5 tipov, ako dokonale upratať kanceláriu

Nezabúdajte, čistejší pracovný stôl, čistejšia myseľ. Pýtate sa, kto však má čas pri nabitom pracovnom programe ešte riešiť upratovanie kancelárie? Práve pre vás máme päť rýchlych tipov, ako efektívne a rýchlo upratať kanceláriu.

Archivujte a zaraďujte dokumenty priebežne

Váš kancelársky stôl je zavalený doslova stohom papierov a dokumentov. Tie sa však povaľujú aj na podlahe a sú založené v rôznych poličkách. Evokuje to vo vás pohľad na vašu kanceláriu? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Ak už nechcete hľadať hodinu v kope papierov dokument, po ktorý si prišiel váš šéf, mali by ste začať s priebežným spracovávaním, zaraďovaním a archivovaním dokumentov – jednoducho naučiť sa, ako správne upratovať a organizovať. na to sa vám môže hodiť kvalitný a prehľadný policový regál, no pozornosť by ste mali venovať aj prehľadnému archivovaniu súborov v počítači.

Vyčistite svoju elektroniku

Monitor „zacapaný” od jedla, v klávesnici omrvinky. Áno, je nám celkom jasné, že nestíhate obed a tak si svoju porciu „vychutnávate” počas práce. Určite to spraví skvelý dojem na vášho šéfa, no vaši kolegovia sa vám pravdepodobne nepoďakujú, keď stúpia do týždeň starej škvrny od výbornej sviečkovej. Pomoc je jednoduchá. Zadovážte si špeciálne utierky na elektroniku a po každom pracovnom dni priebežne utrite svoj monitor aj klávesnicu. Je dobré nájsť si svoj systém upratovania, pretože v čistejšom prostredí sa budete lepšie cítiť, bude sa vám lepšie pracovať a navyše zbavíte svoj pracovný priestor baktérií.

Upracte si svoje okolie

Upracte prebytočné veci z kancelárskeho stola

Všetko, s čím prídete počas pracovného dňa do kontaktu, končí zaručene na vašom kancelárskom stole. Po pár dňoch sa musíte k svojmu počítaču doslova prekopať. To zrovna nezvyšuje produktivitu vašej práce. Skôr to poriadne zdvíha hladinu vášho adrenalínu v krvi. Riešením je naučiť sa, ako správne upratovať – napríklad zbaviť váš pracovný priestor zbytočných vecí, ktoré s prácou pravdepodobne ani vôbec nesúvisia. Zadovážte si napríklad kovové skrine a do nich môžete spomínané predmety zo stola presunúť.

Upracte si prebytočné veci zo šuplíkov do skríň

Váš stôl nie je jediné miesto, kde sa vám môžu hromadiť zbytočné veci. Veľa z nás jednoducho veci zo stola presunie do šuplíkov kancelárskeho kontajnera, ktorý je pod stolom a problém považuje za vyriešený. To však nie je správne. V kancelárskom kontajneri by sme však mali mať iba veci, ktoré potrebujeme mať často po ruke. Musíte si vytvoriť systém upratovania, kedy všetky veci, ktoré pravidelne nepoužívate, musia z vášho stola a šuplíkov preč. Ako sme spomínali vyššie, na to vám perfektne poslúžia kancelárske skrine, avšak pre lepšiu orientáciu by ste mali mať priestor v skriniach organizovaný a všetko by malo mať svoje miesto.

Prezúvajte sa

To, ako často treba upratovať v kancelárii závisí od podmienok, ktoré v kancelárii máte. Máte koberce či dlažbu? Prezúvate sa? Máte vonkajšie a vstupné rohože? Obrovský rozdiel v čistote podlahy v kancelárii dokážu urobiť samotné vonkajšie a vnútorné rohože. Zákazníci a návštevníci sa najskôr na vonkajšej rohoži zbavia všetkých hrubých nečistôt a následne na vnútorných rohožiach ošúchajú všetku vlhkosť z topánok. Je to obzvlášť dôležité, ak máte v kanceláriách koberce na zníženie hluku. Ak by ste totiž rohože nemali, koberce by nasali všetku vlhkosť z topánok, čo by prospievalo šíreniu baktérií a plesní.

Ak máte kancelárie iba pre zamestnancov, je dobrým nápadom prezúvanie, čím úplne zamedzíte roznášaniu nečistôt z exteriéru.

Riad patrí do kuchynky

V každej kancelárii sa nájdu kolegovia, ktorí považujú svoje pracovné miesto za jedáleň. Špinavé hrnčeky od kávy, taniere, špinavý stôl od jedla – určite si na niekoho spomeniete. Samozrejme, že nikomu nemôžete zakázať jesť na svojom pracovnom mieste, no je potrebné stanoviť pravidlá, ako často upratovať. Môžete si z toho v práci spraviť pracovný zvyk, kedy budete spolu s kolegami upratovať svoje miesta.
Ak sa chcete úspešne vyhnúť hrnčekom a tanierom odkladaných na pracovných stoloch, porozmýšľajte nad zriadením kancelárskej kuchynky. Prečítajte si viac o tom, ako si zariadiť kuchynku v kancelárii tak, aby boli vaši zamestnanci spokojní.

Priraďte všetkému svoje miesto

Aby sa vám kancelária udržiavala v čistote, malo by mať všetko v nej vyhradené svoje miesto. Akonáhle si zvyknete na to, že stoličky sú na sedenie a nie na archiváciu dokumentov a že každá maličkosť má svoj „flek”, upratovanie vám pôjde rýchlo a jednoducho. Nechajte si však niekoľko prázdnych poličiek, prípadne zásuviek na ďalšie veci, ktoré budú pribúdať a bude potrebné im určiť nové miesto.

Zbavte sa zbytočností – definitívne!

Tento bod úzko súvisí s bodom číslo tri. V tomto prípade však ide o radikálnejšie riešenie. Sú skrátka aj veci, ktoré sa vo vašom pracovnom prostredí objavili ani neviete ako – vizitky, letáky, propagačné materiály a podobné „srandy”, ktoré len zaberajú miesto a nikdy ich nevyužijete. Naučte sa povedať „nie” a definitívne sa s podobným odpadom rozlúčte – zoberte odpadkový kôš a vaša kancelária hneď bude o poznanie čistejšia.

Darujte nepotrebný kancelársky nábytok

Časom sa v každej kancelárii stane, že bude treba vymeniť starý kancelársky nábytok za nový. Vyhodenie všetkého nábytku už však nebude také jednoduché, ako pri letákoch. Naskytuje sa však oveľa prívetivejšia alternatíva, ktorou je darovanie nábytku. Ak zavesíte na internet inzerát typu „darujem za odvoz", záujemcovia na seba nenechajú dlho čakať a vy budete mať po starostiach. 

Ako často treba upratovať?

Frekvencia upratovania závisí od viacerých faktorov. Veľký rozdiel v tom, ako často treba upratovať, robia ročné obdobia. V lete totiž stačí v kancelárii upratať párkrát za týždeň, no v zime a prechodných obdobiach je každodenné upratovanie nutnosťou. Veľkú úlohu však zohráva aj fakt, či sú kancelárske priestory vyhradené iba zamestnancom a či sa zamestnanci po príchode do práce prezúvajú.

 

Dúfame, že naše tipy vám aspoň trošku pomôžu efektívne upratovať, pretože nie je dôležité vedieť ako rýchlo upratať, ale nájsť si svoj systém upratovania a ten pravidelne dodržiavať.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).