Ako vytvoriť kvalitné vzdelávacie prostredie v škôlkach?

Ako vytvoriť kvalitné vzdelávacie prostredie v škôlkach?

Predškolská výchova zohráva dôležitú úlohu vo vývoji našich detí. Ako prvá zastávka na ceste za vzdelaním by mali predškolské zariadenia podnecovať túžbu po učení. Zároveň by mali pedagógom ponúknuť dobré pracovné miesto. To prirodzene kladie veľké nároky na dizajn interiéru. My v AJ Produkty máme bohaté skúsenosti s dobrým vzdelávacím prostredím a prinášame vám niekoľko tipov, ako čo najlepšie vybaviť vašu škôlku.

Škôlka ako prostredie podnecujúce učenie

„Všetky škôlky sú iné. Najdôležitejšie je zariadiť škôlku tak, aby podnecovala učenie“, tvrdí Fredrik Hentz, obchodný manažér v spoločnosti AJ Offentlig Interiör.

„Škôlka by mala vzbudzovať túžbu po učení a mala by byť založená na pedagogických myšlienkach. Prostredie by sa malo dať počas dňa meniť a nemalo by mať veľa pevných alebo statických prvkov. Odporúčam pri návrhu myslieť na rôzne skupiny s rôznymi potrebami,“ hovorí Fredrik.

Flexibilný nábytok

Počas bežného dňa v materskej škole by deti mali mať možnosť sa pohodlne usadiť, hrať sa, odpočívať a učiť sa nové veci. To si vyžaduje flexibilné zariadenie interiéru, ktorý umožňuje všetko od pohybu a komunikácie s ostatnými až po súkromie a individuálne aktivity. Základným pravidlom je vychádzať z potrieb skupiny a prispôsobiť nábytok počtu, veku a výške detí. Vďaka dobre premyslenému vzdelávaciemu prostrediu sú deti inšpirované k hre a povzbudzované k objavovaniu a učeniu.

 

Zameranie na deti

Emmie Ellman, učiteľka v materskej škole, vysvetľuje, že potreby detí by mali byť stredobodom každého návrhu interiéru materskej školy.

„Montessori vzdelávanie presadzuje svetlé neutrálne farby, ktoré dodávajú miestnosti domácu atmosféru, so stolmi a stoličkami prispôsobenými veľkosti detí. Miestnosti by mali byť dostatočne veľké, aby umožňovali pohyb, no musia zabezpečovať aj súkromie a nezávislosť a podporovaž podmienky na sústredenie," hovorí Emmie.

 

Vytvorte poriadok a štruktúru

Rôzne typy skriniek a políc uľahčujú vytvorenie a udržanie poriadku. Nízke police na hračky a knihy, ktoré umožňujú deťom vziať si, čo potrebujú, im pomáhajú cítiť sa zapojené a preberať iniciatívu. Vyššie police s plastovými boxmi, ktoré dosiahne len personál, môžu obsahovať predmety, ktoré sa používajú len pri určitých príležitostiach.

„Dobrým tipom je označiť police obrázkami predmetov, ktoré by sa tam mali nachádzať. Uľahčí to upratovanie a udržiavanie prehľadu o tom, kam veci patria. Poriadok a štruktúra v predškolskom prostredí sú dôležitým základom pri výchove dieťaťa," vysvetľuje Emmie.

 

Ochrana detí pred vysokou hladinou hluku

Ak je hladina hluku príliš vysoká po väčšinu dňa, môžu byť deti unavené, vystresované alebo mať problémy so sústredením. Akustické panely rôznych tvarov a farieb sú veľmi užitočným a dekoratívnym prvkom v miestnosti. To isté možno povedať o záclonách a závesoch, ktoré možno použiť aj na reguláciu úrovne svetla. Niekoľko jednoduchých opatrení môže zlepšiť zvukové prostredie pre predškolákov aj zamestnancov. Vyberte si farby, ktoré ladia s ostatným nábytkom.


Prečítajte si viac o vybavení škôlky

FAQ

Vzdelávacie prostredie je fyzické prostredie a kontext, v ktorom prebieha učenie a objavovanie.
Z pedagogického, fyzického a sociálneho hľadiska by malo byť vzdelávacie prostredie prístupné a prispôsobené rôznym potrebám a podmienkam žiakov.
Prostredie by malo byť prístupné všetkým deťom a malo by ich inšpirovať k interakcii a skúmaniu okolitého sveta a podporovať ich rozvoj, učenie, hru a komunikáciu.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).