Správna ochrana záhraného nábytku predĺži jeho životnosť


Jar je tu a nastáva čas oprášiť záhradný nábytok. Akonáhle tak však urobíte, je dobré najskôr ho pripraviť na novú sezónu, aby ste zabránili nežiaducemu opotrebovaniu slnkom, dažďom a vetrom. Prečítajte si naše tipy, ako sa starať o záhradný nábytok tak, aby zostal krásny roky.

Správne skladovanie nábytku je základ

Životnosť vášho exteriérového nábytku predĺžite, ak ho počas skladovania v zimných mesiacoch jednoducho zakryjete a uložíte na suché, dobre vetrané miesto. Ak je nábytok ťažký a ťažko sa s ním manipuluje, vyskúšajte ho iba zakryť – na to výborne poslúžia silné a odolné krycie plachty. Ak máte na nábytku vankúše, skladujte ich vnútri.

Údržba prispôsobená vonkajšiemu prostrediu

Správnym skladovaním a pravidelnou údržbou vonkajšieho nábytku môžete prispieť k jeho maximálnej dĺžke života, čo vám umožní vychutnať si svoj nábytok roky. Nižšie si prejdeme rôzne typy záhradného nábytku a ich potrebnú údržbu.

Plastový záhradný nábytok

Plastový záhradný nábytok  je všeobene nenáročný na údržbu. Umyť ho môžete jednoducho mydlovou vodou a špongiou a následne opláchnete hadicou. Pre lepší efekt môžete použiť vosk a leštidlo, aby ste svojmu plastovému záhradnému nábytku poskytli ochranný náter. 

Ratanový nábytok

Ratanový nábytok je dobrou voľbou pre vonkajšie použitie, pretože je veľmi odolný a nevybledne. V jeho vlánkach sa však ľahko hromadí prach a nečistoty, a preto by sa mal ratanový nábytok pravidelne čistiť. Pri umývaní môžete zvoliť rovnaký postup ako pri plastovom záhradnom nábytku. 

Drevený záhradný nábytok

Drevený záhradný nábytok môžete taktiež umývať mydlovou vodou, avšak tam sa starostlivosť nekončí. Drevený nábytok by ste mali pravidelne ošetrovať olejom, farbami alebo moridlom na drevo. Olej zvýrazňuje štruktúru dreva, ale nechráni ho tak dobre ako farby alebo moridlá. Dobrým indikátorom na to, kedy je čas na ošetrenie vášho dreveného záhradného nábytku je, keď sa kvapky vody nedržia na dreve, ale vsiakú do dreva. To naznačuje, že drevo je suché a prospel by mu ochranný náter. 

Oceľový záhradný nábytok

Oceľový záhradný nábytok vyžaduje mininum údržby. Nábytok jednoducho opláchnite a utrite handričkou. Ak sa vám objavili hrdzavé miesta na vašom oceľovom nábytku, zbrúste is pomocou brúsneho papiera alebo oceľového kartáča, očistite zbrúsené plochy od nečistôt a natrite špeciálnou farbou na železo, ktorá nábytku vdýchne nový vzhľad.

Čo treba brať do úvahy pri natierání dreveného záhradného nábytku

Keď je čas natrieť alebo naolejovať váš záhradný nábytok, vyberte si deň, keď vonku nie je príliš horúco - pretože farba zaschne príliš rýchlo a nestihnete vpiť do dreva. Perfektná teplota na natieranie alebo naolejovanie exteriérového nábytku je 10 až 25 stupňov. Skôr ako začnete, uistite sa, že je povrch čistý a suchý. Na natieranie požívajte štetec alebo špongiu.

 

Dúfame, že vám naše jednoduché tipy pomôžu v ochránení vášho záhradného nábytku a bude vám slúžiť ešte mnoho rokov 😊

Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).