Fyzická aktivita ako kľúč k zdraviu a dobrej nálade

Fyzická aktivita ako kľúč k zdraviu a dobrej nálade

Trápi vás svedomie vždy, keď si dáte ku káve nejakú sladkosť po celom dni presedeným za stolom? Ukľudňujete sa tým, že predsa pôjdete cvičiť, a tak je všetko v poriadku? Niekedy však po práci už neviete nájsť energiu a radšej si oddýchnete. Takto pár krát posilňovňu vynecháte a poviete si: „To je v pohode, pôjdem nabudúce”, no ani sa nenazdáte a zistíte, že ste už mesiac necvičili. Je vám to povedomé? Pokiaľ nechcete svoj voľný čas stále tráviť v posilňovni, máme pre vás pár rád, ako si zacvičiť aj počas pracovnej doby.

Postavte sa

Ak celý deň v práci presedíte, je pre vás ideálnym riešením výškovo nastaviteľný stôl. Vďaka nemu môžete časť pracovného dňa stráviť prácou v stoji alebo napríklad aj na balančnej lopte, sedlovej stoličke, stacionárnom bicykli pre prácu v kancelárii alebo na bežeckom páse. Uvidíte, že striedanie pracovných polôh má pozitívny vplyv na vaše telo i myseľ.

Práca v stoji vám môže pomôcť pri bolestiach chrbta. Počas sedenia je na chrbát vyvíjaný väčší tlak než pri státí. Automaticky sa tiež vystriete, a teda zlepšíte držanie tela. Pravidelná práca v stoji prospeje aj vašim kolenám. Pohyb je najlepším liekom na stuhnuté svaly a kĺby. Navyše v stoji môžete vykonávať aj jednoduché cviky.

Britský výskum ukazuje, že pri státí spálime v priemere o 50 kalórií viac za hodinu než pri sedení. Ak sa v práci každý deň na tri hodiny postavíte, spálite 750 kalórií za týždeň - to je cca 30 000 kalórií za rok. To je zhruba toľko, koľko by ste spálilo odbehnutím 10 maratónov a rovné schudnutiu o 2 kg. Alebo na druhú stranu, cez víkend môžete zjesť celú 200 gramovú čokoládu, bez toho, aby ste mali výčitky svedomia.

Prechádzky a cyklistika nielen vo voľnom čase

Najúčinnejším riešením nedostatku pohybu je aktívne striedať aktivity počas pracovnej doby. Ak sa chcete pohybovať viac ako len striedaním polôh medzi sedením a prácou v stoji, vyskúšajte bežecký pás k stolu alebo stacionárny bicykel pre prácu v kancelárii. Ani by ste neverili, koľko pracovných úkonov môžete vykonávať aj pri miernom pohybe. Navyše vás pohybová aktivita nabije energiou, vďaka čomu potom budete produktívnejší.

Odborníci tvrdia, že by sme mali urobiť najmenej 10 000 krokov každý deň, čo sa rovná približne 7 kilometrom. Zdá sa vám to ako nedosiahnuteľný cieľ, pretože strávite osem hodín denne v kancelárii a vaša najdlhšia prechádzka je ku kopírke? Potom je tu ďalšia možnosť: 10 000 krokov = 90 minút na bicykli! Počas 45 minútovej jazdy na bicykli alebo stacionárnom bicykli spálite približne 196 kalórií, čo zodpovedá 5 kockám čokolády.

Chôdza posilňuje kosti, šľachy a väzy. Fyzická aktivita redukuje stresovú látku kortizol, navyše sa vám pri nej v krvi uvoľňujú zdraviu prospešné hormóny. Preto vám aj obyčajná prechádzka zlepší náladu. Aeróbne cvičenie má tiež pozitívny vplyv na fungovanie mozgu, prispieva nielen k obnove neurónov, ale aj k tvorbe nových. Posilňovanie fyzickej kondície je predpokladom aj pre silný a správne fungujúci imunitný systém.

Aj v kancelárii si môžete urobiť hodinovú prechádzku, a to na našom bežeckom páse k stolu. Za mesiac tak môžete spáliť 2 600 kalórií, čo sa rovná približne 4,5 kg tuku za rok.

Odmeňte sa

Keď sa vám podarí byť v práci aktívnejší, doprajte si odmenu. Ak ste časť pracovného času strávili postojačky alebo ste aspoň hodinu chodili na bežeckom páse, odmeňte sa bez výčitiek svedomia. Počas prestávky na kávu si dajte niečo sladké, kúpte si niečo pre radosť.

Aby sa vám systém odmeňovania nevymkol z rúk, môžete si stanoviť dlhodobé a krátkodobé ciele. Ujasnite si, čo by ste chceli počas roka dosiahnuť a vytýčte si konkrétne ciele a odmeny pre každý týždeň. Cvičili ste raz týždenne? Počas pauzy na kávu zjedzte koláč. Cvičili ste trikrát týždenne? Kúpte si na víkend obľúbenú sladkosť. Cvičíte už tri týždne v kuse? Zájdite si do kina a kúpte si veľký popcorn.

Pri cvičení je najdôležitejšia pravidelnosť, no ešte dôležitejšie je, aby ste boli zdraví a cítili sa dobre. Ako to urobíte, je len na vás!

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).