Od drevených pilín k energii a budúcnosti bez polystyrénu

Od drevených pilín k energii a budúcnosti bez polystyrénu

Výroba produktov má vlyv na životné prostredie, nech prebieha akýmkoľvek spôsobom. Ako teda môže výrobný závod čo najviac minimalizovať svoju uhlíkovú stopu? A ako môže fungovať čo najefektívnejšie, pokiaľ ide o nakladanie s odpadom? V našom poľskom závode na výrobu nábytku, AJFF, je to súčasťou dlhodobého plánu - ale už sa v ňom dosiahli významné pokroky. Ak je možná veľká zmena, tak práve o ňu sa usilujú.
Agnieszka Marjańska
Agnieszka Marjańska je od roku 2022 špecialistkou na životné prostredie v AJFF (náš výrobný závod na výrobu nábytku) a vykonáva mnohé úlohy súvisiace s ochranou životného prostredia. Nejde len o každodenné nakladanie s odpadom a zvyšovanie množstva recyklovaného odpadu, jej cieľom je zintenzívniť environmentálne myslenie celého výrobného závodu. A začína sa to vonku.

„Momentálne máme na streche 100 kilowattov solárnych panelov, ale v pláne je ďalších 500 kilowattov."

Inštalácia solárnych panelov prispela k obnoviteľnej a lokálne vyrábanej elektrickej energii v závode. Nakupovaná elektrina sa od roku 2021 do roku 2022 znížila o 6,6 % a vlastná výroba elektriny predstavovala v roku 2022 3,4 % celkovej spotreby elektriny. To prispelo k zníženiu emisií skleníkových plynov z vykurovania a elektriny o 6,6 %.

Využitie drevených pilín

Hneď za rohom závodu, len kúsok od solárnych panelov, sa nachádza veľké silo spojené s budovou. Sem sa dostávajú piliny z výrobného procesu po rozdrvení zvyškov vrátane drevotrieskových dosiek. Zvyšky dosiek a dreva sa prepravujú na dopravníkovom páse do drviča na mieste v továrni, kde sa piliny stlačia na pelety a sú pripravené na spaľovanie.

„Veľkú časť pilín z výroby recyklujeme na energiu na vykurovanie závodu. V zime ohrieva priestor a teplú vodu, v lete len teplú vodu," vysvetľuje Agnieszka.

Piliny, ktoré sa nevyužijeme na pelety, sa namiesto toho zbierajú a posielajú späť výrobcovi drevotrieskových dosiek, aby z nich vyrobili nové dosky.

Nevyhnutný plast

„Vonku sa zameriavame na rozširovanie množstva solárnych panelov a zvyšovanie schopnosti využívať obnoviteľné zdroje, v interiéri je to naopak. Tu je cieľom čo najviac redukovať. V AJFF ide o preskúmanie každej časti použitia materiálu vo výrobe. V priebehu roka 2022 bolo spustených niekoľko projektov na zníženie produkcie odpadu z rôznych materiálov, vďaka čomu sa takmer 60 % celkového množstva odpadu recyklovalo.

Cieľom je v budúcnosti čo najviac eliminovať plast, ktorý je najťažšie likvidovateľným materiálom. Je pre nás dôležité zabezpečiť, aby sa všetky zvyšky plastov starostlivo triedili na recykláciu - alebo aby sa využívali čo najefektívnejšie."

 

Agnieszka ukazuje na robota, ktorý sa pohybuje okolo palety s tovarom a všetko efektívne balí. Hoci sa používa plastová fólia, vysvetľuje zásadný rozdiel medzi paletou, ktorá je zabalená ručne alebo strojom.

„Paleta balená strojom potrebuje menej fólie, pretože dokáže fóliu natiahnuť tesnejšie a kompaktnejšie okolo palety, čo má aj tú výhodu, že sa znižuje riziko poškodenia tovaru, takže nie je potrebné použiť toľko metrov fólie."

Budúcnosť bez polystyrénu

Ďalším bežne používaným obalovým materiálom je polystyrén. Je tlmivý, ľahký a vhodný na použitie ako výplň, čo je ťažké prehliadnuť. Ale aj tu je na dohľad jasný cieľ.

Aby bolo balenie tovaru čo najefektívnejšie, nakupujú sa hotové kusy polystyrénu, ako aj väčšie kusy, ktoré sú narezané na presné rozmery, aby sa prispôsobili konkrétnym výrobkom. Zvyšky polystyrénu, ktoré sa nedajú použiť na nič iné, sa posielajú späť výrobcovi, aby sa mohli recyklovať na nový polystyrén.

„Polystyrén sa často používa pri balení výrobkov. Keďže každý týždeň expedujeme z nášho výrobného závodu 25-30 kamiónov nábytku, používame ho veľa. V krátkodobom horizonte je však cieľom znížiť spotrebu o 50 % a v dlhodobom horizonte používať čo najmenej, dúfajme, že vôbec žiadny," hovorí Agnieszka.

Ako alternatíva k polystyrénu sa začal používať materiál známy ako voština, vyrobený zo 100 % recyklovaného papiera. Polystyrén sa teda v obaloch produktov radu QBUS vôbec nepoužíva. Tam, kde je potrebný výplňový materiál, sa používajú riešenia z voštiny alebo vlnitej lepenky.

Vhodné podmienky na triedenie odpadu

V celom závode sa nachádzajú triediace stanice na drobný aj väčší odpad. V závislosti od oddelenia, v ktorom človek pracuje, máme k dispozícii kontajnery na špecifický odpad, ktorý pochádza z konkrétneho stroja alebo pracoviska. Všetko od kartónu cez obalové plasty, kovy až po drevo by sa malo recyklovať, ak je to možné.

„Na väčšie objemy papiera a plastov máme automatizované kontajnery, ktoré sa plnia počas dňa. Keď je kontajner plný, materiál sa stlačí do kocky, ktorá zaberá oveľa menej miesta, ako keby bol materiál nahromadený voľne v kontajneri. Týmto spôsobom sa šetrí miesto a je tiež jednoduchšie prepravovať ho na recykláciu," hovorí Agnieszka.

Drevo v obehu

V roku 2021 sa začal projekt s paletami medzi centrálou spoločnosti AJ a poľským výrobným závodom AJFF. Cieľom bolo zlepšiť kvalitu paliet z továrne, aby sa mohli používať dlhšie. Rozmery paliet boli upravené a prispôsobené výrobkom. V našich obehových cykloch sa môže používať celý rad veľkostí paliet a nefunkčné veľkosti paliet sa posielajú zo skladu v Halmstade do závodu v Poľsku na opätovné použitie. Výsledkom projektu je, že palety sú teraz kvalitnejšie, čo predĺžilo ich životnosť a znížilo množstvo dreveného odpadu.

Aká je teda budúcnosť environmentálnych aktivít spoločnosti AJFF? Agnieszka verí, že je to neustály rozvoj a zlepšovanie. „Ak nie je možné úplne odstrániť obalový materiál, je potrebné neustále triedenie odpadu a znovupoužívanie. Rovnako dôležité je zvyšovanie využívania vlastných zdrojov elektrickej energie. To je správny krok smerom k zodpovednejšej výrobe."

Kombinácia ženského vedenia a metódy Kaizen

Viac o udržateľnosti v AJ Produkty

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).