Tipy: Ako čo najlepšie využiť potenciál školskej jedálne

Tipy: Ako čo najlepšie využiť potenciál školskej jedálne

Do školskej jedálne je dôležité vybrať pohodlný nábytok, ako sú stoličky a stoly, aby si študenti mohli v pokoji vychutnať jedlo. Ďalšou úlohou je rozšíriť využitie jedálne počas celého dňa. V AJ Produkty máme bohaté skúsenosti s vytváraním dobrého školského prostredia a tu sú naše tipy, ako môžete zariadiť multifunkčnú školskú jedáleň, aby ste čo najlepšie využili jej potenciál.

Vytvorenie pokojnej a tichej atmosféry v jedálni

Musíme akceptovať, že nie všetci študenti majú radi všetky druhy jedál, a preto nemusia vždy dojesť všetko, čo je na tanieri. Nie je však prijateľné, aby deti a mladí ľudia odchádzali z jedálne hladní z dôvodu stresu alebo nepohody. Preto je dôležité zabezpečiť v jedálni pokojnú a príjemnú atmosféru. Mala by pripomínať viac príjemnú reštauráciu a menej hlučnú jedáleň. Zažeňte myšlienky na rýchly príchod a odchod a skúste si predstaviť útulnú oddychovú miestnosť, v ktorej by ste si sami radi posedeli.
Dvaja žiaci obedujú pri stole so 6 stoličkami v školskej jedálni.
Stolička AVE
62,- €
Školáci jedia jedlo pri okrúhlom jedálenskom stole s 5 stoličkami
Stôl PLURAL
319,- €

Zvýšenie pohodlia pomocou miestnosti v miestnosti

V malej skupine sa ľahšie komunikuje, preto sa vyhnite dlhým stolom a vyberte si radšej menšie. Okrúhle stoly sú obzvlášť inkluzívne, čo zvyšuje pocit spolupatričnosti a prispieva k pohodliu. Vyberte si pohodlné stoličky. Vysoké stoly s barovými stoličkami poskytujú dobrý výhľad, čo sa tiež cení. Ak chcete vytvoriť intímny pocit medzi stolmi, môžete vytvoriť priestor v miestnosti pomocoí paravánov a rastlín.

Kombinácia stolov rôznych výšok a tvarov dodá interiéru dynamiku. To isté platí aj pre sedací nábytok, kde môžete kombinovať lavice, stoličky a kreslá. V rôznych častiach jedálne môžete mať aj rôzne farby, ale nepoužívajte celú farebnú paletu. Nechajte dominovať jeden druh dreva a jednu farbu.

Myslite aj na osvetlenie. Celkové osvetlenie doplňte stropným svietidlom nad každým stolom, ktoré dotvorí atmosféru miestnosti.
Skolmatsal där elever äter lunch
Stol LINUS
189,- €
Matsal med runda pelarbord och färgglada stolar
Stol RIO
69,- €

Myslite aj na akustiku

„Nechajte jedlo utíšiť ústa“ je starý recept na vytvorenie príjemného prostredia pri stolovaní. Miera, do akej sa ním dnešní študenti riadia, sa v jednotlivých školách líši. Platí pravidlo, že na zabezpečenie príjemného zvukového prostredia v školskej jedálni si môžete dať trochu viac záležať na zvukovej izolácii.

Keďže látka vo všetkých svojich formách dobre pohlcuje zvuk, užitočné sú závesy a látkové paravány. To isté platí pre stenové a stropné akustické panely, ktoré sa zároveň stávajú dekoratívnymi prvkami v miestnosti. Vítané sú aj veľké rastliny, ktoré priťahujú pozornosť a účinne pohlcujú zvuk. Rastliny pôsobia aj ako deliace prvky miestnosti.

Flexibilné vybavenie pre širšie využitie

Podľa nás môže byť školská jedáleň oveľa viac ako len miesto, ktoré sa v čase obeda naplní a potom je prázdne až do ďalšieho školského dňa, s výnimkou návštev upratovačiek. Zdá sa nám to ako plytvanie. Preto zvyčajne navrhujeme, aby sa škola pokúsila nájsť pre svoju jedáleň iné využitie. Možno na skupinovú prácu a určité druhy vyučovania, konferencie rôzneho druhu alebo ako miesto, kde sa žiaci môžu stretávať medzi vyučovacími hodinami. Možno by sa mohla otvoriť aj vo večerných hodinách pre hudobnú školu, študijné skupiny atď. Možností je veľa.

Aby to bolo praktické, niektoré vybavenie by malo byť mobilné. Vďaka uzamykateľným kolieskam na niektorých kusoch nábytku ich možno v prípade potreby ľahko premiestniť - a na konci dňa vrátiť späť.

Udržiavanie čistoty a poriadku v jedálni vám uľahčia praktické odpadkové koše. Vyberte si model s kolieskami, aby ste ich mohli v prípade potreby ľahko premiestňovať. Prečítajte si viac o tom, ako na jednoduché triedenie odpadu.

FAQ

Pokojná atmosféra a príjemná výzdoba vytvárajú príjemné prostredie na stolovanie. Študenti by sa mali počas obeda cítiť uvoľnene.
Okrúhly jedálenský stôl umožňuje všetkým hosťom pri stole vzájomný očný kontakt. Stolovanie sa tak stáva príjemnejšie a priateľskejšie.
Okrúhly stôl musí byť väčší ako obdĺžnikový, aby sa naň zmestil rovnaký počet stoličiek.