Školská trieda ako inšpiratívne študijné prostredie

Školská trieda ako inšpiratívne študijné prostredie

Škola s dobre navrhnutým vybavením uľahčuje žiakom proces učenia. So správnym školským nábytkom môžete vytvoriť inšpiratívnu triedu a prístupné učebné prostredie, ktoré sa dá prispôsobiť na individuálnu a skupinovú prácu. Jednoduché opatrenia môžu zvýšiť pokoj v triede a zlepšiť pracovné prostredie pre žiakov a učiteľov.

Trieda by mala podporovať individuálnu aj skupinovú prácu.

Hľadajte nábytok, ktorý je flexibilný, aby sa usporiadanie nábytku v triede dalo ľahko meniť podľa činností a potrieb. Väčší stôl podporuje spontánne stretnutia a uľahčuje spoluprácu pri skupinovej práci. Prídavné stoly s kolieskami, ktoré sa dajú vysunúť, sú dobrým riešením, keď sa potreby miestnosti zmenia.

Jedným z tipov je zariadiť školskú jedáleň tak, aby sa dala využiť ako ďalšie miesto na prácu, keď je inak nevyužitá. Nezabudnite si vybrať praktický a odolný nábytok s funkciami, ktoré uľahčujú každodenný život. Stohovateľné stoličky šetria miesto pri skladovaní a stoličky, ktoré možno zavesiť na okraj stola, uľahčujú upratovanie.

Vytvorte v miestnosť v miestnosti

Paravánové steny uľahčujú rozdelenie priestoru v triede pre rôzne činnosti. Pri väčších priestoroch na tento účel tiež výborne poslúžia kancelárske regály a knižnice.
„Jedným z trendov je, že sa triedy čoraz viac personalizujú. Niektorí žiaci môžu mať problémy so sústredením, a preto potrebujú sedieť osamote, zatiaľ čo iným sa najlepšie pracuje v otvorenej miestnosti, “ hovorí Kerstin Metz, obchodná zástupkyňa v spoločnosti AJ Offentlig Interiör.

Odolné, ekologické materiály

Od školského nábytku sa vyžaduje veľa - musí odolať náročnému prostrediu a opotrebovaniu. Podľa Kerstin je na školský nábytok kladená úplne iná záťaž ako v iných kontextoch.
Nábytok musí vyzerať dobre aj po desiatich rokoch používania. „Nábytok musí vydržať náročné používanie po mnoho rokov,“ hovorí Kerstin. Jedným z odolných materiálov, ktorý odolá aj náročnému používaniu a drsnému prostrediu školy, je linoleum. Linoleum je vyrobené z prírodných a obnoviteľných zdrojov, je odolné a ľahko sa čistí, takže je optimálnou voľbou pre nábytok do triedy. Tento materiál má aj dobré zvukovoizolačné vlastnosti.

Zlepšenie držania tela pomocou ergonomického nábytku

Keďže študenti a zamestnanci často dlho sedia, ergonomický nábytok je nevyhnutný na to, aby sa predišlo zbytočnému zaťaženiu tela. Nábytok by mal byť prispôsobený úlohe a vyučovaciemu predmetu a trieda by mala ponúkať niekoľko rôznych typov sedenia.. Pre správne držanie tela pri práci sú dôležité výškovo nastaviteľné stoly. Netreba podceňovať aj zvukové prostredie - hlučné prostredie môže zhoršiť koncentráciu a výkonnosť študentov aj učiteľov. Zariadením školských tried akustickými panelmi a paravánmi vytvoríte akusticky príjemnú triedu, kde sa neodráža zvuk od stien a stolov.

Dôležitým faktorom ovplyvňujúcim prostredie triedy je aj osvetlenie. Predchádzajúci výskum na Lundskej univerzite ukázal, že prirodzené denné svetlo v triedach ovplyvňuje stresový hormón kortizol a má vplyv na správanie žiakov. Dbajte na to, aby osvetlenie nesvietilo príliš silno na tabuľu alebo lavice, čo môže spôsobiť namáhanie očí.

Dizajn vyučovacích tried: 5 vecí, ktoré dobré zvážiť

  1. Vyberte si flexibilný nábytok, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym situáciám.
  2. Linoleum je odolný materiál na školský nábytok.
  3. Výškovo nastaviteľné stoly pre lepšiu ergonómiu.
  4. Používajte akustické panely a paravány na zníženie hladiny hluku.
  5. Skontrolujte osvetlenie v triede.

 

Vozík na knihy STORY
Skříňka CASPER

FAQ

Dobré osvetlenie, ergonomický nábytok a dobrá akustika vytvárajú tie správne podmienky na sústredenie a učenie žiakov.
Trieda musí byť vhodná na individuálnu aj skupinovú prácu, preto je výhodou dobre navrhnutý a ľahko premiestniteľný nábytok. Počas prezentácií musia študenti bez problémov vidieť na učiteľa a pomôcky, ako sú napríklad biele tabule.
Trieda musí byť zariadená tak, aby podporovala pokoj a ticho, ale aj sociálnu interakciu. Ak to priestor dovoľuje, dobrým riešením je rozdeliť miestnosť na sekcie s použitím paravánov a tieto menšie "kútiky" zariadiť flexibilným nábytkom.
Namiesto nástenných políc ju vybavte skrinkami, aby ste znížili odrazy zvuku. Vytvorte menšie zóny pomocou paravánov a použite akustické panely na dosiahnutie prijateľnej úrovne hluku.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).