Ako zariadiť ergonomický home office?

Ako zariadiť ergonomický home office?

Práca z domu sa stala životným štýlom pre mnohých z nás a prieskumy ukázali, že sme radi, že v tom môžeme pokračovať aj naďalej, aspoň jeden alebo dva dni v týždni. Ale ako asi všetko aj homeoffice má svoje výhody aj nevýhody. Mnoho ľudí zistí, že sa počas pracovného dňa pohybujú menej a ergonómia ich domácej kancelárie nie je taká dobrá, na akú sú bežne v práci zvyknutí. Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako si vylepšiť domácu kanceláriu!

Kľúčom je rozmanitosť

Pri práci z domu je problémom číslo jeden málo pohybu, čo môže skončiť tak, že budete celý deň iba sedieť. Je však veľmi dôležité meniť pracovnú polohu počas dňa kvôli svojmu fyzickému zdraviu. V kancelárii sa počas dňa prejdeme napríklad k tlačiarni, kávovaru alebo na stretnutie. Mnoho firiem už zaobstaralo svojim zamestnancom aj výškovo nastaviteľný stôl. Ale doma má väčšina ľudí obmedzené možnosti.

Najlepším spôsobom, ako meniť svoje pracovné polohy bez toho, aby ste museli pracovať na žehliacej doske, je samozrejme zaobstarať si výškovo nastaviteľný stôl vhodnej veľkosti. Ten vám poskytne stabilnú pracovnú plochu a priestor pre všetko vaše kancelárske zariadenia. Ak nemáte miesto na plnohodnotný výškovo nastaviteľný stôl, existujú menšie a všestrannejšie alternatívy, ako napríklad náš výškovo nastaviteľný stôl Attune s rozmermi dosky iba 60x52 cm. Naviac ho vďaka kolieskam môžete ľahko presúvať tam, kde potrebujete.

Sú vaše pracovné podmienky dostatočné?

Sedíte v práci pri kuchynskom stole? Nie ste sami. Existujú však dobré dôvody pre investovanie do nábytku, ktorý je určený pre kancelársku prácu. Napríklad kuchynská stolička nie je určená na dlhodobé sedenie počas osemhodinového pracovného dňa. Namiesto toho by ste ju mali nahradiť kancelárskou stoličkou, ktorá kopíruje pohyby vášho tela a pomáha vám správne sedieť. Investujte do kvalitnej stoličky, ktorá ladí s dizajnom vášho domova a je zároveň ergonomická!

Rovnako dobrou investíciou je kvalitný kancelársky stôl, na ktorom môžete na konci pracovného dňa nechať všetky svoje papiere a materiály. Ak máte doma menej miesta, je k dispozícii množstvo menších písacích stolov, ktoré sa perfektne zmestia pod schody alebo do rohu miestnosti. Nezabudnite, že môžete dokúpiť kancelárske príslušenstvo, ktoré nielen dobre vyzerá, ale je aj funkčné ako napríklad ergonomická opierka nôh, či podložka pod nohy pre prácu v stoji.

Nájdite správny uhol

Ak máte problémy s krčnou chrbticou, pravdepodobne sa pozeráte na obrazovku vášho počítača v zlom uhle. Vaša obrazovka by mala byť v úrovni očí, aby ste nesedeli s ohnutým krkom. Ak pracujete na notebooku a potrebovali by ste, aby bol vyššie, môžete ho skúsiť uložiť na knihy alebo si kúpiť stojan na notebook. V takomto prípade však odporúčame použiť externú myš a klávesnicu, aby vaše predlaktia mohli byť na stole pod pravým uhlom, čím znížite napätie vo svojich ramenách.

Unavené oči sú znakom zlého osvetlenia

Správne osvetlenie pracoviska je dôležité bez ohľadu na to, či ste v práci alebo pracujete z domu. Ak vás často bolí hlava alebo máte unavené oči, osvetlenie v mieste, kde sedíte, môže byť príliš slabé alebo príliš jasné. Nájdite si dobré miesto v blízkosti okna s dostatkom prírodného svetla. Na svoje pracovné miesto môžete tiež pridať stolovú lampu.

Oddýchnite si a nabite baterky

Ak nemôžete svoje pracovisko urobiť tak ergonomickým, ako by ste chceli, je pre vás ešte dôležitejšie robiť pravidelné prestávky v práci a pohybovať sa. Môžete napríklad ísť na krátku prechádzku alebo si urobiť krátku rozcvičku. Dôležité je rozhýbať sa, aby sa vám rozprúdila krv v žilách. Skúste si napríklad po každom meetingu urobiť krátku prestávku, aby si mohli odpočinúť vaše oči a ponaťahujte sa.

Skúste sa porozprávať so svojimi kolegami o tom, čo všetko môžete urobiť, aby boli vaše domáce kancelárie ergonomickejšie!

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).