Ako sa zmenili kancelárske stoly za posledných 40 rokov?

Ako sa zmenili kancelárske stoly za posledných 40 rokov?

Myslíte si, že kancelárske stoly vždy vyzerali viac-menej rovnako ako dnes? To teda nie. Tak ako celý svet okolo nás, aj písacie stoly sa od roku 1981, keď sme ich prvýkrát uviedli do nášho sortimentu, veľmi zmenili. Vydajte sa s nami na výlet do minulosti a pozrite sa, ako sa naše stoly vyvíjali v priebehu desaťročí, aby držali krok s požiadavkami doby a technológií.

Rok 1980

Pamätáte si to? Na tomto typickom obrázku z 80. rokov vidíte vyčesané účesy a také veľké ramenné vypchávy, že ľudia sotva môžu prejsť po úzkych kancelárskych chodbách. Ako však vtedy vyzerali kancelárske priestory? Nuž, ľudia sedeli a pracovali, zvyčajne za stolom so štyrmi nohami s pár zásuvkami na osobné veci. Vedľa stola, bol nízky stolík pre najdôležitejší nástroj na pracovisku: písací stroj.

Postupne písacie stroje nahradili prvé počítače, ktoré dokázali zvládnuť stále viac a viac aplikácií. Počítače však boli objemné, a preto sme koncom desaťročia zaviedli stoly, na ktorých boli klávesnica a obrazovka umiestnené na rôznych úrovniach kvôli lepšej ergonómii.

Rok 1990

V polovici 90. rokov sa internet stal najdôležitejším nástrojom v kanceláriách. Vtedy už väčšina kancelárskych pracovníkov začala pracovať na počítači na plný úväzok. Aby sme čelili problémom vyplývajúcim zo statickej pracovnej polohy, predstavili sme kancelársky stôl PC Total ‐ kompletnú pracovnú stanicu navrhnutú pre optimálnu ergonómiu práce. Väčšina ľudí však stále pracovala veľmi sedavým spôsobom.

Keďže obľúbené uzavreté kancelárie poskytovali dostatok priestoru, boli veľké kancelárske stoly populárne. Niekedy boli ešte väčšie vďaka pridanej bočnej časti pre počítač. Približne v tom istom čase sa prvýkrát objavili notebooky, ktoré sa stali obľúbenými vďaka svojmu dovtedy nevídanému dizajnu.

2000-2010

Nové milénium so sebou prinieslo niekoľko nových kancelárskych inovácií. Azda najväčšou novinkou zo sveta kancelárií bolo prvé objavenie stola, ktorý sa neskôr stal jedným z najobľúbenejších produktov v našej ponuke: výškovo nastaviteľný stôl. Dizajn a technické riešenia sa od stola k stolu veľmi líšili, ale kľúčové bolo, že ponúkali ľuďom možnosť jednoducho zmeniť svoju pracovnú polohu.

Ďalším trendom bolo, že kolegovia začali opäť sedieť spolu. Súkromné kancelárie skončili v 90. rokoch a bežnou praxou sa stala otvorená kancelária. Stoly boli umiestnené v skupinách po dvoch alebo štyroch, niekedy uprostred miestnosti, a oddeľovali ich len paravány, ktoré poskytovali určité súkromie a dodatočnú zvukovú izoláciu. Dizajn pracovných stolov sa posunul smerom k prirodzenejším farbám a materiálom, ktoré pôsobili jemnejšie a príjemnejšie. Pokiaľ ide o ďalšie doplnky, kancelárske stoly už mali káblové priechodky a držiaky na káble, aby sa minimalizovala spleť káblov.

2010-2020

Vuvuzely na majstrovstvách sveta vo futbale v roku 2010 udávali tón na prelome desaťročí, ale čoskoro boli na mnohých miestach zakázané, pretože hlasný zvuk sa považoval za škodlivý. Nebolo to jediné miesto, kde sa riešil hluk. Zlepšenie akustiky open space kancelárií by bolo pre mnohých veľkou výzvou. Ďalšou príčinou nespokojnosti na pracovisku, ktorú sme riešili počas celého desaťročia, boli statické pracovné polohy. Keďže sme už mali k dispozícii širokú škálu výškovo nastaviteľných stolov, zamerali sme sa na ergonomické riešenia sedenia ako doplnku k bežným kancelárskym stoličkám. Balančné stoličky, pilates lopty, sedlové stoličky a stacionárny bicykel pre prácu v kancelárií nielen dokázali poskytnúť inú polohu sedenia, ale zároveň udržiavali telo v pohybe, čo ponúkalo účinný spôsob zlepšenia pracovnej pohody.

Pre tých, ktorí pracovali za stolom len niekoľko hodín denne, sme odporúčali jednoduchší pracovný stôl s pevnou výškou v kombinácii s dobrou kancelárskou stoličkou, ktorá sa dala ľahko prispôsobiť ich individuálnym potrebám. Koncom desaťročia sme predstavili aj SMART výškovo nastaviteľný stôl, ktorý pomocou pripojenia k PC dokázal sledovať dennú aktivitu a pripomenúť používateľovi, kedy je čas zmeniť pracovnú polohu. To všetko s cieľom zabezpečiť, aby viac ľudí malo lepší a zdravší pracovný deň.

Súčasnosť

Nové desaťročie sa sotva začalo, keď vírus spôsobil nečakanú zmenu na pracoviskách po celom svete. Potreba vytvoriť kvalitné ergonomické pracovné prostredie doma sa v dôsledku pandémie rozrástla ako blesk. Na túto potrebu sme reagovali uvedením malých a univerzálnych kancelárskych stolov prispôsobených pre home office a vývojom nového radu nábytku určeného špeciálne pre domáce kancelárie a malé pracovné priestory.

Náš súčasný široký sortiment vám umožňuje kúpiť si stôl, ktorý je úplne prispôsobený vašim osobným potrebám a umožňuje vám zostať pri práci aktívni. Vzhľadom na to, ako ďaleko sme sa dostali, by bolo ľahké uveriť, že sme dosiahli vrchol. Vieme však, že to nie je pravda, vývoj si nikdy nedá pauzu a sme pripravení prispôsobiť naše stoly budúcim technologickým posunom tak, ako sme to robili doteraz. To všetko preto, aby sme dodávali stoly, ktoré sú v súlade s požiadavkami doby a technológií.


[Obrázky pochádzajú z archívu obrázkov spoločnosti AJ Produkty]

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).