10 tipov, ako zvládnuť prácu z domu

10 tipov, ako zvládnuť prácu z domu

Home office alebo práca z domu je v posledných rokoch stále viac obľúbená a mnoho spoločností má zamestnancov pracujúcich z domu po celom svete. Momentálne sme však v situácii, kedy sa oveľa viac ľudí po prvý raz ocitlo v pozícii pracovať z domu.

Či už pre vás platí prvý ako druhý prípad, spísali sme niekoľko rád, ktoré vám pomôžu zostať produktívni a nezblázniť sa.

1. Udržujte kontakt so svojimi kolegami

Udržujte kontakt so svojimi kolegami počas dňa, či už prostredníctvom správ alebo telefonátov. K dispozícii je veľa zariadení a aplikácií, ktoré vám pomôžu pokračovať v práci ako tímu.

Každodenná aktualizácia informácií o práci každého člena tímu je skvelý spôsob, ako sa sústrediť na spoločné ciele a udržať dobrú morálku. Nezabudnite, že nie je všetko len o práci - porozprávajte sa so svojimi kolegami o tom, čo máte nové, o víkendoch alebo čomkoľvek inom, ako keby ste pracovali normálne v kancelárii.

2. Držte sa každodennej rutiny

To, že pracujete z domu, neznamená, že by ste nemali mať definovaný pracovný deň. Vstaňte, oblečte sa a začnite svoj deň ako zvyčajne. Urobte si štandardnú obednú pauzu. Na konci pracovného dňa vypnite počítač a zachovajte si tak svoj voľný čas.

3. Nezabúdajte na pravidelné prestávky

Nebuďte prilepení k počítačovej obrazovke po celý deň. Je dôležité urobiť si z času na čas prestávku – vstaňte a na chvíľku sa prejdite. Aj v kancelárii si určite robíte prestávky bez toho, aby ste sa nad tým zamýšľali. Napríklad pri rozhovore s kolegami, pri šálke kávy, či prechádzke ku kopírke. Doma sa snažte robiť tie isté krátke prestávky.

4. Zapnite si hudbu alebo rádio na pozadí

Zapnite si hudbu alebo rádio na pozadí, aby ste nepracovali v úplnom tichu. Ak ste zvyknutí pracovať v rušnej kancelárii, môže byť ťažké sústrediť sa, ak máte doma príliš ticho. Skúste napríklad zapnúť rádio, ale vyvarujte sa pozeraniu TV. Cieľom je vytvoriť uvoľnenú pracovnú atmosféru a TV by vás iba rozptyľovala.

5. Choďte na prechádzku

Doprajte si krátku pauzu, nasaďte rúško a choďte na krátku prechádzku. Čerstvý vzduch a zmena scenérie sú dobré pre vaše fyzické aj duševné zdravie. Do vašej domácej kancelárie sa tak vrátite svieži a budete produktívnejší.

6. Vytvorte si adekvátny home office

Ak budete sedieť na pohovke s notebookom na kolenách alebo ležať na posteli, veľa práce asi neurobíte. Taký štýl práce je teda zlý nielen z hľadiska efektivity, ale aj držania tela, a preto môže viesť k bolesti chrbta a krku.

V ideálnom prípade by ste mali sedieť pri kancelárskom stole na ergonomickej kancelárskej stoličke. Ak to nie je možné, sadnite si za jedálenský stôl alebo barový stôl. Mali by ste byť schopní sedieť s vystretým chrbtom tak, aby vaše ruky a dlane spočívali na stole a aby ste mali monitor v úrovni očí. Ak by ste potrebovali pomôcť, prečítajte si náš článok o výbere toho správneho stola.

7. Oddeľte svoj pracovný a domáci život

Pokúste sa vytvoriť špeciálny pracovný priestor – vašu domácu kanceláriu, kde sa môžete sústrediť na svoju prácu. Ak máte doma väčšie deti alebo domáce zvieratá, skúste oddeliť svoju domácu kanceláriu od zvyšku domu, aby ste predišli rozptyľovaniu.

Ak je to možné, zavrite dvere alebo vytvorte harmonogram, v ktorom vyznačíte, kedy potrebujete počas dňa úplný kľud na sústredenie alebo konferenčný hovor. Prestávky v práci strávte s deťmi, aby vedeli, že majú vašu plnú pozornosť. Ak máte možnosť mať oddelenú pracovňu, z pracovného stola by ste nemali robiť jedálny. Pozrite si zoznam vecí, ktoré na písací stôl nepatria.

8. Uistite sa, že viete, čo sa od vás v práci očakáva

Udržiavajte pravidelný kontakt so svojím nadriadeným a uistite sa, že máte jasno v tom, čo očakáva.

9. Cvičte

Nabite sa energiou krátkym cvičením – vybehnite párkrát po schodoch, urobte 10 drepov a výpadov každú hodinu, prípadne cvičte podľa inštruktážnych videí online – stačí, ak počas obednej pauzy odcvičíte krátky 5 minútový online tréning. Nielenže je cvičenie dobré pre vaše telo, ale môže vám tiež pomôcť udržať efektivitu práce a sústredenosť.

10. Požiadajte o pomoc

Práca z domu nemusí vyhovovať každému, a preto je dobré podeliť sa o svoje obavy so svojimi kolegami a nadriadeným. Určite vám radi pomôžu zdieľaním svojich skúseností a navrhnú stratégiu pre lepšiu a efektívnejšiu prácu.

Bonusový tip - Omaľovánka pre vaše deti

Zaujať a “zamestnať“ deti v karanténe je náročné. Chceli sme vám to zjednodušiť, a preto sme pripravili AJ omaľovánku ako prvú pomoc v podpore kreativity vašich detí. Nižšie si môžete stiahnuť omaľovánku aj fotku, z ktorej sme vychádzali na finálne porovnanie.

Omalovanka_AJ.jpg

Stiahnuť omaľovánku v plnej kvalite / Stiahnuť fotku v plnej kvalite

 

Dúfame, že sme vám našimi tipmi aspoň trošku pomohli. Aby sme pomohli ešte viac, vytvorili sme pre vás špeciálnu kategóriu, kde sme vybrali ten najvhodnejší home office nábytok.