Agilný leadership

Agilný leadership

Agilný leadership, populárny model pochádzajúci zo sveta vývoja softvéru, je založený na flexibilite a rýchlom rozhodovaní. Tento model bol vyvinutý s cieľom vyrovnať sa s obmedzeniami tradičného riadenia projektov, pričom naznačuje, že vedúci pracovníci sa musia aktívne zapájať, ale nie prostredníctvom mikromanažmentu. Ako sa teda stať agilnejším vedúcim a ako funguje agilná pracovná metóda?

Ako rodinná spoločnosť pôsobiaca na 21 trhoch neustále pracujeme na rozvoji vlastného vedenia. Už 45 rokov však spolupracujeme s podnikateľmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Radi vám pomôžeme s návrhom interiéru pracoviska - a prispejeme k vašim vedomostiam o leadershipe, napríklad o agilnom leadershipe.


Odkiaľ pochádza agilný leadership?

Agilný leadership má svoje korene v Manifeste agilného vývoja softvéru, ktorý začiatkom roka 2000 napísala skupina softvérových vývojárov v USA. Model bol navrhnutý ako reakcia na obmedzenia a problémy tradičného vodopádového modelu. Táto metóda zahŕňala požiadavky na všetko od podrobných špecifikácií požiadaviek, zbytočnej byrokracie a potreby rozsiahlej dokumentácie vykonanej práce. Argumentom bolo, že v rýchlom svete s neustálymi zmenami na trhu si požiadavka na rýchle rozhodnutia a efektívnu prácu vyžaduje pracovnú metódu, ktorá je flexibilná a s neformálnou spoluprácou a rýchlym rozhodovaním.

Dve ženy sa rozprávajú v kancelárii.

Ako sa pracuje agilne?

Prijatie agilného spôsobu práce znamená, že ako vedúci podporujete spätnú väzbu, uznávate neúspech ako spôsob učenia sa a rastu a presadzujete názor, že práca by mala byť agilná. Zamestnanci by mali byť napríklad schopní rýchlo sa aklimatizovať na nové situácie a potreby. Vo svojej najzákladnejšej podobe si agilné vedenie vyžaduje, aby sa vedúci pracovníci viac "nakláňali" ako "odkláňali" a aktívne sa zapájali, počúvali a motivovali - ale bez mikromanažmentu. Medzi lídrami a zamestnancami musí existovať vzájomná dôvera. Používanie výrazov ako "my" a "nám" je dobrým spôsobom, ako vytvoriť pocit jednoty a tímového ducha.

Metódy a modely

Existuje niekoľko populárnych metód a modelov súvisiacich s agilnou prácou, ktoré sa často používajú na zefektívnenie práce zamestnancov, tímov a celých spoločností.

  • Scrum je metóda riadenia projektov, ktorej kľúčovými zložkami sú komunikácia, spolupráca a neustále zlepšovanie. Zameriava sa na rozdelenie komplexných projektov na menšie zvládnuteľné časti, ktoré sa nazývajú šprinty. Každý šprint má určitý časový rámec, zvyčajne od týždňa do mesiaca, počas ktorého by sa mal dokončiť určitý súbor úloh. Počas práce na šprintoch sa denne konajú aktualizačné stretnutia. V rámci scrumu existujú tri roly - vlastník produktu, scrum master a vývojový tím.

  • Kanban je metóda na vizualizáciu pracovných postupov, procesov a optimalizáciu výsledkov, ako aj napríklad na identifikáciu prekážok. Pracovné úlohy sa zvyčajne vizualizujú na nástenke alebo tabuli rozdelenej do stĺpcov predstavujúcich rôzne fázy pracovného procesu (zvyčajne "Prichádzajúce", "Prioritizované", "V procese" a "Dokončené"). Pomocou samolepiacich lístkov alebo magnetov sa potom na tabuli vyznačí, čo je potrebné urobiť, kedy, v akom poradí atď. Získate tak jasný a štruktúrovaný prehľad, ktorý môže každý sledovať.

  • Lean model je pracovná metóda, ktorej cieľom je zefektívniť pracovné postupy, znížiť plytvanie v podobe zbytočnej spotreby času a nadbytočných zdrojov a maximalizovať produktivitu. Príkladom sú štandardizované procesy, pri ktorých všetci zamestnanci vykonávajú určité úlohy rovnakým spôsobom, čo uľahčuje odhalenie chýb. A tým aj možnosť rýchlejšie ich opraviť, čo ďalej optimalizuje prácu a zvyšuje ziskovosť.

  • Scaled Agile Framework, známy aj pod skratkou SAFe, bol vytvorený v snahe dosiahnuť, aby celé, často väčšie spoločnosti boli vo svojich pracovných postupoch agilnejšie, a to aj prostredníctvom efektívnejších pracovných postupov. Ak je napríklad Scrum základom agilných pracovných metód, SAFe možno považovať za spôsob, ako ho rozšíriť tak, aby zahŕňal celú organizáciu alebo spoločnosť. Základom SAFe je pozerať na spoločnosti na troch úrovniach: portfólio, program a tím.

Výhody a nevýhody

Tak ako pri všetkých teóriách vedenia, aj pri agilnom leadershipe existujú pozitívne aj negatívne názory. Nie je vhodné pre všetkých zamestnancov alebo všetky pracoviská.

Agilný leadership

Tento model vedenia má niekoľko výhod, ako na individuálnej, tak aj na organizačnej úrovni:

  1. Neustále zlepšovanie: Agilný leadership podporuje neustále reflexie a zlepšovanie, čo môže byť prospešné pre vnútorný pokrok organizácie, ktorý by mal viesť k spokojnejším zákazníkom a vyššej ziskovosti.

  2. Väčšia flexibilita: Agilné vedenie umožňuje organizáciám prispôsobovať sa zmenám a reagovať na ne. To je dôležité najmä vo svete, kde sa podmienky na trhu neustále vyvíjajú a obnovujú.

  3. Dôveryhodnosť: Agilní ľudia sú schopní spolupracovať s ľuďmi, ktorym môžu dôverovať. Pri agilnej práci by mal mať každý možnosť vyjadriť svoj názor a mala by existovať otvorenosť a transparentnosť ako medzi zamestnancami, tak medzi vedúcimi pracovníkmi a zamestnancami. Pocit spolupatričnosti výrazne prispieva k zvýšeniu dôvery a motivácie.

Napriek mnohým výhodám má agilný leadership aj svoje nevýhody:

  1. Nejednoznačnosť: Agilné vedenie môže byť niekedy nejednoznačné, pretože sa nie vždy riadi prísnym, vopred stanoveným plánom. To môže spôsobovať zmätok a neistotu, najmä u zamestnancov, ktorí sú zvyknutí na tradičnejšie štýly vedenia.

  2. Vysoké nároky: Pri agilných metódach práce sú často kladené vyššie nároky na zapojenie všetkých zamestnancov a ich rovnaké nasadenie, pričom existuje závislosť na prínose ostatných. To je niečo, čo nie každému vyhovuje.
  3. Nedostatočná dokumentácia: Pri agilnom vedení sa môže stať problémom nedostatočná dokumentácia. Pretože sa často sústredíme na dokončenie úloh a okamžitý prechod k ďalším, môžu nám uniknúť dôležité údaje a informácie.
Agilné vedenie

Zhrnutie:

Agilný leadership spočíva vo flexibilite, schopnosti reagovať, angažovanosti a vo vytváraní pracovného prostredia, v ktorom majú zamestnanci možnosť rozhodovať sami a vyjadrovať svoj názor. Medzi metódy a modely využívané v agilnom vedení patrí Scrum, Kanban, model Lean a SAFe. Medzi výhody tohto modelu patrí neustále zlepšovanie, väčšia prispôsobivosť a vysoká dôvera, medzi nevýhody naopak môže patriť nejednoznačnosť, vysoké nároky a nedostatočná dokumentácia.

Čo je to leadership?

FAQ

Agilný pochádza z anglického slova agile, čo znamená pohotový a flexibilný.
Vodopádový model je tradičná projektová metodika, pri ktorej sa pracuje postupne. Svoj názov získal preto, že pripomína vodopád, pričom jednotlivé fázy projektu prebiehajú postupne. Nová fáza začína až vtedy, keď je predchádzajúca fáza úplne dokončená.
Agile Alliance je globálne neziskové fórum založené na Manifeste agilného vývoja softvéru. Fórum podporuje jednotlivcov a organizácie, ktoré skúmajú, zavádzajú a rozvíjajú agilné hodnoty, princípy a metódy.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).