Päť teambuildingových aktivít, ktoré vás zblížia s kolegami

Päť teambuildingových aktivít, ktoré vás zblížia s kolegami

Prechod na prácu na diaľku mnohým z nás pripomenul hodnotu pocitu spolupatričnosti v práci. Teraz, keď sa postupne vraciame na svoje pracoviská, môže byť sociálna transformácia pre niektorých ľudí náročná. Atmosféra v oddychovej miestnosti môže byť trochu viac strnulá ako pred pandémiou. Preto je teraz ten správny čas na zavedenie teambuildingových aktivít, ktoré pomáhajú budovať vzťahy na pracovisku a prelomia ľady! Tu je našich päť najlepších tipov na teambuildingy pre firmy.

Čo je teambuilding a čo to znamená v preklade?

Preklad slova teambulding je veľmi jednoduchý. Skladá sa z dvoch slov: „team“, čo znamená tím a „building“, čo znamená budovanie. Teambuilding je súhrnný pojem pre rôzne typy aktivít, ktoré sa používajú na zlepšenie sociálnych vzťahov medzi kolegami.
Význam teambuildingu teda spočíva v zapojení kolegov do rôznych mimopracovných aktivít. Vďaka tomu sa kolegovia naučia vzájomnej spolupráci a dokážu fungovať ako skutočný tím aj v prácovnom prostredí.

Samotné druhy teambuldingu môžu byť rôzne. V súčasnosti sú obľúbené online teambuldingové aktivity ako napríklad videohovory na kávu/čaj v rámci prestávok v práci. Niektorí ľudia však potrebujú viac akcie. Pre tých sú rôzne indoor alebo outdoor teambuildingové aktivity, pod ktorými si môžete predstaviť všetko od cvičenia jogy až po firemný paintball. 

Nižšie vám prinášame zopár nenáročných aktivít pre firemné teambuildingy.

Tipy na teabuilding aktivity, ktoré vás zabavia

Filmový alebo seriálový klub

Po počasí je asi najčastejšou témou rozhovorov v oddychovej miestnosti to, čo všetci práve sledujú. A ako zorganizovať takýto teambuilding? Jednoducho vyberte 5 seriálov či filmov a požiadajte zamestnancov, aby zahlasovali za seriál/film, o ktorom by sa najradšej rozprávali. Koncept je jednoduchý a môžete si ho prispôsobiť ako len chcete. Jedna epizóda týždenne alebo celá séria za mesiac? Vopred stanovené body diskusie, alebo možno jednotlivé recenzie? A je ľahké zapojiť ľudí pracujúcich na diaľku tým, že sa stretnú cez videohovor.

Piatkový kvíz

Kto by nemal rád teambuildingy vo forme zábavných vedomostných kvízov? Je to skvelá hra aj na tímovú spoluprácu a príležitostí je neúrekom! Rozdeľte skupinu do tímov alebo súťažte ako jednotlivci. Zostavte si priebežný plán, kto bude kvíz viesť a zvoľte si tému alebo použite kvízy, ktoré nájdete na internete. Na stránkach ako kahoot.com môžete zostaviť vlastný kvíz alebo použiť kvízy iných ľudí. Ak veľa z vás pracuje z domu, weby a aplikácie ako Kahoot môžu byť dobrým riešením, pretože všetko je online.

Obedová joga a meditácia

Výhody spoločných cvičení v podobe jogy a meditácie na pracovisku sú nespočetné a ďaleko presahujú budovanie vzťahov. Joga a meditácia zabraňujú stresu a stuhnutosti, znižujú dôsledky sedavého zamestnania, podporujú krvný obeh a poskytujú mozgu zaslúžený oddych — a to je len niekoľko výhod.

Kávičkový klub

Prestávky na kávu sú pre niektorých ľudí posvätné a nikto im do nich nemôže zasahovať. Samotné prestávky však nesú so sebou veľký potenciál. Skvelým nápadom na teambuilding je založenie firemného kávičkového klubu, ktorý môžete obohatiť o prípravu rôzneho občerstvenia. Nemusí to byť nič mimoriadne drahé ani luxusné. Stačí malé nezvyčajné občerstvenie z iných krajín alebo možno pochúťky inšpirované filmom... to vám určite poskytne veľa dôvodov na zaujímavé rozhovory.

Deň výmeny oblečenia

Spoznajte svojich kolegov trošku inak! Štýl obliekania môže veľa prezradiť o osobnosti človeka. Mnohé z našich vecí majú svoj príbeh – a ten môže fungovať aj ako dobrý začiatok konverzácie. Deň výmeny oblečenia možno spestriť napríklad aj stanovenou témou. Napríklad párty, knihy, topánky alebo možno „môj najvtipnejší nákup“.


Dnes sme sa pozreli na jednoduché teambuldingové aktivity, ktoré zvládne každý. To, ktoré aktivity si vyberiete, bude závisieť od vášho cieľa, veľkosti tímu, prostredia a samozrejme záujmov všetkých zúčastnených.

Ešte jeden tip na záver. Zábavné teambuldingové hry majú často pozitívnejší vplyv pre vašu firmu ako seriózne a ťažké aktivity!

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).