Ako si vybrať správny pracovný stôl do dielne?

Ako si vybrať správny pracovný stôl do dielne?

Potrebujete nový pracovný stôl do dielne? Neviete presne, ako si vybrať a na aké parametre dielenských stolov sa zamerať? A ako by mal vyzerať pravý ponk? Prečítajte si naše tipy, s ktorými si vyberiete spomedzi dielenských stolov ten pravý, či už potrebujete ponk do garáže, haly alebo klasickej dielne.

Pred kúpou dielenského stola dôkladne zvážte, aké sú vaše požiadavky a kapacity dielne, kam chcete pracovný stôl umiestniť.
Základom každého dielenského stola je jeho dostatočná nosnosť a pevný rám. Ďalšie faktory, ktoré výrazne zúžia výber ponku sú typ rámu a materiál dosky pracovného stola. Je vhodné sa hneď na začiatku zamyslieť nad tým, na čo budete pracovný stôl do dielne využívať aj v dlhodobom časovom horizonte, aby ste nemuseli za pár rokov kupovať nový.
Dielenský stôl SOLID

Fixný alebo výškovo nastaviteľný pracovný stôl??

Fixný rám je vhodnou možnosťou, ak bude za dielenským stolom pracovať iba jeden človek a nebude potrebné výšku pracovného stola do dielne prispôsobovať ďalším ľuďom. Ak pre vaše potreby bude postačovať fixný dielenský stôl, majte na pamäti, že štandardná výška ponku, ktorá vyhovuje väčšine ľudí je 80 cm.

Vďaka nastaviteľnej výške si môže používateľ nastaviť ponk podľa aktuálnej potreby, a tak pracovať v ergonomickej pracovnej polohe.

Elektrické nastavenie u výškovo nastaviteľných dielenských stolov je pohodlné a rýchle, no v niektorých prípadoch sú manuálne nastaviteľné nohy úplne postačujúce.
Prečítajte si tiež, prečo je dobré zvoliť výškovo-nastaviteľný pracovný stôl a striedať tak v dielni pracovné polohy.
Dielenský stôl

Úložné priestory v dielenskom stole

Ponk môže byť aj viac ako len pracovná doska. Môže poskytovať praktické úložné možnosti pre skladovanie potrebného náradia, baliacich materiálov alebo rôznych iných vecí, ktoré potrebujete mať v práci po ruke.

Pri výbere dosky stola najskôr preverte, aké úložné riešenia sú k nej dodávané. Môže ísť napríklad o dielenské zásuvkové skrinky s montážou pod dosku stola, panely na náradie či prídavné police. Ak chcete ihneď komplexné riešenie, vyberte si dielenské stoly s príslušenstvom.

Obyčajný ponk alebo na kolieskach?
Väčšine ľudí vyhovuje obyčajný, stacionárny ponk do dielne. Niekedy je však lepšie mať mobilný dielenský stôl na kolieskach, ktorý môžete premiestňovať podľa aktuálnej potreby. Väčšina mobilných pracovných stolov je vybavená rukoväťou pre jednoduché premiestňovanie.
Mobilný pracovný stôl

Tip! Pracujte pohodlne s protiúnavovou rohožou.

Protiúnavové rohože na pracovisku znižujú únavu a poskytuje účinnú úľavu pre chrbát, kolená a kĺby pri dlhom státí.

Nepodceňte výber správnej stolovej dosky

Veľa pracovných stolov má dosku vyrobenú z drevotriesky, s tvrdším povrchom, čo je často nepostačujúce. Preto je dôležité zvoliť takú dosku stola, ktorá zodpovedá vašej práci.

Na dielenský stôl sa väčšinou používajú nasledovné typy dosiek:

Tvrdená doska – cenovo dostupný a všestranný materiál vhodný do menej náročných dielenských prostredí

Laminát – je trvácnejší a odolný voči poškriabaniu a väčšine chemikálií, čo z neho robí vhodného kandidáta do väčšiny prostredí.

Vinyl – mäkší a menej šmykľavý materiál, ktorý znižuje riziko poškodenia predmetov, s ktorými budete pracovať. Výborne sa hodí pre baliace a montážne práce.

Parket – silnejšia a odolnejšia drevená doska vhodná na prácu s kovmi a montážne práce.

Oceľ – vysoko odolný materiál vhodný do tých najnáročnejších prostredí. Znesie pôsobenie väčšiny kvapalín, olejov či chemikálií. Vysoká odolnosť voči nárazom a poškriabaniu.

Veľkosť dielenského stola

Veľkosť dielenského stola závisí od veľkosti priestoru, kde bude umiestnený - teda napríklad vašej dielne, ale aj od typu prác, ktoré budete vykonávať. Ak napríklad robíte s drevom,  musíte dbať na to, aby mali dostatok miesta z každej strany stola, a taktiež váš ponk musí mať dostatočné rozmery (odporúčame minimálne 180x80 cm) potrebné na manipuláciu s materiálom.
Ak však dielenský stôl potrebujete povedzme na opravu elektroniky, kde nepotrebujete veľa miesta, vystačíte si s ponkom o veľkosti 120x80 cm.

Dielenský stôl s náradím

Dielenský stôl podľa povolania

Ako sme spomínali vyššie, typ prác, ktoré budete vykonávať priamo ovplnyňujú výber veľkosti vášho dielenského stola. Je však mnoho povolaní, ktoré vám výber ešte uľahčia, pretože existujú pracovné stoly presne pre ne. V našej ponuke pracovných stolov nájdete napríklad zváračské stoly, stoly prispôsobené na balenie a expedíciu balíkov, výškovo nastaviteľné stoly pre maximálnu ergonómiu a klasické dielenské stoly s bohatým príslušenstvom.

Doplnky k ponku

Asi žiadna dielňa by sa nezaobišla bez príslušenstva a doplnkov. Už pri bežných prácach potrebujeme ručné náradie ako skrutkovače, vidlicové kľúče, uťahovačku, vodováhu, a taktiež napríklad zverák, či kvalitnú ergonomickú lampu. Pre optimálny poriadok v ručnom náradí je najlepšie mať zásuvkovú skriňu na náradie alebo panely na náradie, ktoré môžu byť osobitne alebo súčasťou vášho dielenského stola. 

Tip! Nezabudnite si kúpiť háčiky na náradie

Či už chcete klasické háčiky, držiak na skrutkovače alebo celú sadu háčikov, máme veľa možností, z ktorých si môžete vybrať pre svoj vlastný panel na náradie.
Osoba sediaca pri dielenskom stole

Tu je niekoľko našich obľúbených dielenských stolov

  1. Náš robustný a originálny dielenský stôl COMBO je k dispozícii v rôznych modeloch s rôznymi stolovými doskami. Zostavte si stôl podľa seba alebo si kúpte hotové kompletné riešenie.
  2. VERVE je cenovo dostupná alternatíva dielenského stola dostupná v niekoľkých rôznych a hotových konfiguráciách s praktickým príslušenstvom. Všetky sú elektricky výškovo nastaviteľné, takže môžete pracovať ergonomicky.
  3. SOLID je klasický dielenský stôl a zároveň najodolnejší, s robustným oceľovým rámom vhodným do náročných podmienok. Viaceré stoly z tohto radu zvládnu maximálne zaťaženie 750 kg.
  4. Pracovný stôl MOTION je bestseller, ktorý si môžete úplne prispôsobiť svojim potrebám. MOTION je k dispozícii s manuálne výškovo nastaviteľnými noham alebo elektricky výškovo nastaviteľný. Taktiež ho však nájdete s pevnými nohami alebo kolieskami.

Ako sa o ponk starať

Ako o všetko, aj o vybavenie dielne je potrebné starať sa. Nestačí iba raz za čas v sklade alebo dielni pozametať. Všetko náradie by sme mali udržiavať čisté a funkčné, aby sme ho v prípade potreby mohli ihneď používať. Rovnako ak máte drevený ponk, je dobré raz za čas ho natrieť ochranným náterom, vďaka čomu vydrží dlhšie a bude odolnejší. 

Takáto pravidelná údržba sa oplatí nielen z dôvodu dlhšej životnosti, ale taktiež sa na upratanú dielňu lepšie pozerá :) 

Ak vás táto problematika zaujíma detailnejšie, prečítajte si ako zariadiť dielňu.

FAQ

Rôzna pracovné úlohy si vyžadujú rôzne pracovné výšky. Pravidlom je, že váš stôl by mal umožňovať, aby vaše predlaktia spočívali rovnobežne s pracovnou plochou, či už počas aktívnej práce v stoji alebo v sede. Pri jemnej alebo presnej práci je potrebná o niečo vyššia výška stola, zatiaľ čo pri ťažšej práci môže byť vhodná o niečo nižšia výška stola.
Hĺbka pracovného stola by mala byť prispôsobená veľkosti predmetov, s ktorými pracujete. Náš sortiment zahŕňa pracovné stoly s hĺbkou 600 mm až do 800 mm v závislosti od modelu.
Pracovná doska by mala byť prispôsobená konkrétnej práci, pretože niektoré materiály sú vhodnejšie na jeden typ práce ako iné na iný typ práce. Napríklad oceľová stolová doska odolá nárazom a iskrám pri zváraní, zatiaľ čo drevená doska má vysokú odolnosť pre ťažšie predmety.
Pracovný stôl z nerezovej ocele, ako je pracovní stůl PROOF, sa ľahko čistí a je vhodný do prostredia s vysokými požiadavkami na čistotu.
V našej ponuke nájdete rôzne modely pracovných stolov na kolieskach, ktoré môžu efektívne ovplyvniť vašu prácu, keď nepracujete na jednom mieste.

Nájdite si dielenský stôl, ktorý vám vyhovuje

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).