Porazte zimnú únavu svetlom!

Porazte zimnú únavu svetlom!

Mnoho ľudí sa počas jesene a zimy cíti v práci aj doma unavenejšie. 2% obyvateľov severnej Európy trpí tzv. SAD (sezónnou afektívnou poruchou). Veľa z toho spôsobuje nedostatok svetla, ale na to sú riešenia. Výberom správneho osvetlenia a svetlejším interiérom môžete poraziť zimnú únavu a mať počas najtmavšieho obdobia v roku viac energie.

Pre únavu a depresiu počas jesenných a zimných mesiacov je mnoho vysvetlení, ale jedna vec je istá - svetlo má na nás väčší vplyv, než si možno myslíme. Keďže dni sú kratšie a tmavšie, tvoríme v tele viac melatonínu, hormónu, ktorý reguluje nás spánok, a menej serotonínu, ktorý reguluje našu náladu.

Tma má negatívny vplyv

Takýto nedostatok svetla môže spôsobiť až depresiu. Depresia, ktorá sa objavuje vtedy, kedy sa v tomto ročnom období mení svetlo, sa nazýva sezónna afektívna porucha (SAD). SAD sa najbežnejšie vyskytuje v krajinách, ktoré sú ďalej od rovníka a každý rok majú nedostatok svetla a zvyčajne sa objavuje medzi septembrom a marcom. V severnej Európe má 2% populácie vážne depresie následkom SAD. Podráždenie, extrémna únava, túžba po cukre a naberanie váhy sú niektoré z najbežnejších symptómov.

Choďte na denné svetlo

Keď pracujete počas štandardných pracovných hodín, môže byť ťažké dostať dostatok denného svetla. Denné svetlo je pre našu náladu dôležité, pretože zvyšuje produkciu serotonínu, vďaka ktorému sa cítime prebudení a šťastní, a D vitamínu, ktorý zvyšuje našu energiu. Keď budete vonku aspoň dvadsať minút počas obednej prestávky, dostanete fyzicky aj mentálne viac energie, bude sa vám lepšie spať a dostanete aj dobrú dávku denného svetla. Choďte von najmä vtedy, keď nesvieti slnko. Udržiavajte si energiu počas dňa tým, že ho budete tráviť tak aktívne, ako je to len možné, napr. pomocou stola s nastaviteľnou výškou.

Investujte do kvalitného osvetlenia

Aj umelé svetlo vnútri má relatívne veľký vplyv na to, koľko máme energie. Uistite sa, že máte dostatočné osvetlenie a vyberajte si ekologické varianty, ako napr. LED osvetlenie. Dobrou náhradou prirodzeného svetla je osvetlenie v modrých tónoch, ktoré sa používa aj pre terapiu svetlom a pri ktorom sa preukázalo, že nám dodáva energiu.

Prečítajte si viac o výbere osvetlenia na pracovisko.

Zariaďujte vo svetlých tónoch

Ak pracujete vnútri, alebo na mieste, kde je len málo denného svetla, dobre naplánovaná farebná schéma nábytku môže mať veľký význam. Keďže náš mozog je veľmi citlivý na svetlo, vďaka svetlejšiemu nábytku a interiéru pracoviska sa budete cítiť energickejší aj efektívnejší. Veľké okná dávajú svetlý a otvorený pocit a zaplavujú miestnosť denným svetlom. Pamätajte aj na to, že svetlé steny a biely strop odrážajú viac svetla do miestnosti než farebné, a minimalizujú riziko oslepenia odrazeným svetlom.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).