Yngve - školská stolička v službách detí

Yngve - školská stolička v službách detí

V AJ dlhodobo pracujeme na tom, aby školáci mali rovnako dobré pracovné prostredie ako dospelí. Škola je pracovisko detí! Keď EÚ zaviedla nový štandard pre školský nábytok, považovali sme preto za samozrejmosť vyvinúť úplne novú stoličku, ktorá bude spĺňať nové požiadavky a zároveň bude v centre záujmu detí. A tu je výsledok: školská stolička Yngve.

Všetko pre bezpečné a ergonomické výukové prostredie 

Cieľom novej európskej normy EN 1729 je zabezpečiť, aby bol školský nábytok prispôsobený potrebám detí predškolského veku a spĺňal špecifické kritériá kvality a bezpečnosti. Zvlášť dôležité je, aby nábytok zodpovedal výške detí, pretože správne sedenie je predpokladom pre ich schopnosť učiť sa.

„V AJ sme zvyknutí vyvíjať vlastné výrobky - 30 % nášho sortimentu je navrhnutých a vyrobených vo vlastnej réžii. Keď teda vyšla nová norma, okamžite sme sa rozhodli vyvinúť školskú stoličku, ktorá by nielen spĺňala vyššie požiadavky, ale bola by aj pekná na pohľad a pohodlná na sedenie.“ hovorí Jonas Emanuelsson, produktový manažér pre segment vzdelávania.

S pomocou odborníkov: samotných školákov

Keď náš tím produktových vývojárov začal upresňovať požiadavky na proces návrhu, rozhodli sme sa opýtať skutočných odborníkov – samotných školákov.

„Stretli sme sa s deťmi z troch rôznych škôl a vypočuli si ich požiadavky, aby sme získali predstavu o tom, ako sa im páčia ich súčasné stoličky a aké vylepšenia by si priali do budúcnosti,“ hovorí Jonas.

Dizajn s dôrazom na pohodlie

Na základe priania detí sme pri vývoji zohladnili pohodlie a flexibilitu. Rovnako sme nezabudli ani na normy EÚ na pevnosť a stabilitu. Potom začala naša dizajnérka Cecilia Stööp navrhovať rôzne riešenia. Čoskoro vznikla nová stolička so zaobleným operadlom a prehnutým sedákom pre maximálne pohodlie.

„Zúžený tvar operadla vznikol už na začiatku procesu, pretože sme chceli umožniť sedenie v rôznych smeroch,“ hovorí Cecilia. Ďalšou prioritou boli nastaviteľné opierky nôh, aby sa deťom všetkých vekových kategórii dobre sedelo, zatiaľ čo nohy smerujúce dozadu boli pridané preto, aby bolo možné stoličku na konci dňa ľahko zavesiť na stôl a uľahčiť tak upratovačkám prácu.

Stolička YNGVE

Názov je odvodený od tvaru stoličky

Už na začiatku bolo jasné, že táto stolička bude niečím výnimočná. A to si vyžaduje dobré meno...

„Názov stoličky vznikol, keď operadlo začalo pripomínať písmeno Y a ja som si spomenula na Y v slove Yngve, čo je meno odvodené od germánskeho boha Ing“ hovorí Cecilia. Okrem toho, že má veľmi pekné meno, má aj pekné vlastnosti, ako je ochrana bezpečia, pohodlnosť a starostlivosť.

Počas práce sme vyrobili niekoľko prototypov, aby sme otestovali pevnosť, pohodlie a materiály. Overili sme si to aj u školákov, s ktorými sme sa predtým stretli, a nechali ich sa k tomu vyjadriť. Opäť.

Školská stolička YNGVE
Školská stolička YNGVE
159,- €

Od schválených testov po uvedenie na trh

Keď sme určili konečný tvar stoličky Yngve, s veľkou hrdosťou sme poslali hotový model do nezávislého testovacieho inštitútu, aby sme čierne na bielom dokázali, že naša nová stolička spĺňa svoj účel.

„Yngve prešla náročnými testami a bola schválená podľa normy EN 1729,“ hovorí Jonas. A teraz je hotová stolička tu, pripravená zlepšiť prostredie v školách, a to ako podľa prísnych požiadaviek EÚ, a zároveň podľa prianí samotných žiakov.

Na výber z viacerých modelov

Spočiatku sme predstavili jeden model stoličky Yngve, ale vývoj pokračoval podľa plánu a postupom času boli realizované ďalšie nápady, pokiaľ ide o konštrukcie rámov aj opierky nôh. Okrem toho boli pridané ďalšie farebné varianty rámu a sedadla/operadla - a tým to nekončí. A pretože každé dieťa má tendenciu rásť a vyvíjať sa svojim vlastným tempom, je Yngve k dispozícii v niekoľkých odporúčaných výškach sedadla. Prečo? Pretože len to najlepšie je pre naše deti dosť dobré.