Výber farieb v kancelárii - dokážu zvýšiť produktivitu?

Výber farieb v kancelárii - dokážu zvýšiť produktivitu?

Štúdie ukazujú, že farba ovplyvňuje našu náladu aj produktivitu v práci. Rôzne farby však majú na nás rôzny účinok. V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste vytvorili harmonické pracovisko.
Výškovo nastaviteľné stoly, ergonomické kancelárske stoličky a vhodné osvetlenie. Je toho veľa, na čo treba myslieť pri zariaďovaní dobrého pracovného prostredia, ale nezabúdajte, že farby sú rovnako dôležité, pretože pôsobia na naše zmysly. Vedeli ste napríklad, že červená farba nás robí produktívnejšími, ale môže v nás vyvolávať stres? A na rozdiel od všeobecného presvedčenia je biela farba na stenách tou najhoršou, pretože odráža až 96% svetla, čo môže spôsobovať rýhlepšiu únavu očí a spôsobovať nám bolesti hlavy. Optimálna hodnota odrazivosti svetla sa pohybuje medzi 70 a 80%, čo je dosť ďaleko od bielej.
škála farieb
„Biele steny môžu v kancelárii pôsobiť chladne a neosobne. Zvoľte radšej teplé šedé tóny. Hodia sa k väčšine nábytku a pôsobia neutrálne a príjemne,“ hovorí Ulrika Sjöö Wiberg, interiérová dizajnérka AJ Produkty.

Teplé šedé farebné kódy NCS zľava v hornom riadku: S2002-Y, S2502-Y, S3502-Y, S4502-Y
Farby tón v tóne zľava v dolnom rade: S2010-G40Y, S 3010-G40Y
Aké farby by sa mali použiť na vytvorenie príjemnej kancelárie, v ktorej sa ľudia cítia príjemne?
Čierne pastelové farby sa skvele hodia k drevenému, bielemu a čiernemu kancelárskemu nábytku. Ak chcete vytvoriť harmonický dojem, odporúčame pracovať s z rôznymi farebnými tónmi rovnakých farieb. Ak hľadáte kontrasty, používajte svetlé farby spolu s tmavšími.

Vyberte správnu farbu pre správne miesto

Môžete napríklad kombinovať bielu a béžovú s modrou. Modrá je upokojujúca farba, ktorá nás robí sústredenejšími a kreatívnejšími. Fialová farba sa dobre hodí aj do kancelárskeho prostredia, pretože vyvažuje odpočinok a aktivitu. 

Málokto si myslí, že farba a psychológia spolu súvisia. Farby však môžu zvýšiť hladinu energie v kancelárii, aby sme sa cítili lepšie a boli produktívnejší.

Pravdepodobne ste už počuli frázu: modrá je dobrá. Platí to aj v prípade interiérového dizajnu. Modrá aj zelená sú farby s pozitívnou energiou a sú dobrou voľbou, ak chcete zariadiť veľký kancelársky priestor. Alebo prečo si namiesto čiernej či šedej kancelárskej stoličky nevyberiete zelenú alebo modrú? Nebojte sa ísť proti prúdu. :)

Zelená farba symbolizuje prírodu, zdravie a environmentálne povedomie. Táto farba je vhodná do každej miestnosti, veľkej aj malej, pretože vytvára rovnováhu a pôsobí osviežujúco. Podľa feng-šuej zelená farba pomáha stabilizovať telo po fyzickej aj emocionálnej stránke.

Odvážne farby stien alebo farebné detaily

Žltá farba upútava našu pozornosť, stimuluje a aktivuje mozog. Ak chcete vytvoriť kreatívnu zasadaciu miestnosť, žltá je stávkou na istotu, ale dajte si pozor, aby ste tento farebný odtieň nevyužili v otvorenom kancelárskom priestore. Nie každému sa bude páčiť. V niektorých prípadoch môže byť žiarivá farba na stenách príliš ostrá, namiesto toho, aby pôsobila ako krásny farebný kontrast.  Alternatívou k žltým stenám by mohli byť žlté akustické panely, pohovka alebo magnetická tabuľa, ktoré všetko oživia bez toho, aby to bolo „príliš“.

Výrazné farby vo všeobecnosti uberajú na atraktivite a vytvárajú drsnejší vzhľad. Použite ich radšej ako akcentnú farbu, napríklad na textíliách alebo kovaniach, ale vyhnite sa stenám.

Skôr ako sa pustíte do maľovania alebo nákupu nového kancelárskeho nábytku, je dôležité porozprávať sa so svojimi zamestnancami.

„Výber farieb môže ovplyvniť vašu spoločnosť. Aké signály chcete vyslať zamestnancom a návštevníkom? Ako chcete byť vnímaní ako firma? Pri vytváraní kancelárskeho prostredia je dobré pracovať na komplexnom prístupe. Všetko je prepojené a má jednotnú myšlienku z hľadiska farieb, tvarov a materiálov,“ hovorí Ulrika Sjöö Wiberg.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).