby na báze rozpúšťadiel
  • Ortuť
  • Zvyšky lepidiel
  • Lieky
  • Lak na nechty
  • Odpadový olej
  • Kyseliny

Spýtajte sa nás na riešenie triedenia odpadu!

Pokiaľ máte otázky napríklad ku skriniam na chemikálie alebo kontajnerom na triedenie odpadu, kontaktujte nás. Radi vám pomôžeme!

Tu nájdete všetky naše produkty pre manipuláciu s chemikáliami

FAQ

Fyzické osoby by mali zanechať zvyšky chemických látok v zbernom dvore. Pre správne nakladanie s nimi musí byť ich obsah označený. Chemikálie ponechávajte najlepšie v pôvodných obaloch.
Nebezpečný odpad môže byť napríklad toxický, žieravý, rádioaktívny, horľavý alebo škodlivý pre človeka a životné prostredie.
Ak je obal označený symbolom označujúcim, že látka je nebezpečná pre životné prostredie alebo zdravie, mal by byť odovzdaný do zberného dvora, aj keď je obal prázdny.
Živnostníci, firmy alebo obce, ktorí vyprodukujú alebo nakladajú ročne v súhrne s viac ako 50 kg nebezpečných odpadov alebo s viac ako jednou tonou ostatných odpadov.
Nebezpečný odpad by mal byť skladovaný v tesných a uzavretých nádobách, ktoré sú označené informáciami o obsahu. Skladovať by sa mali prednostne v uzavretých priestoroch. Vonku musí byť odpad uzavretý, pod strechou a neprístupný nepovolaným osobám.
Fyzické osoby odovzdávajú nebezpečný odpad do zberného dvora alebo môžu využiť mobilný zber, ak je obcou organizovaný.
Vybité batérie môžete odovzdať v rôznych zberných centrách, ktoré sú na tento účel označené.
Podľa aktuálneho zákona je každá domácnosť povinná triediť odpad, no obec musí zabepečiť podmienky pre jednoduché triedenie odpadu.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).