Tipy odborníka na akustiku pre lepšie zvukové prostredie v školách

Tipy odborníka na akustiku pre lepšie zvukové prostredie v školách

Vysoká hladina hluku v školách ovplyvňujú zdravie a pohodu študentov aj zamestnancov. Snaha o zlepšenie akustického prostredia v školách je preto mimoriadne dôležitá. Ako však postupovať pri znižovaní hladiny hluku? Aby sme to zistili, požiadali sme odborníka na akustiku Joachima Schuberta zo spoločnosti Akustikverkstan o tipy, ako odhlučniť triedy a jedálne. Pozrite si jeho praktické tipy a poučte sa z nich.

Menej hluku v školách prospieva všetkým

Nadmerne hlučné prostredie v školách má negatívny vplyv nielen na zdravie študentov, pretože spôsobuje bolesti hlavy a stres. Znižuje aj schopnosť učenia a porozumenia, pretože je ťažšie počuť, čo predagóg hovorí a aj preto, lebo časť mozgovej kapacity sa musí použiť na filtrovanie rušivých zvukov. Únavné je aj udržiavanie koncentrácie na prácu a hlas učiteľa v hlučných podmienkach. Kvalitné štúdium si vyžaduje dobrú akustiku!
 
Učiteľov zasa stresuje aj rušivý hluk. Výskumy ukazujú, že keď sa zvýši hladina hluku, zvýši sa aj tep, krvný tlak a hladina adrenalínu. Okrem toho môže hluk časom viesť k pískaniu v ušiach a poruchám sluchu. Preto je dôležité aktívne pracovať na zlepšení akustického prostredia v školách.

Tipy na zariadenie školskej triedy

Praktické tipy pre tichšie triedy

Absorpcia zvuku v triede je potrebná na zníženie hladiny hluku, keď hovorí veľa ľudí naraz, a na to, aby študenti rozumeli, čo učiteľ hovorí. Dobrá zrozumiteľnosť reči uľahčuje učenie a zároveň má na študentov upokojujúci účinok. Dobrý akustický komfort je dôležitý aj pre zdravie učiteľa, pretože s úrovňou hluku sa zvyšuje srdcová frekvencia.

 

  1. Vyberte si stoličky so centrálnym stojanom, pretože produkujú menej hluku ako štvornohé stoličky. Ak to nie je možné, dajte na každú nohu stoličky plstenú podložku, aby sa znížil hluk z posúvania stoličiek. 

  2. K dispozícii sú stoly s doskami pohlcujúcimi zvuk.

  3. Akustický panel vo výške stola rozbíja zvukové odrazy od tvrdej steny a poskytuje učiteľovi dobrý komfort pri rozprávaní. Mal by byť umiestnený v úrovni uší učiteľa a mať hrúbku aspoň 40 mm.

  4. Umiestnenie akustických panelov na jednu z dvoch protiľahlých stien je účinný spôsob, ako rozbiť odrazy zvuku v miestnosti, čo výrazne prispieva k vytvoreniu príjemného zvukového prostredia.

  5. Otvorené úložné priestory veľmi dobre rozptyľujú zvuk. Rozbíjajú odrazy medzi stenami a posielajú zvuk nahor do akustických panelov na strope.

  6. Čalúnené pohovky sú vzhľadom na svoju veľkosť veľmi dobrým pohlcovačom zvuku, najmä pre nízke frekvencie, ktoré ovplyvňujú porozumenie reči.

Praktické tipy pre tichšiu školskú jedáleň

Štúdie ukazujú, že sluch a chuť sú prepojené. Preto je v hlučnom prostredí ťažšie vnímať chuť. A keďže žiaci aj zamestnanci potrebujú obedňajšiu prestávku na zotavenie a načerpanie nových síl, je dôležité, aby školská jedáleň ponúkala tiché a príjemné zvukové prostredie.

  1. Na zníženie šírenia zvuku v jedálni môže byť potrebné rozdeliť miestnosť zástenou. Majte na pamäti, že zásteny musia byť vysoké, aby fungovali, pretože zvuk prechádza cez nízke zásteny a tvrdé povrchy odrážajú zvukové vlny ďalej.

  2. Používajte čalúnené pohovky, pretože výborne pohlcujú zvuk.

  3. Umiestnenie nástenných akustické panely blízko zdroja hluku.

  4. Nástenné akustické panely rozbíjajú odrazy zvuku od tvrdej steny a znižujú šírenie zvukov z kuchyne. Panely by mali mať hrúbku aspoň 40 mm a mali by byť namontované vo výške uší.

  5. Závesy a ťažké textílie sú výborným doplnkom k akustickým panelom. Podmienkou je, aby boli navlnené tak, aby 2 metre látky pokrývali 1 meter plochy steny, a aby boli zavesené v určitej vzdialenosti od steny/okna.

  6. Akustické panely v tvare valca medzi oknami sú účinné a zároveň dekoratívne.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha
Byggvarubedömmningen

Nordic Swan

möbelfakta