Príjemnejšie pracovisko ? Áno, vďaka správnemu osvetleniu!


O osvetlení na svojom pracovisku pravdepodobne ani nepremýšľate. To však nič nemení na fakte, že sveteľné podmienky majú na vašu prácu veľký vplyv. Výber osvetlenia do kancelárie či dielne by ste preto nemali zanedbať.


Správne osvetlenie je zásadným parametrom každej kancelárie či iného pracoviska, napriek tomu nie je ani zďaleka považované za prioritu. Dôvodom je jednoducho fakt, že o ňom nepremýšľame.

„Vnímanie svetla je individuálne, avšak dobré osvetlenie môže mať na výkonnosť lepší vplyv než zvýšenie platu,” upozorňuje Peter Helsén zo spoločnosti Matting, ktorá je lídrom na švédskom trhu v oblasti ergonomických výrobkov do kancelárií a dielní.

Osvetlenie na pracovisku vplýva na naše zdravie

Je pomerne časté, že v jednej a tej istej kancelárii pracujeme niekoľko rokov. Nikdy nás však nenapadlo, že naše oči potrebujú v závislosti na veku odlišné sveteľné podmienky a že je nutné osvetlenie prispôsobovať. Ak musia naše oči niekoľko rokoch trpieť nesprávne osvetlenie, skôr či neskôr sa dostavia fyzické následky. A kto by chcel žiť s bolesťami hlavy, krku či ramien?

Z tohto dôvodu je veľmi dôležité pravidelne hodnotiť sveteľné podmienky na pracovisku. Zameriavate sa iba na ergonómiu alebo vám záleží i na dizajne? „Odhodlajte sa k zmene,“ vyzýva Peter, „moderný dizajn, štýl a minimalizmus idú veľmi často ruka v ruke s ergonómiou.“

Pokiaľ chcete skombinovať estetickú a funkčnú stránku osvetlenia najdôležitejšie zo všetkého je odpútať sa od predsudkov. „Je to výzva ako každá iná, ale na výsledku veľmi záleží,“ hovorí Peter.

Klasické žiarovky alebo LED osvetlenie?

Ako dnes už asi každý vie LED osvetlenie je pri rovnakej svietivosti oveľa úspornejšie ako klasické žiarovky. Ale o koľko? Zoberme si napríklad klasickú žiarovku so spotrebou 60W – LED žiarovka bude mať pri rovnakej svietivosti spotrebu iba 6W, čo predstavuje až 10 krát menšiu spotrebu elektrickej enerie. Je to vďaka ich účinnosti. Zatiaľ čo klasická žiarovka premieňa na svetlo iba okolo 8% elektrickej energie, pre LED žiarovku je to až 90%.

Ďalšou výhodou LED žiaroviek je dlhšia výdrž – v priemere majú LED žiarovky 20 až 50 krát dlhšiu životnosť ako klasické žiarovky. 

Farba pracovného osvetlenia

Farebná teplota svetla zohráva dôležitú úlohu pri zariaďovaní akýchkoľvej priestorov. Farebnú teplotu môžeme jednoducho rozdeliť na 3 druhy: studené biele svetlo, neutrálna biela a teplé svetlo.

Teplé biele svetlo je určené na oddych, preto by sme takéto svetlo mali mať iba v oddychových miestnotiach, akými sú napríklad obývačky, spálňe a oddychové miestnosti v kanceláriách.

Neutrálna biela predstavuje „medzistupeň" medzi stuednou a teplou bielou. Neutrálnu bielu môžeme použiť aj na prácu aj na oddych – jednoducho touto zlatou strednou cestou nič nepokazíte.

Studená biela predstavuje najvhodneší typ osvetlenia do priestorov, kde sa treba sústrediť na prácu. Takýmito priestormi sú kancelárie, dielne a sklady.

Stále však platí, že najlepšie pre prácu je denné svetlo, ktoré najpriaznivejšie vplýva na náš organizmus.

Typ pracovného osvetlenia

V závislosti od typu práce a preferovej forme výkonu danej práce si môžete vybrať z dvoch typov pracovného osvetlenia.

Stropné osvetlenie

Kvalitné stropné osvetlenie vám zaručí príjemné a celkové osvetlenie miestnosti v čase, kedy prirodzeného svetla nie je dostatok. Stropné svietidlá sú vhodné pre určitý typ prác v kancelárií, dielni a iných priestoroch. Ak sa však vaša pracovná náplň zmení alebo z času na čas potrebujete vykonávať prácu, kde potrebujete dodatočný zdroj svetla, stolová lampa predstavuje toho najlepšieho pomocníka.

Stolové lampy

Ak pracujete do dlho do večera, kedy už nie je žiadne prirodzené svetlo, je dobrým nápadom doplniť stropné osvetlenie o stolové lampy. Môžete si vybrať či už moderné stolové lampy s nabíjačkou pre váš mobilný telefón alebo klasické stolové lampy.

Samozrejmosťou by malo byť nastavenie sklonu lampy podľa vašej potreby, pretože by vás v žiadnom prípade nemala oslňovať. Takéto ergonomické osvetlenie určite oceníte hlavne v dlhodobom horizonte, ak sa bude typ vašich prác meniť a vy budete potrebovať meniť uloh svietenia stolovej lampy.

Intenzita osvetlenia

Intenzitu osvetlenia môžeme chápať ako tok svetla dopadajúci na určitú plochu. Je vyjadrená v jednotkách lux a meria sa tzv. luxmetrom. Jeden lux predstavuje svetelný tok 1 lm, ktorý dopadá na plochu z rozlohou 1 m². Preto je dobré vedieť, koľko lúmenov (lm) má svetlo, ktoré máte alebo sa chystáte kúpiť. Zatiaľ čo napríklad na chodby stačí osvetlenie s intenzitou 70 lx, na čítanie a manuálne práce so súčiastkami je potrebné osvetlenie s intenzitou až do 500 lx.

Najčastejšie chyby pri výbere osvetlenia

Základnou a najčastejšou chybou je zlý návrh osvetlenia už vo vizualizácii. Je to z časti aj kvôli tomu, že praktické využitie priestoru sa niekedy iba ťažko navrhuje na papieri. Avšak pred samotnou realizáciou ešte môžete projekt upraviť, zmeniť rozmiestnenie, zväčšiť svietidlá, atď. 
Ďalším aspektom, na ktorý si treba dávať pozor sú samotné LED svietidlá. Pre kvalitné pracovné prostredie je treba siahnuť trošku hlbšie vo vrecka a nekúpiť lacné LED svietidlá. Tie majú totiž nižšiu živostnosť, vyžarujú menej kvalitné, blikajúce svetlo, čo môže mať z dlhodobého hľadiska zlý vplyv na vaše zdravie.

Prečítajte si viac o ergonómii v práci.

Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).