Hybridná práca tu už s nami zostane

Hybridná práca tu už s nami zostane

Po dlhom čase strávenom prácou na diaľku je jasné, že veci sa nevrátia do pôvodného stavu. Hybridná práca, ktorú si mnohí zamestnanci obľúbili tu zostane. Či už ide o pandémiu alebo nie, čoraz viac firiem sa rozhoduje prehodnotiť svoje pracovné metódy a vypracovať aktualizované pracovné poriadky pre nový pracovný život.
Online meetingy a workshopy, stretnutia typu „walk and talk“ a webináre sú dnes súčasťou každodennej rutiny väčšiny kancelárskych pracovníkov. Porady v zasadačkách sa zmenili na online meetingy, pracovisko sa presunulo do domáceho prostredia a kancelárie sú prázdne. Zrazu čelíme novej kultúre a spôsobu práce, ktoré boli predtým neznámy. Teraz nastupujú nové technológie, coworkingové centrá a inteligentné digitálne riešenia.

Pre mnohých znamená flexibilný spôsob práce zníženie stresu a možnosť lepšieho vyváženia pracovného a súkromného života. Práca z domu však môže znížiť aj kreativitu a možnosť sociálnych kontaktov. Rizikom je, že niektorí ľudia počas pracovného dňa vôbec neopustia domov. Aké je riešenie?
Dočkáme sa VR riešení a hologramov? Budeme pracovať vo virtuálnej realite s virtuálnym oblečením a digitálnymi menami? Pravdepodobne ešte nie. Existuje však potenciál pre rozvoj hybridných kancelárií. Potenciálnym scenárom blízkej budúcnosti je, že uvidíme viac coworkingových priestorov ako súčasť nového hybridného pracovného života. Ide o dlhodobé riešenie, ktoré ponúka predovšetkým obyvateľom prímestských oblastí alternatívne pracovné prostredie v dňoch, keď nie je možné ísť do kancelárie.

Coworkingové priestory neznamenajú len väčšiu slobodu a flexibilitu pre zamestnancov, ale poskytujú aj viac príležitostí na rozšírenie ich profesných znalostí, keďže môžu pracovať vedľa odborníkov z iných firiem. Ďalej sa skracuje dochádzanie do práce, čo šetrí čas zamestnancom a má aj pozitívny vplyv na životné prostredie. Okrem toho môžu spoločnosti ušetriť tým, že už nebudú potrebovať také veľké kancelárske priestory. Výhra pre obe strany.

Hybridné kancelárie môžu znieť ako dokonalá voľbe na zlepšenie kvality života. Ale ako všetky dobré veci, aj tieto majú svoje pre a proti. Čo sa stane s kanceláriami, ktoré zostanú prázdne? Aký vplyv má nový spôsob práce na projekty a spoluprácu medzi kolegami? Existujú nejaké problémy s bezpečnosťou údajov pri práci na viacerých miestach? Uvidíme, ako sa budú hybridné kancelárie vyvíjať, ale jedno je isté. Už tu s nami zostanú.