5 tipov, ako vytvoriť Dream Team

5 tipov, ako vytvoriť Dream Team

Práca v tíme vytvára pocit spolupatričnosti, bezpečia, účasti a príjemnejšieho pracovného prostredia. Čo však robí niektoré tímy efektívnejšími ako iné? Tu je päť tipov na budovanie tímu a spôsoby práce, ktoré vám a vašim kolegom pomôžu vytvoriť úspešný Dream Team a pracovať lepšie – spoločne!

1. Stanovte si spoločné ciele a pravidlá

Jasný, atraktívny cieľ je pre mnohých z nás inšpirujúci a motivujúci. Začnite tým, že si spoločne stanovíte účel a ciele skupiny. Pokiaľ celý tím zdieľa od začiatku rovnakú víziu a prístup k práci, je spolupráca jednoduchšia. Vytvorte tiež súbor jasných pravidiel, ktorými sa budú všetci riadiť, napríklad „Mali by sme sa baviť“, „Mali by sme sa navzájom za dobrú prácu pochváliť a poskytovať si spätnú väzbu“ a „Mali by sme stále zlepšovať spôsob, akým spolupracujeme“.

2. Majte zo seba navzájom prospech

Každý je iný! Využívajte vzájomne svojich znalostí a osobností. Úspešný tím sa často skladá z rôznych osobností, kde sa osobnosti aj zručnosti vzájomne dopĺňajú. Uistite sa, že váš Dream Team tvorí "realizátor", ktorý organizuje, plánuje a realizuje veci, "stratég", ktorý zhromažďuje informácie a vytvára plány na základe analýzy, "vizionár", ktorý je kreatívny a vidí príležitosti, a "budovateľ vzťahov" , Ktorý zaisťuje, že celý tím je pozitívny, efektívny a na správnej ceste.
Zasadačka s konferenčnými stoličkami
Stolička  JOY
349,- €
Zasadačka
Konferenčná stolička NELSON, 4 ks
162,- €

3. Bavte sa spoločne

Zohraný tím je angažovaný tím! Spoločné aktivity a zábava mimo pracovného času vám dávajú lepšiu príležitosť spoznať sa navzájom. Vytvorte skutočného tímového ducha tým, že spoločne podniknete niečo aktívne - najlepšie tímový šport, cvičenia zamerané na spoluprácu alebo iné zábavné teambuildingové aktivity.

4. Maximalizujte kultúru stretávania

Nedovoľte, aby schôdzky boli len o informáciách - vnímajte ich ako tvorivú príležitosť, ako sa v práci posunúť ďalej. Striedajte dlhé vzdelávacie porady, krátke rozhodovacie porady pre posun vpred, rýchle porady pre zladenie úloh, aktívne porady s prechádzkou vonku a o niečo dlhšie porady pre brainstormingy i lepšie vzájomné poznanie. Čisté informácie je možné napríklad odovzdávať pomocou týždenného newslettera e-mailom.

5. Pravidelne reflektujte

Výsledky, a to ako negatívne, tak pozitívne, by mali byť priebežne sledované, aby sa zabezpečilo, že tím spolupracuje najlepším možným spôsobom. Vďaka tomu sa posilňuje učenie v rámci tímu a sprehľadňujú sa možnosti zlepšenia. Pýtajte sa jeden druhého na otázky typu "Čo sa podarilo?" "Čo nefungovalo tak dobre, ako sme chceli?" a dôležitú otázku: "Čo sme sa z toho naučili a ako môžeme nabudúce spolupracovať lepšie?".


Ako premeniť jedáleň na kreatívny priestor?

FAQ

Cieľom teambuildingu je vytvoriť pracovné skupiny so silnou súdržnosťou, v ktorých sa pracuje na spoločných cieľoch. Ale aj vytvoriť dobrú skupinovú dynamiku a vzájomne sa spoznať.
Teambuilding môže byť čokoľvek, od jednoduchých hier, pri ktorých sa všetci v tíme zoznámia, až po rozsiahlejšie aktivity na pracovisku alebo mimo neho, ako sú diskusné fóra, kurzy alebo spoločné školenia.
Tím s vysokou psychologickou bezpečnosťou sa vyznačuje tým, že sa zamestnanci odvážia hovoriť, čo si myslia, cítia a čomu veria, a že sa ku každému správa s rovnakým rešpektom. Pre vytvorenie základného pocitu bezpečia sú zásadné tímové cvičenia, ktoré podporujú rozvoj, ale sú na takej úrovni, že sa ich môže zúčastniť každý podľa svojich osobných podmienok, napríklad fyzických.
Veľký dôraz klaďte na dobrú súdržnosť s jasnými víziami a cieľmi, o ktoré sa usilujete spoločne s otvorenou komunikáciou a spätnou väzbou. Oslavovanie úspechov je jednoduchý spôsob, ako posilniť tímového ducha.
Dobrým základom dobre fungujúceho tímu je spoločná práca na spoločných a jasne definovaných cieľoch, vzájomná dôvera a zabezpečenie toho, aby sa všetci vo svojich rolách cítili bezpečne.
Zabezpečenie toho, aby všetci v tíme cítili silný pocit, že sú jeho súčasťou, kde sa každý cíti byť videný a vypočutý. Nie všetky tímy potrebujú jasné vedenie, ale v prípade potreby môže byť niekto vo vedúcej úlohe potrebný. Pocit spolupatričnosti je jednou z najsilnejších ľudských hnacích síl, takže dobrá súdržnosť je postavená na tom, že všetci majú pocit spolupatričnosti.
Tím, ktorý je na sebe pozitívne závislý a usiluje sa o dosiahnutie spoločných cieľov, kde každý cíti spoločnú zodpovednosť, pokiaľ ide o záväzok, svoje role, lojalitu a to, čím prispieva pre splnenie cieľov.
V pracovnej skupine je každý člen skupiny nezávislý na svojich kolegoch a má svoju vlastnú individuálnu zodpovednosť. Zatiaľ čo v tíme členovia tímu úzko spolupracujú a majú spoločnú zodpovednosť za riešenie problémov a úloh.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...