Starostlivosť o zamestnancov - priorita pre úspešný výrobný priemysel

Starostlivosť o zamestnancov - priorita pre úspešný výrobný priemysel

Priemyselné pracoviská patria medzi pracoviská s najvyšším rizikom úrazov. Ako sa teda môže výrobný závod pochváliť rekordom 418 dní bez úrazu? Wojciech Szeląg je špecialista na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci v našom výrobnom závode na drevený nábytok, AJFF. Už päť rokov je jeho cieľom zabezpečiť čo najvyššiu úroveň bezpečnosti na pracovisku.
V AJ vyrábame väčšinu svojho dreveného nábytku v našom výrobnom závode v poľskom meste Slupsk už od roku 1996. V súlade s ambíciou továrne vyrábať okrem iného ergonomický nábytok, ako sú výškovo nastaviteľné stoly, je prioritou továrne aj podpora ergonomického a bezpečného pracoviska pre zamestnancov. Wojciech Szeląg, ktorý je v spoločnosti AJFF špecialistom na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, je na túto prácu veľmi hrdý.
Wojciech Szelag

„Do polovice roka 2021 sme najprv dosiahli rekord 365 dní bez nehody a potom sme ho zvýšili na súčasný rekord. Mojím najväčším úspechom počas môjho pôsobenia v AJ bolo, že sme dosiahli 418 dní úplne bez úrazov“, hovorí.

Aký je teda recept na pracovisko, kde sú úrazy také zriedkavé? Wojciech je presvedčený, že premýšľať o bezpečnosti treba už od začiatku. Pred nástupom nového zamestnanca do výroby sa dodržiava podrobný protokol.

„Úvodné školenie nových zamestnancov sa okrem iného začína oboznámením s bezpečnými technikami zdvíhania. Zamestnanci sú školení o tom, ako správne zdvíhať a koľko môžu zdvihnúť v závislosti od toho, či ide o ženu alebo muža. Okrem toho sa dozvedia, čo znamená správna ergonomická pracovná poloha“, vysvetľuje Wojciech.

Techniky zdvíhania - ako správne zdvíhať?

Úrazy z preťaženia sú vo výrobe veľmi časté a je ťažké im predísť. Wojciech však rozhodne vidí súvislosť medzi tým, ako sa starajú o zamestnancov a ziskovosťou spoločnosti. So správnymi nástrojmi a technikami je možné zvýšiť šance zamestnancov vyhnúť sa úrazom - a tým udržať stabilný pracovný výkon. V celom závode sú k dispozícii nástroje umožňujúce prácu v dobrých podmienkach, napríklad v podobe zdvíhacích plošín a paletových vozíkov, ale taktiež rôznych dielenských vozíkov a valečkových dopravníkov. Ak je aj napriek tomu potrebné premiestňovať materiály ručne, zamestnanci si navzájom pomáhajú a zdvíhajú spoločne.
Výrobný závod AJFF v Poľsku

Starostlivé riadenie rizík a vývoj zabezpečenia pomocou BBS

Na riadenie rizík súvisiacich s prácou sa všetky potenciálne hrozby a riziká nehôd zaznamenávajú do bezpečnostného modelu a potom sa o nich diskutuje na týždenných stretnutiach s manažérmi závodu.

„Následne vyvíjame opatrenia, aby sme zabránili vzniku takýchto a podobných situácií,“ vysvetľuje Wojciech.

Poukazuje tiež na to, že bezpečnosť v závode sa výrazne zlepšila, odkedy v roku 2019 zaviedli systém BBS (behavior-based system), do ktorého sú okrem iného zapojení zamestnanci z výrobného oddelenia a administratívy, ktorí spolu so zamestnancami pracujúcimi vo výrobe diskutujú o opatreniach na zlepšenie.

 

Kombinácia ženského vedenia a metódy Kaizen

 

Wioleta Kowalik je riaditeľkou závodu AJFF a bezpečnosť a ergonómiu považuje za mimoriadne dôležitý dielik skladačky pri rozvoji závodu. Spolu s vedením neustále hľadá technické zmeny, ktoré môžu zefektívniť výrobu a zároveň minimalizovať riziko nehôd. V roku 2024 napríklad zvažujú investíciu do robota, ktorý by mohol eliminovať zdvíhanie väčšieho zmontovaného nábytku.

Zdravé a bezpečné prostredie - od podlahy až po strop

Wojciech vysvetľuje, že v rámci internej bezpečnostnej politiky sa vedenie spoločnosti rozhodlo, že na zlepšovaní pracovných podmienok a nákupe kvalitných ochranných prostriedkov sa nesmie šetriť. Zamestnanci majú plný prístup ku všetkým potrebným osobným pomôckam, ktoré môžu potrebovať pri plnení svojich špecifických úloh. Ak zamestnanci potrebujú nové topánky s oceľovou špičkou, rukavice alebo ochranu sluchu, sú buď v kancelárii vedúceho výroby, alebo sa dajú objednať. Štuple do uší sú rozmiestnené po celej prevádzke pre prípad, že by boli rýchlo potrebné, a v oddeleniach, kde sú potrebné ochranné prilby, sú ľahko dostupné pri vstupe.

Lakovňa má v súčasnosti viac ako 2 000 dní bez úrazu. Keďže sa používajú len farby na báze vody, nevyžarujú v závode silný zápach a nie sú také nebezpečné pre zdravie a životné prostredie ako farby na báze oleja. Piliny a prach, ktoré prirodzene vznikajú pri práci s drevom, sú odsávané pomocou účinného ventilačného systému v strope, ktorý je prítomný vo všetkých častiach továrne.

Na podlahe vo výrobných halách vedú priamo cez veľké plochy jasné zelené linky. V kombinácii s dopravnými zrkadlami a zahradzovacími stĺpikmi a zábranami je jasné, kadiaľ majú zamestnanci chodiť, aby udržiavali bezpečnú vzdialenosť od pohybu vysokozdvižných vozíkov. Žlté čiary namiesto toho označujú, kde sa majú umiestňovať materiály, palety a tovar. Naopak, v prostredí, ktoré by sa mohlo ľahko stať neprehľadným a nebezpečným, je jasná rovnováha, kde má všetko a každý svoje miesto v priemyselnom mikrosvete.

Výrobný závod v Poľsku

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).