Zlepšite sústredenie v školách pomocou nábytku, ktorý tlmí hluk

Zlepšite sústredenie v školách pomocou nábytku, ktorý tlmí hluk

Keď sme sa žiakov pýtali, čo považujú za dôležité pre kvalitnú výučbu, na prvom mieste uviedli pokoj a ticho počas vyučovania. Vyplýva to z nového prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť *BRIS. Vieme, že nežiaduci hluk má negatívny vplyv na koncentráciu a pohodu. Našťastie existujú riešenia - výrobky, ktoré znižujú hladinu hluku! Rôzne typy výrobkov, ktoré tlmia alebo pohlcujú hluk a vytvárajú príjemnejšie pracovné prostredie pre žiakov a učiteľov v triede.

*BRIS = švédska organizácia pre práva detí v spoločnosti
Miesta na štúdium
Už táka jednoduchá vec, ako je umiestnenie plstených tlmiacich podložiek pod stoličky, automaticky tlmí úroveň hluku v triede.
Jonas Emanuelsson

Zvýšený dopyt po akustických produkoch

Podľa Jonasa Emanuelssona, produktového manažéra pre školské a verejné prostredie v AJ Produkty, je dopyt po nábytku, ktorý tlmí hluk vyšší ako kedykoľvek predtým. Vysvetľuje, že hladina hluku v školách je často vnímaná ako príliš vysoká, pričom k chaotickému akustickému prostrediu prispievajú rozhovory v triedach, vŕzganie a posúvanie stoličiek a stolov, či hluk na chodbách. To následne vedie k nižšej koncentrácii a sťažuje žiakom učenie.

Okrem toho, že tento nežiaduci hluk bráni učeniu, môže spôsobovať aj únavu a bolesti hlavy. Preto je dôležité udržiavať nízku hladinu hluku a poskytnúť študentom podmienky na tichú a efektívnu prácu. Zvuk pohlcujúci nábytok pomáha znižovať hladinu hluku v školách a môže zlepšiť koncentráciu. Je to jednoduchý spôsob, ako vytvoriť lepšie školské prostredie.

Plstené podložky pod nábytok
5,70 €

Vyberte si stoly a stoličky, ktoré tlmia zvuk

Nábytok zohráva dôležitú úlohu v akustickom prostredí triedy. Jonas odporúča školské lavice s doskami pohlcujúcimi zvuk, pretože znižujú hladinu hluku a vytvárajú príjemnejšie pracovné prostredie. K dispozícii sú s odolným linoleovým povrchom aj s vysokotlakovou laminátovou doskou. Okrem toho sú k dispozícii stoly so zabudovanými plochami na tlmenie hluku pod zásuvkou lavice.
 
„Niečo tak triviálne, ako je umiestnenie plastových plstených koncoviek pohlcujúcich zvuk na nohy stoličky, automaticky vytvára tichšiu triedu,“ hovoríJonas. Keďže plstené podložky ľahko kĺžu po podlahe, pri posúvaní stoličiek dopredu alebo dozadu nevznikajú rušivé zvuky.

Tip: Ukladanie mobilných telefónov poskytuje pokoj pri štúdiu v škole

Ďalším skvelým spôsobom, ako prispieť k lepšej koncentrácii a lepšiemu prostrediu na učenie v škole, je používanie skriniek na mobilné telefóny počas vyučovania. Čoraz viac škôl presadzuje zákaz používania mobilných telefónov. Študenti si pred začiatkom vyučovania jednoducho odložia svoje telefóny do skrinky, na ktorú potom môže učiteľ počas hodiny dohliadať.

Skrinky na mobilné telefóny

Paraván ZONE
209,- €
Chrániče sluchu MUTE,  10 ks
89,- €

Zlepšenie sústredenia v triede

Jednoduché zmeny v triede môžu často priniesť veľký rozdiel.

 „Dobrým tipom je rozdeliť miestnosť tak, aby sa blokovali zvukové vlny. Oddeľte oblasti, v ktorých je zvyčajne hluk, úložnými skriňami alebo rôznymi akustickými paravánmi,“ hovorí Jonas.

Okrem toho je dobré vybrať si nábytok čalúnený látkou pohlcujúcou zvuk. Akustické kreslá s vysokým operadlom sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť súkromné zóny pre úlohy náročné na sústredenie. Rovnakú funkciu majú aj stolové paravány, ktoré sa dajú ľahko nastaviť a pomáhajú študentom lepšie sa sústrediť. 

Zvuková izolácia pomocou mäkkých materiálov

Využitie podláh, stien a stropov v triedach je praktický spôsob, ako znížiť hladinu hluku

„Všetky mäkké materiály, ako sú koberce, závesy a textílie, dokonale tlmia hluk,“ hovorí Jonas. Okrem toho, že koberce prispievajú k zlepšeniu zvukového prostredia, majú aj tú výhodu, že sú dekoratívne a prípadne ponúkajú študentom alternatívne miesta na sedenie.

Akustické panely sú k dispozícii v mnohých prevedeniach a možno ich namontovať na strop aj na steny. Okrem tlmenia hluku možno akustické panely používať aj ako nástenky.

„Akustické s hravými tvarmi a motívmi nielenže zvyšujú komfort v triede, ale stávajú sa aj elegantným detailom interiéru,“ uzatvára Jonas.

Viac úsilia pre lepšie zvukové prostredie

Podľa webu Student Health Portal možno na zníženie hladiny hluku v školách zaviesť aj niektoré výchovné opatrenia. Tu je niekoľko dobrých tipov na relatívne jednoduché opatrenia, ktoré možno prijať na zníženie hluku v školách.
  • Zvyšovanie povedomia učiteľov a študentov o rizikách pobytu v hlučnom prostredí.
  • Bolo preukázané, že jasné pravidlá a rutina majú pozitívny vplyv na úroveň hluku.
  • Priestory s horšou akustikou sú vhodnejšie na činnosti, pri ktorých je počúvanie a prijímanie informácií menej dôležité.
  • Rozdeľte študentov do menších skupín, aby ste znížili hladinu hluku.
  • Štúdie ukazujú, že hluk sa dá znížiť, ak je v miestnosti viac dospelých

FAQ

Napríklad zvuková vlna, ktorá prechádza tkaninou, stráca časť svojej energie trením.
Nainštalujte akustické panely, pod nohy stolov a stoličiek namontujte filcové podložky. Na rozdelenie miestnosti vyberte akustické paravány.
Pre priestory využívané na vyučovanie odporúča WHO vo svojich "Všeobecných odporúčaniach pre hluk vo vnútorných priestoroch" strednú hladinu hluku 30 dBA a maximálnu hladinu hluku 45 dBA.
Hrubé koberce a závesy efektívne tlmia hluk. Používajte látky, ktoré sú navrhnuté tak, aby pohlcovali zvukové vlny.
Zlé zvukové prostredie znamená, že žiaci musia namiesto sústredenia sa na informácie využívať pracovnú (krátkodobú) pamäť, aby počuli, čo učiteľ hovorí. Keď je pracovná pamäť namáhaná, je ťažšie zapamätať si, čo ste práve počuli.
Zvukové prostredie je pojem, ktorý sa používa na opis všetkých zvukov vyskytujúcich sa na určitom mieste, vrátane času expozície, času dozvuku, frekvencie, hluku pozadia a typu zvuku.
Ak ste dlhodobo vystavení hluku vyššiemu ako približne 85 dB, hrozí vám poškodenie sluchu.

Potrebujete poradiť? Kontaktujte nás!

V AJ Produkty sme vždy pripravení pomôcť vám s interiérovým riešením, ktoré bude prispôsobené vašim potrebám. Kontaktujte nás, ak máte akékoľvek otázky o produktoch, dodacích dobách, použitých materiáloch, vizualizáciách, projektoch atď.
Súkromná osoba / Spoločnosť
Vaša správaPríloha

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).